Enerji Vermeyen Besinler

Enerji Vermeyen Besinler Nelerdir?

Enerji vermedikleri halde beslenmemiz ve sağlığımız için gerekli olan gıdalardır. Bunların neler olduğuna ve bizler için neden önemli olduklarına' göz atalım.

Lifler Sadece bitkisel besinlerle alınabilen karbonhidratlardır. Aslında pek çok glikoz molekülünün birleşmesi sonucu oluşmalarına rağmen enerji değerleri sıfıra yakındır. Bağırsaklarda parçalanamadıkları için enerji vermezler. Suda dağılmadıkları için bulundukları ortamdaki suyu çekerler.
Bu özellikleri sayesinde dolgunluk ve doygunluk hissi verirler. Bağırsak hareketlerini hızlandırır ve atıkların dışarı çıkarılmasını kolaylaştırırlar. Bu sebepledir ki kabızlığa karşı oldukça faydalıdır. Mide, bağırsak sisteminde gıdaların sürüklenmesini temin eden lifler midenin boşalmasını hızlandırırlar. Bu etkisi sayesinde kan yağlarının ve kolesterolün düşmesine de yardımcı olurlar.
Lifli gıdalar, vücudumuz için gerekli olan enzim, mineral ve vitaminlerin emilmesini kolaylaştırırlar. Midede eriyen lifler tokluk hissi vererek aşırı yemeyi engeller. Meyve, sebze, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi lifli gıdalar aynı zamanda yararlı protein ve şeker de ihtiva ederler. Lif bakımından zengin sebze, meyve, zeytin, fındık, fıstık, ceviz gibi gıdalar hem beslenmemizi dengeler hem de damar duvarlarımızın çeperlerini korurlar.

• Düzenli lif alımı yağ ve şekerlerin emilmesini yavaşlatır. Bu da ensülin salgılanmasının yavaşlaması ve dolayısıyla yağ deposu oluşumunun azalması anlamına gelir.
Lifli gıdalardan fakir beslenenlerde; bağırsak kanseri, apandisit, hemoroit ve kabızlık gibi rahatsızlıklara daha çok rastlandığı bilinmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, lif bakımından zengin beslenmenin mide ve bağırsak kanserlerini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkarmıştır.

Lifler, sindirim sistemi ve bağırsaklarda adeta bir sünger görevi görür. Tükürük ve mide suyu gibi maddeleri de bünyesine alarak yol boyunca karşılaştığı tüm zararlı maddeleri sürükler ve emilmelerini engelleyerek dışarı atılmalarını sağlar. Bu sayede bağırsaklarda biriken kanser yapıcı maddeleri engeller ve kansere karşı koruyucu bir fonksiyon üstlenirler.

• Lifli gıdalardan fakir beslenenlerde; bağırsak kanseri, apandisit, hemoroit ve kabızlık gibi rahatsızlıklara daha çok rastlandığı bilinmektedir.
Günlük lif ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 40 gr. kadardır. Bazı besinlerin lif miktarları aşağıdaki gibidir:
Yiyecek Porsiyon Lif(gram)
TAHIL/EKMEK
Kepekli ekmek 1 dilim 1.4
Esmer pirinç 1/2 bardak 1.0
Beyaz pirinç 1/2 bardak 0.2
Bulgur 1/2 bardak 0.9
Makarna 1 bardak 1.1
MEYVE
Elma 1 orta 3.5
Kayısı (taze) 3 orta 1.8
Muz 1 orta 2.4
Greyfurt 1/2 büyük 3.1
Portakal 1 orta 0.8
Armut 1 orta 1.9
KURU BAKLAGİLLER
Kuru Fasulye 1/2 bardak 7.3
Mercimek 1/2 bardak 3.7
SEBZE (pişmiş)
Bezelye 1/2 bardak 3.6
Patates 1 orta 2.5
Ispanak 1/2 bardak 2.1
Kabak 1/2 bardak 1.8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp