Şankroid (Yumuşak Şankr)

Şankroid (Yumuşak Şankr) :

Bazen 'üçüncü' veneryal hastalık (sifiliz ve gonoreden sonra) diye isimlendirilen şankroid küçük, gram negatif bir kokobasil olan Haemophilus ducreyi tarafından oluşturulan akut ülseratif bir infeksiyondur. Hastalık tropikal ve subtropikal bölgelerde çok bulunur ve sosyoekonomik durumu düşük gruplarda, özellikle fahişelerle devamlı teması olan erkekler arasında mutadır. Şankroid HIV ı infeksiyonun geçişinde önemli bir kof aktör olarak işlev gören Afrika ve Güneydoğu Asya'daki genital üZserZerin en yaygın sebebidir. Birleşik Devletlerde şankroid muhtemelen yeterince tanınmıyor, çünkü çoğu STD kliniğinde H. ducreyi izolasyonu kolayca yapılamamaktadır ve peR temelli testler yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Morfoloji

inokülasyondan dört ile yedi gün sonra, şankroidi kişide dış genital organları tutan yumuşak, eritematöz bir papül gelişir. Erkeklerde primer lezyon çoğunlukla penistedir, kadınlarda çoğu lezyon vagona ya da periüretral alanda ortaya çıkar. Birkaç günlük seyirden sonra primer lezyonun yüzeyindeki aşınma erkeklerde kadınlardan daha ağrılı olabilen, düzensiz bir ülser oluşturur. Sifilizin primer şavkırın aksine, şankroid ülseri sert değildir ve çok sayıda lezyon bulunabilir.

Ülserin tabanı kaba, düzensiz, sarı gri renkte eksuda ile kaplıdır. üzenlikle inguinal bölgedeki, bölgesel lenf nodülleri primer inokülasyonun 1 ve 2. haftalarında vakaların yaklaşık % 50 sinde büyümeye ve yumuşamaya başlar. Tedavi edilmeyen vakalarda iltihaplı ve büyümüş nodüller (Buşonlar) üzerlerini örten deriyi aşındırıp kronik, akıntılı ülserler oluşturabilirler. Mikroskobik olarak şankroid ülseri, altında nekroz alanları ve tromboza damarların olduğu bir granülasyon dokusu ile nötrofilik hücre artıkları ve fibrinden oluşan yüzeyel tabaka içerir. Granülasyon doku tabakasının altında, yoğun bir lenfoplazmositik iltihabi infiltrasyon mevcuttur. Kokobasiller bazen gram ya da gümüş boyamalarında gösterilebilir, fakat sıklıkla ülser zeminindeki bakteriyel gelişimler nedeniyle çok kere gözden kaçar. Vakaların büyük çoğunluğunda uygun besi yerleri kullanıldığında, H. ducreyi ülserden üretilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp