Meme Anomalileri Kongenital Anomalileri

Meme Anomalileri Kongenital Anomalileri : Amasti: Bir veya her iki memenin yokluğu ile karakterize çok nadir bir anomali şeklidir. Genellikle tek taraflıdır ancak bilateral olabilir. Bazen rudimenter halde bulunabilir. Rudimenter oluşu veya memenin tam yokluğuna, bazen pektoral adale, omuz, göğüs ve kol anomalileri eşlik edebilir.

Poland’s sendromunda, amastia birlikte pektoral adale atrezisi ve kol anomalisi ile sindaktili gibi el deformitesi vardır.
Amastia hali, bazen familial bir özellik taşır. Anne, kız, hatta aynı jenerasyonda ikiden çok kişide meydana gelebilir.


Ateli: Meme başının olmaması ile karakterize bir anomalidir. Bu vakalarda, duktal sistem areolanm ortasına uyan bir bölgeye açılır. Bu anomali, bazen meme başının tam gelişmemesi ile birlikte ya da meme başının içeriye çökük şeklinde de olabilir.


Polimasti, Politeli, Aksesuar (Aberraıı) ve Ektopik Meme: Embri- yonik süt yolu çizgisi boyunca, yani aksiller bölgeden kasığa kadar uzanan bölgede ikiden fazla meme bulunmasına aksesuar (aberran) meme, bu bölgenin dışında gelişen memeye de ektopik meme olarak isimlendirilir. Ektopik meme, skapula, omuz, labia, vulva, süt hattı dışında kalan to- raks, karın ve kasık bölgelerinde gelişebiliı sede aberran memeye göre daha nadirdir (Şekil 3/1).Aksesuar ve ektopik meme, amastia’dan daha sık bir anomalidir. Normal populasyonda %l-2 oranında tesbit edilir. Bu durum, uzakdoğuda daha sıktır. Japon kadınların %5,2’sinde, erkeklerin %1,6’sında, Çin’de ise erkeklerde %3,6 oranında bildirilmiştir.

Bu anomali, vakaların yarısında bilateraldir. Glanduler parankima, areola ve meme başı gibi memenin üç komponenti veya bunların herhangi bir kombinasyonu şeklinde, yanipolimastia veya polithelia şeklinde olur. Meme başı areola birlikte ya da tek başına glanduler doku ile birlikte ise "polimastia"; glanduler doku olmaksızın meme başı ve areola şeklinde ise "polithelia" olarak ifade edilir. Ancak, normal memede her biri ayrı bir duktal sistemle ilişkili olan ve aynı aı eolada birden çok meme başı ya da aynı memede birden çok aıeolaya açılan çok sayıda meme başı ile birlikte olan polithelia şekli de görülmüştür.Aberran meme, sıklıkla aksilla ya da göğüs duvarında, normal memenin hemen üstünde veya altında lokalize olur. Vakaların %75’i polithelia şeklindedir.

Sadece areola ve meme başı ihtiva eden bu oluşumun, fizyolojik fonksiyondan yoksun olduklarından pratik önemi yoktur. Ancak, glanduler doku ihtiva edenler, hormanal etkilerle fizyolojik ve patolojik değişimler gösterebilir. Polimastia şeklinde olan aksesuar ya da ektopik meme, gebelik veya laktasyonda büyüme ve hassasiyet ile kendini gösterir. Normalduktal sisteme genellikle sahip değildir.

Ancak, normal meme başı ile birlikte normal glanduler yapıya sahip olan ve laktasyonda normal süt verebilen aksesuar meme vakaları mevcuttur. Meme başı ve areolası olmayan ektopik veya aksesuar meme guddesi ekseriya lipom veya diğer bir selim tümör teşhisi ile eksize edilir ve histopatolojik tetkik ile teşhis konur.

Gebelik sırasında veya laktasyonda tesbit edilenlerin, bu dönemde tedavisi gerekmez. Ancak, normal memede Spence’nin aksiller kuyruğu ile kanştırılabilir. Şüpheli vakada cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Zira, meme kanseri başta olmak üzere normal meme patolojilerinin hemen hemen hepsi aksesuar memede, meydana gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp