Mondor Hastalığı (süperfisiyal Meme Velilerinde Tromboz)

Mondor Hastalığı (süperfisiyal Meme Velilerinde Tromboz) : Mondor hastalığı, yüzeyel meme yenlerinin trombofilebiti ve buna bağlı olarak gelişen enflamasyon halidir. Hastalık oldukça nadir görülür. Meme hastalıkları arasında %0,6-0,8’lik bir insidans gösterir. Hastalığın et- yolojisinde, lokal travma ve zorlayıcı, sert hareketler sorumlu tutulmaktadır. Selim meme tümörlerinin cerrahi müdahelesinden sonra cerrahi travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Mondor hastalığı, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilir. Vakaların 1/4’ü erkektir ve bunlarda lokal travma etkendir.Hastalık, torako-epigastik venlerde lokalizedir. Bu ven göğüs duvarı antero-lateralinde seyreder. Memenin alt-iç kısmını, keza epigastriumu drene eder. Anterior aksiller bölgede aksiller vene katılır. Memede, cildin3-4 mm. derinliğinde, yüzeyel ön fasyanm hemen altında seyreder.

Derialtı yağ dokusunun fazla olduğu obez vakalarda bu daha derinde hissedilir. Trombofilebitis, sadece memenin lateralinde olabileceği gibi vakaların bir kısmında torako-epigastik ven dallarının uzandığı memenin alt-iç kısmı, epigastrium ve hipokondriyuma da uzanabilir.Mondor hastalığında, tromboze venin bölgesinde enflamasyona bağlı akut ağrı gelişir. Trombofilebit gelişimi tamamlandığında, kollar havaya kaldırıp, iyi bir ışıkta meme muayenesi yapılırsa, memenin lateralinden aksillaya kadar uzanan, çok derin olmayan bir oluk ya da çöküntü görülür. Bu alanda, palpasyonla hassas bulunan şerite benzer kitle tesbit edilir.

Bu tromboze vendir. Tromboze venin çevresindeki fibrotik reaksiyon, bir taraftan veni kısaltırken, peri vaskuler dokuyu çekerek o bölgenin çökmesine, çekilmesine sebep olurMondor hastalığı kendi kendine iyi olur. Olayın başlangıcında ağrılı ve hassas olan ven, 3-4 hafta içinde ağrı tedricen azalır, 6-8 haftada lez- yon tamamen kaybolur, tedavisi gerekmez. Ancak bu iezyoıı çoğu zaman meme hastalığı olarak değerlendirilir. Bu sebeple, ayrıcı tanısı önemlidir. Gerekirse biyopsi yapılabilir. Mikroskopik olarak, süperfisiyal venin tromboze olduğu ya da fibroze bağlı olarak ven duvarının kalınlaştığı ve fümenin tıkandığı görülür. Öte yandan meme kanseri ile Mondor hastalığı bir arada tesbit edilmiştir. Bu sebeple, lezyonun kanserle karışabileceği ya da bir arada bulunabileceği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp