Ekmek Ve Tahıl Grubu

Ekmek Ve Tahıl Grubu :

Sadece insanlar için değil birçok hayvan için de başlıca enerji kayağı olan bu grup, buğday, pirinç, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur ve benzeri ürünlerden oluşur. On bin yıl öncesinden günümüze, tarımda büyük ilerlemeler kaydedilmiş, tarla sürmeden ekin biçmeye, hasattan değirmende öğütmeye, hamur yapmaktan pişirmeye kadar teknolojik alanda çok önemli aşamalar yaşanmıştır. Türk toplumu, enerji gereksiniminin büyük bir bölümünü bu gruptaki besinlerden sağlar. Tahıl grubunun bu denli çok tüketilmesinin başlıca nedeni, bu grubun oldukça ekonomik, lezzetli ve doyurucu olmasıdır. .

Tahıl tanesini tanıyalım

Tahıl tanesi, kabuk, endosperm ve embriyo olmak üzere 3 tabakadan oluşur. Kabuk tanenin %14,S'ini oluşturmakla beraber posa, protein, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zerıgindir. Buğday öğütülürken kabuk kısmı kepek olarak ayrılır ve besleyici değeri yüksek olan kısımdan yararlanılamaz. Endos.perrn. tanenin %83'lük kısmını oluşturur ve yoğun miktarda enerji içerir. Tanenin %2,S'lik kısmını oluşturan embriyo, taneden yeni bitki oluşmasını sağlayan bölümdür. .

Obezitenin doğuşu

Geçmiş yıllarda insanlar, buğdayı öğüterek kabuk kısmını ayırmışlar ve neticesinde daha lezzetli olan beyaz unu elde etmişlerdir. Beyaz unu, şeker ve yağ ile birleştirerek kek, kurabiye, pasta vs. gibi yiyecekleri yapmayı öğrenmişler ve günlük beslenmelerinde ağırlıklı olarak bu lezzetli, ama bir o kadar da zararlı besinIeri tüketmeye başlamışlardır. Böyle bir beslenme tarzı beraberinde kilolarında gözle görülür bir şekilde artışı başlatmış ve obezite bir çığ gibi günümüze kadar katlanarak büyümüştür. .

Hangi tahıllar tercih edilmeli?

Tahıl ürünleri satın alınırken, kabuk kısmı ayrılmış olanlar dan ziyade tam tahıl ürünlerinin seçilmesi, bunların hem daha besleyici olmaları hem de daha tok tutmaları nedeniyle önemlidir. Örnek olarak beyaz ekmek, beyaz un ürünleri, beyaz pirinç vs. gibi işlenmiş olan besinler değil, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı undan yapılmış ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna vs. gibi tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Tam tahıllar kompleks karbonhidratlar, lif, mineral ve B vitaminleri bakımından zengindir. Tam tahıllı ürünleri tüketen bireylerde, işlenmiş tahıl ürünlerini tüketenlere göre kanser, kalp hastalığı, diyabet gibi birtakım hastalıkların görülme sıklığı daha azdır. .

KANSERDEN KORUNMAK İçİN DOGRU BESLENME.

Geçtiğimiz bölümlerde size beslenmenin genel tanımından, besin öğelerinden ve besin gruplarından söz ettik. Başka bir deyişle beslenmenin nasılolması gerektiğini ve nasıl olmaması gerektiğini anlattık. "Bu bölümümüzde doğru beslenerek kanserden nasıl korunacağımızı göreceğiz. Öncelikle kanserin ne olduğuna daha yakından bakalım. .

KANSER NEDiR? .

Kanser 200'den fazla türü olan bir hastalık grubu olup, kontrolsüz çoğalan ve yayılan anormal hücreler şeklinde tanımlanır. .

Vücudumuzda trilyonlarca hücre vardır ve bunlar düzenli olarak çoğalırlar. Kanserli hücreler ise kontrolsüz bir biçimde çoğalarak diğer doku ve organlara yayılırlar. .

KANSER OLMA RisKiNi NELER BELiRLER? .

Kanserin görülme sıklığını iki temel faktör etkiler. Bunlar kalıtımsal faktörler ve çevresel faktörlerdir. Kalıtımsal faktörler, ailemizden aldığımız genetik mirastır ve değişmesi mümkün de-ğildir. çevresel faktörler ise, sigara içimi, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, obezite, belirli bazı enfeksiyonlara neden olan organizmalar, bazı ilaç tedavileri, güneş ışınları, besinlerin içerisinde bulunan kanser yapıcı maddeler, çalışma alanlarında bulunabilecek kanser yapıcı öğeler ve solueluğumuz havada, içtiğimiz suda ve besinlerimizin temelini oluşturan toprakta bulunabilecek kanser yapıCl ajanlardır. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi kalıtımsal faktörleri değiştirmek mümkün değildir. Ancak çevresel faktörlerin çoğunu değiştirerek kanser riskinizi azaltabilirsiniz. .

Çevresel faktörlerin kanser oluşumunu %75-80 oranında etkilediği bilinmektedir. çevresel faktörleri istediğimiz gibi değiştirebileceğimize göre kanseri bir kader olarak görmemek gerekir. Sağlıklı beslenerek, sağlıklı kilonuzu hayatınız boyunca sürdürerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak kanserden %35-40 oranında korunmanız mümkündür. Ya da sigara içmeyerek ve sigara dumanına maruz kalmayarak akciğer kanseri olma riskinizi büyük ölçüde azaltacağınızı unutmayın. Aşağıdaki tabloda kanser riskini artıran ve azaltan çevresel faktörleri görebilirsiniz. .

Kanser nasıl tedavi edilir?

Kanser, cerrahi, radyoterapi. kemoterapi, hormonal tedavi, biyolojik tedavi ve hedefe yönelik tedavi gibi tedavi yöntemlerinin biriyle veya birkaçının kombinasyonuyla tedavi edilir. Son yıllarda özellikle hedefe yönelik tedaviler, kanser tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmesini sağlamıştır. Bu tedavilere "kanserli hastalarda beslenme" bölümünde ayrıntılarıyla değineceğiz. .

Hangi kanserler ne zaman ortaya çıkar?

Kanser çeşitli yaş ve cinsiyet gruplarında da farklı şekillerde görülür. Örneğin çocuklarda en çok görülen karser türleri, lösemiler, lenfomalar ve beyin tıimörleridir. Ülkemizde kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanseri en sık görülen kanser tipleridir. Kanserin görülme sıklığı ülkelerin coğrafyası. sosyoekonomik ve kültürel özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Amerika' da 2007 yılında yeni oluşan tüm kanser vakaları arasında erkeklerde %29 görülme sıklığıyla prostat kanseri birinci sırada, %15 görülme sıklığıyla akciğer kanseri ikinci sırada yer alırken, kadınlarda ise tüm kanser vakaları arasında %26 oranında görülme sıklığıyla meme kanseri birinci sırada, %15 görülme sıklığıyla akciğer kanseri ikinci sırada yer alır. Kanserden dolayı yaşamını yitiren bireyler arasında, kadın ve erkeklerde sırasıyla %26 ve %31 ölüm oranıyla akciğer kanseri birinci sırada, erkeklerde %9 ölüm oranıyla prostat kanseri ve kadınlarda %15 ölüm oranıyla meme kanseri ikinci sırada yer alır. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada 'gelen kanser, gün geçtikçe artmakta olan bir hastalıktır. Peki bu denli ciddi bir hastalığın önlenmesi mümkün müdür? Gelin bu sorunun cevabını birlikte detaylarıyla inceleyelim. Kanserden Korunmak için Sigara İçmeyin. .

Sigaranın en az 15 farklı kanser türünün oluşma riskini artırlığı biliniyor ..Bu kanser türleri arasında, tüm kanser türleri için de kadın ve erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan akciğer kanseri yer alırken, yutak, ağız içi, gırtlak, yemek borusu, pankreas, rahim ağzı, böbrek, mesane, mide ve kan kanseri gibi kanser türleri de bulunur. Sigara, bütün kanser türlerine bağlı ölümlerde %30, akciğer kanserine bağlı ölümlerde %87 oranın da sorumludur. Ayrıca, sigara içen erkek bireylerin içmeyenıere göre, akciğer kanserine yakalanma riski 23 kat, kadınların ise 13 kat daha fazladır. Sigara içimi kanser dışında kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları, kronik bronşit gibi birçok hastalığın oluşmasında da etkin roloynar. Amerika' da her beş ölümden birinin sigaraya bağlı olduğu bilinmektedir ve her yıl 438.000 kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu gibi veriler bize sigara içmeyerek birçok kanser türünden korunabileceğimizi ve riski %30gibi büyük bir oranda azaltabileceğimizi göstermektedir. Sigaranın zararlarını ve kanser oluşumundaki etkisini artık ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Şimdi seçim sizin, isterseniz kanser olma riskinizi kat kat artırın, isterseniz kanserden korunun. Sağlıksız Beslenme ve Obezite Kansere Neden Olur Bilimsel araştırmalar sağlıklı beslenerek ve ideal kiloyu koruyarak kanser riskinin yaklaşık %35 oranında azaltılabileceğini gösteriyor. Obezitenin meme, kolon, endometriyum, yemek borusu ve böbrek kanserlerinin riskini artırdığı yapılan çalışmalarla belgelenmiştir. Bu nedenle kanserden korunmak için sağlıklı beslenin ve ideal kilonuzu yaşamınız boyunca sürdürün. .

Alkol de Kansere Neden Olur

Yapılan araştırmalar alkol tüketiminin ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum kanserlerinin oluşma riskini artırdığını ortaya koymuştur. Size tavsiyemiz alkol tüketiminizi tamamen durdurmanız. Ancak alkolden vazgeçmeye pek niyetiniz yoksa en azından, erkekseniz günde 2 kadehten, kadınsanız günde 1 kadehten fazla içki içmemenizi öneriyoruz. Peki kadehten kastımız ne? Bir kadeh içki 360 ml. bira, 150 mL. şarap veya 45 ml. viski ya da rakıya eşdeğerdir. .

Alkol ve Sigara: Öldüren Muhteşem İkili Alkol ve sigaranın beraber tüketilmesi, ikisinin ayrı ayrı verdiği zarardan daha fazla zarar verir. Kadınlarda haftada birkaç kadeh içki içmenin bile meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Eğer meme kanseri açısından risk altındaysanız kesinlikle alkol tüketmeyin.

Düzenli Yapılan Fiziksel Aktivite Kanser Riskini Azaltır

Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin, fiziksel aktivite yapmayanlara oranla kolon ve meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Yetişkinlerin kanserden ve diğer birçok hastalıktan korunmak için haftanın en az 5 günü yarım saat orta ya da güçlü tempoda fiziksel aktivite yapmalarını öneriyoruz. .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp