Kara Pirinç Pilav

2 su bardağı kepekli pirinç
6 su bardağı su
Tuz
Kara Pirinç Pilav: Kepekli pirinç ayıklanıp, yıkanır. Düdüklü tencereye pirinçler konulup, üzerine tuz ve su ilave edilip, ateşe konulur. Düdük sesi çıkınca altı kısılıp, 15-20 dakika kadar pişirilir.

Kapağını açıcmca eğer suyu çekmemişse kaynatılarak suyu çektirilir. Demlendirilip, servis yapılır.

Not: Bu pilavı yediğinizde ne kadar lezzetli olduğunu beyaz pirincin lezzet yönünden ne kadar fakirleştirildiğini fark edeceksiniz.

Pirinç; 100 gram pirinçte 13 gram su, 7,4 gr protein, 76,8 gr karbonhidrat ve bol miktarda kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller ile Bl, B2 vitaminleri ve nikotinik asit bulunur. Özellikle bağırsak rahatsızlıkları için ideal bir besindir. Esmer pirincin kan şekeri endeksi çok daha düşüktür. Ayrıca pirinç az suda pişirilmeli ve pişirme suyu dökülmemelidir. Tansiyon düşürücü olarak, ishali kesmek için, kandaki üre miktarını düşürmek maksadıyla da kullanılır. Pirinç vücudu geliştirir. İnsan ömrünü uzatır. Piyasada satılan kabuğu çıkarılarak parlatılmış pirinçlerin vitamin değeri yoktur. Bu yüzden kepekli pirinç kullanılmalıdır. Aşağıdaki satırlar kepekli yani kabuğu çıkarılmamış pirincin değerini gözler önüne seriyor.

1910 senesinde Dr. Max Broszkowiski adlı bir Alman araştırmacı Yeni Gine'ye gider. Gayesi beriberi hastalığına neden olan mikrobu keşfetmektir. Zira o zamanlar sadece Asya kıtasında beriberi hastalığından ölenlerin sayısı yılda yüz binleri aşmaktaydı. Beriberi hastalığı çok korkunç bir illettir. Önce beniz sararır. Sinir iltihaplanması neticesi hasta ayakta duramaz olur. Cilt hayatiyetini kaybeder. Felç husule gelir. Hasta kolay kolay ölmez. İskelet haline gelir. Karnı su toplayarak şişer. En sonunda kalbin durmasıyla hasta ölür.

O zamanlar Avrupalı ilim adamları beriberi hastalığının sebebinin bir mikrop olduğunu düşünüyorlardı. Dr. Moszkowski Yeni Gine'de bir kabile reisi ile tanıştı. Kabile reisi beriberi hastalığının çaresini bulduğunu iddia ediyordu. İlaç gayet basitti. Kara pirinç dediğimiz kabuğu soyulmamış pirinç suda haşlanacak, bu şekilde elde edilen mayi içilecekti. Mozskowski birkaç deneme neticesi hakikati öğrendi. Beriberi hastalığının "sebebi herhangi bir mikrop" değildi. Belirli aktif maddelerin eksikliği bu korkunç hastalığa neden oluyordu. Bu madde ise her ne ise pirincin kabuğunda bulunuyordu.

Dr. Moszkovvski Almanya'ya dönünce Breslau şehrinde tezini ortaya attı. Kendisine kimse inanmadığı gibi üstelik alay ettiler. Üniversite profesörleri ona karşı çıktılar. Küçük bir pirinç tanesinin kabuğu böyle bir hastalığın ilacı oluşu, Hayır! gülünç ve tartışması bile gereksiz diyorlardı.

Moszkowski bu tenkitler, hatta ithamlar karşısında çok üzüldü. Tezini kendi üzerinde yapacağı bir deneme ile ispata karar verdi. Arkadaşları onu bu fikrinden vaz geçirmeye çalışsalar da başaramadılar. O iddiasında ısrarlı idi. Beriberi bir besleme hastalığıdır, mikrobik değildir' diyordu.

Moszkowski Breslau'da Fizyolog Nathan Zutz'un enstitüsünde 236 gün müddetle kabuğu soyulmuş beyaz pirinçle beslendi. Başka bir şey yemedi. Ve sonunda beriberi hasalığma yakalandı. Hem de ağır bir şekilde. Kasım 1911'de Moszkowski'de kramplar baş gösterdi. Ocak 1912'de felç husule geldi. Günlük gazeteler Moszkwoski'yi kahraman ilan ettiler. Sütunlar dolusu onun ölüm kalım mücadelesini anlattılar. Fakat kurtulabileceğini kimse inanmıyordu.

Hikayenin kalan kısmını Fizyolog Nathan Zuntz'dan dinleyelim. ".. .Moszwoski'de ilk beriberi işaretlerini müşahede etme fırsatı buldum. Hastalığın ileri safhalarını da takip ettim. Moszwoski hastalık başlar başlamaz Yeni Gine'deki kabile reisinin dediği gibi kara pirinç lapası yemeye başladı. Bu şekilde beriberi hastalığından kurtuldu. "

Artık kimsenin şüphesi kalmamıştı. Küçük pirinç kabuğunda korkunç sinir iltihabı hastalığının çaresi saklı idi. İşte ilk vitamin böyle bulunmuş oldu. Sonraları bu vitamini (B vitamini) olarak isimlendirdiler.

Kara pirinç başka hangi hastalıkların devası?

Sayalım; kabızlık, atardamar kireçlenmesi, anne sütü eksikliği.

Hangi hastalıklardan koruyor; Kalınbağırsak kanseri, mesane kanseri, yaşlı insanlarda kemik erimesi, kemiklerin kolay kırılması gibi hastalıkları iyileştiriyor.

Kepekli pirinç bol miktarda A, E, ve B vitaminleri ihtiva ediyor. Demir, bakır, magnezyum, fosfor, kükürt ve aminoasit bakımından zengin bir yiyecek maddesidir.

Fakat en büyük sorun kepekli pirinci nasıl bulacağımızda.. Kepekli pirinç fabrikalarda işlem görmediğinden maliyeti daha düşük olmasına rağmen, piyasada satılmıyor. Birkaç süper markette bulunsa da normal pirincin 3 katı daha fazla satılıyor. Sağlığına dikkat eden insanlar sanki bu şekilde cezalandırılıyor. Daha ucuza mal edilen pirincin pahalıya saülması haksızlık ve fırsatçılıktır. Umarım yakın gelecekte bu tür sorunlar çözüme ulaştırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp