Erkeklik Hormonları (Androjenler)

Erkeklik Hormonları (Androjenler) :

Androjenler erkeklik hormonları olarak bilinir. Ancak androjenin bu şekilde bilinmesi kısmen yanlıştır, çünkü kadınlarda da androjenler vardır, ikisi arasındaki fark ise şu şekildedir:
Androjenler erkeklerde kadınlardan çok daha yüksek miktarlarda bulunur. Kadının çocukluktan ergenlik çağına geçişinde, olgunluk ve menopoz döneminde androjenler gelişime yardım eden hormonlardır. En çok bilinen androjen, testosterondur.
Kadında bulunan androjenler içinde en çok üretileni de testosterondur. Kadında androjenler yumurtalıklar, böbrek üstü bezi, yağ dokusu ve karaciğerde üretilir. Yani, temel kadınlık hormonlarını üreten yumurtalıklar, temel erkeklik hormonu olan androjenleri de üretir.
Böbreküstü bezleri de kadında androjen üreten organlardır.
Peki, erkekte bol bulunan bu hormonlar minik miktarlarda bulundukları kadın bedeninde ne iıe yaramaktadırlar?
Bu hormonun görevlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
Kadın bedeninde koltukalu ve kasıklarda olan kıllanmaları sağlar.
Kadında cinsel birleşme arzusunu yani seksüel dürtüyü (libido) doğuran ve bu isteğin artıp azalmasından sorumludur.
Kadında orgazmın teminine aracı olan hormondur.
Bütün bu işlevlerini yerine getiren kadındaki androjenlerin miktarı erkektekilerin 20'de biri kadardır. Bu hormonların bu küçük miktarları biraz aşıldığında çok belirgin yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Erkeklerdeki gibi saç dökülmesi, tüm bedene yayılan kıllanma artışı, tedaviye dirençli sivilceler, kadınsı beden yapısının erkek gibi kaslı bir hal alması, klitoriste büyüme, seste kalınlaşma kanındaki androjen miktarı artmış olan kadınlarda görülen istenmeyen yan etkilerden bazılarıdır.
Bu nedenle esas olarak erkeldik hormonu olan androjenler kadınlarda hemen hemen hiçbir durumda tedavi için kullanılmaz. Kıllanma artışı, sesin kalınlaşması, erkeklerdeki gibi özellikle şakaklarda belirgin saç dökülmesi, vücutta kemik ve kasların belirginleşmesi gibi erkeksi özellikler hiçbir kadının kabul edemeyeceği yan etkilerdir. Nadiren menopoz sonrası haznede ve dış dudaklarda bazen görülebilen aşırı kuruluk ve kaşıntının tedavisinde androjen içeren kremler kullanabiliyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp