Kriptorşidizm ve Testis Atrofisi

Kriptorşidizm ve Testis Atrofisi :

Kriptorşidizm testisin skrotuma inmesindeki yetersizliği tanımlar. Normalde, testisler gebeliğin üçüncü ayında sölom boşluğundan pelvise ve daha sonra intrauterin yaşamın son 2 ayında ingüinal kanal boyunca ilerleyerek skrotuma iner. Kriptorşidizm tanısını 1 yaşından önce özellikle de erken doğan bebeklerde sağlıklı şekilde koymak zordur. Çünkü testislerin skrotuma tamamen inmesi doğumda her zaman (ayrı şekilde) olmamaktadır. Erkek nüfusunun %1 'inde 1 yaş civarında Kriptorşidizm mevcuttur.

Vakaların yaklaşık %10'u bilateraldir. Hormonsal anormallikler, antrensek testiküler anomaliler ve (Örneğin ingüinal kanal obstrüksiyonu) mekanik problemler gibi farklı etkiler, göç yolunda onadın normal yeri yerine herhangi bir yanlış konumda kalmasına neden olabilir. İlave olarak, Kriptorşidizm PraderWilli sendromu gibi bazı konjenital sendromlarda rastlanan bir durumdur. Bununla beraber vakaların çok büyük kısmında kriptorşidizmin sterilizeye neden olması şaşırtıcı değildir. Karşı tarafta inmiş onadın atrofisiyle birlikte olabilen tek taraflı Kriptorşidizm kısırlığa öncülük edebilir. İnişteki yetmezlik, infertilitenin yanı sıra, testiküler malignite riskinde 3 ile 5 kat bir artmayla birliktedir. Tek taraflı kriptorşidizmin olan kişilerde normal olarak inmiş karşı taraf testisinde de bazı antrensek anormalliklerin kanser riski artışında inişteki önemsiz kusurdan daha fazla sorumlu olabileceğini akla getirmektedir. Püberteden önce inmemiş testisin skrotuma cerrahi yolla yerleştirilmesi (orşiopeksi) testiküler atrofi ihtimalini azaltır, kanser ve infertilite riskini ortadan kaldırmaz, düşürür.

Morfoloji


Kriptorşidizm sağ testiste soldan biraz daha fazladır. Vakaların yaklaşık %10 u iki tarafı tutar. Kriptorşit testiste çoğu kere, pubertede bir dereceye kadar atrofi bulunsa da yaşamın erken döneminde normal büyüklükte olabilir.

Mikroskobik tübüler atrofi bulguları 5 ile 6 yaşlarında ortaya çıkar. Pubertede hyalinizasyon mevcuttur. Tübüllerin kaybı çoğunlukla Leydig hücrelerinin hiperplazisi ile beraberdir. Intratübüler germ hücre neoplazi odağı (ilerde tartşılacak) kriptorşid testislerde bulunabilir ve belki de bu organlarda daha sonra gelişecek tümörlerin kayrağı olacaktır. Kriptorşit testislerde görülenlere benzer atrofik değişiklikler, kronik iskemi, travma, radyasyon, anti neoplastik kemoterapi ve sirozda olduğu gibi östrojen seviyesinin sürekli yükselişi ile bir arada olan durumları da içine alan birtakım diğer nedenlerle olabilir. Bununla beraber Intratübüler germ hücre neoplazisi bu sonraki durumların bir sonucu değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp