Hemanjiosarkom (hemanjioendotelioma, Anjiosarkom)

Hemanjiosarkom (hemanjioendotelioma, Anjiosarkom) : Habis endotelioblastların, irreguler olarak vaskuler alanları doldurması ile karakterli olan anijosarkom, çok nadir habis bir tümör olmakla birlikte, vakaların %!()-! 3' i memede lokalizedir.Meme hemanjiosarkomları, daha çok ferdi yaşlarda görülür. Vakaların %75’i 40 yaşın altındadır. Genellikle, hızla büyür, deriye yakın lokalize olanlarda, renk değişikliği dikkati çeker.

Tümör üzerindeki meme derisi, vaskuler tümörü düşündürecek şekilde mavimsi veya kırmızımsı görünümdedir Bu görünüm, vakaların %30-35’inde vardır. Tümör makroskopik olarak, içi kanla dolu, yer yer nekrotik ve sklerotik alanlar ihtiva eden süngerimsi doku şeklinde görülür. Histopatolojisinde, anaplastik endotelioblastlar ile dolu, atipik düzensiz vaskuler alanlar vardır.

Bu tümörlerin çoğu, matür, differansiye kavernöz anjiomatöz ve so- lid epitelyal yapılarla korelasyon gösterir.Hemanjiosarkom, oldukça habis ve fetal bir hastalıktır, prognozu kötüdür. Hematojen olarak, iskelet sistemi, akciğer, karaciğer ve diğer pa- ıankimatöz organlara metaztaz yapar.

Regional lenf ganglionlara metaz- taz nadirdir. Hemanjioendetelioma’larm tedavisi sadece palyatiftir. Tümör küçük ise kısa dönem için sinıple mastektomi faydalı olabilir. Geniş tümör varsa biyopsiden sonra kemoterapi yapılmalıdır. Bu son durumda cerrahi tedavinin yeri yoktur. Vakaların sadece %5-6’si metaztaz yapmadan 3 yıl yaşayabilir, %60’ı ortalama 20 ay içinde tüm tedaviye rağmen kaydedilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp