Yaşam Aşamaları

Yaşam Aşamaları :

Vücudun ideal şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi için hayatın farklı aşamalarında farklı besin ihtiyaçları olur. Genellikle, sadece cehaletten kaynaklanan bir şekilde, önemli zamanlarda artan ihtiyaç lar karşılanmaz ki bu da vücudun en iyi şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesini muazzam ölçüde zorlaşnrır. 2. Bölüm' de vücudun bize ya şadığı eksiklikleri nasıl mükemmel şekilde bildirdiğini gördük; ne var ki o işaretleri nasıl yorumlamamız gerektiğini bilmiyoruz. İnce, sağlıklı bir vücutla formda olmak, hem hayatınızı hem de beslenme düzeninizi doğru dengeye sokmakla ilgilidir.

İşaretlerl okumayı öğrenmek, uzun vadede sizi bir sürü gereksiz sı kıntıdan kurtarabilir. Ergenlik çağında gelişim sıçraması, bir kadında perimenopoz dönemi, orta yaş krizi veya "erkek menopozu" olsun, vü cudun fiziksel ve zihinsel dengesini korumak için karşılanması gereken çok belirgin değişim ihtiyaçları vardır. Hayatın farklı aşamaları ve bu aşamalarda ortaya çıkan şartlarla ilgili aşağıdaki metni okuyatak mev cut durumunuza en uygun olanlarını belirleyin ve bu arada, birkaç yıl sonra gireceğiniz şartları da göz ardı etmeyin.

Ergenlik

Ergenlik çağında o kadar çok ve hızlı değişiklikler olur ki dört yerine iki silindirle hareket etmek bir yana, doğru beslenildiğinde bile vücut yetişmekrc çok zorlanır. Dolayısıyla, ergenlerin sık sık sivilee gibi cilr sorunlarının yanı sıra aşırı ruh hali değişiklikleri yaşamasına şaşmamak gerekir. 2000 yılında genç yetişkinler üzerinde yapılan bir devlet araş tırması, 1518 yaş aralığındaki gençlerin % 95' inde B2 vi tamini, % 54'ünde demir, % 53'ünde magnezyum, % 19'unda kalsiyum ve % 10'unda çinko eksikliği olduğunu göstermiştir. Bu eksikliklerin sonu cu çok dramatik olabilir. Bu kadar önemli besinlerin böylesine düşük oranlarda bulunması, beyinden kemiklere kadar her şeyin gelişimini olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda konsantrasyonu ve okuldaki performansı da bozar. Düşük besin seviyeleri beyin kimyasını ve bunun sonucu olarak da özalgımızı etkiler; son birkaç yılda beslenme ve yeme bozukluğu çeken çocuk ve gençlerin sayısındaki artışa şaşmamak gerekir. odaklarını kaybettiklerinden anoreksi hastaları aslında ne kadar zayıf olduklarını görmemekte, kusarak kilo vermeye çalışanlar böylesine hayati bir dönemde vücutlarının besin ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını fark edememektedir. Durumu daha da kötüleştiren bir şekilde, ergenlerin alkol alması da moda haline geldi ki bu, besinleri yok eder.

Çok miktarda kola bazlı ve asidi içecek tükerrnek, genellikle besinlerin sindirimini engeller ve kemiklerdeki kalsiyumu azaltabilir. Genellikle beslenme dengesizliğine, özellikle de çinko mineralinin eksikliğine bağlanan sivilee sorunu karşımızdadır. Ergenlik döneminde beslenme yetersizliğinden kaynaklanan diğer sorunlardan birçoğu, uzun vadede çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Yapılması gerekenler:

• Bütün besinleri, özellikle demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve temel yağ asitlerini bol miktarda almaya dikkat edin.

• Bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin.

• Düzenli yemek yiyin ve öğün adamayın.

• Hayvansal yağ, alkol, kola bazlı içecekler, şekerleme ve cips gibi rafine yiyecekleri az miktarda tüketmeye çalışın. Bu önlemlerin hepsi uzun vadede besin seviyelerinizi yükseltecek ve vücudunuzun etkili şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

Aşık olmak

Yeni ve heyecan verici bir ilişkinin ilk dönemlerinde, vücut bizi bulutların üzerinde yürüyormuşuz gibi hissettiren hormonlarla ve beyin kimyasallarıyla dolar. Bu, birçok duyumuza zevk veren bir aşamadır ama bu coşku durumu yüzünden genellikle iştah da kapanır. Bel ölçüsü açısından iyi olsa da, uzun vadede besin eksiklikleriyle karşılaşılabilir ki bu da ruh hali değişikliklerine ve düşük enerji seviyelerine yol açabilir. Dolayısıyla, vücut fiziksel açıdan daha fazla zorlanırken (özellikle bir saatlik aktif sevişme, en azından 150 kalori rükettirir), yeni sperm olu şumunda çok fazla miktarda çinko kullanılırken, kendimizi beslenme açısından iyi durumda tutmak kendi yararımıza olur. Yapılması gerekenler:

• İştahınız zayıfsa, multivitamin ve mineral takviyesi alın.

• Direnç ve gücünüzü artırmak için temel yağ asitleri ve koenzim Q10* almayı düşünün.

Gebelik Öncesi

Gebelik öncesi beslenme düzenlerine kadınlar kadar erkeklerin de dikkat etmesi gerektiği, yaygın şekilde anlaşılmamaktadır. Döllenmemiş yumurtanın yanı sıra spermin sağlığı da bebeğinizin sağlığını doğum da, çocuklukta ve uzun vadede etkilerken ileri yaşlarda yakalanacağımız hastalıkların türüne de etki eder. Yaklaşık olarak tüm hamileliklerin % 30'unun planlanmamış olduğu düşünülürse, bunun son derece ciddi sonuçları olabilir. Aile planlamasına dikkat eden ebeveynler, gebelik denemelerine başlamadan yaklaşık dört ay önce, iyi bir gebelik öncesi beslenme programına geçiş yapmalıdır.

Yapılması gerekenler:

İki eş için

• İyi ve güçlü bir multivitamin ve mineral takviyesi kullanın.

• Alkolü asgari düzeyde tutun.

• Mümkün olduğunca kimyasal maddelerden uzak durun.

• Düzenli olarak egzersiz yapın. Düzenli öğünler ve rafine edilmemiş atışurmalar tuzsuz kuruyemiş, kurutulmuş meyve ve tahıllı yiyecekler gibi halinde güçlü bir beslenme düzeni izleyin. Ayrıca rafine atıştırmaları ve fastfood tarzı yiyecekleri asgariye indirin.

Sadece bayanlar için

• Hamilelikten dört ay öncesinden başlayarak günde 400 mcg folik asit alınmalı ve hamileliğin ilk üç ayında devam edilmelidir. Bu, bebeğin spina bifida rahatsızlığına yakalanmasını engeller.

• Bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için B vitaminieri ve temel yağ asitleri tüketin.

Hamilelik

Hamilelik döneminde ceninin sağlıklı şekilde büyümesi çok önem lidir. Tarihlerine oranla küçük olan bebekler, ilerleyen yaşlarda yüksek tansiyona yakalanma riski taşırlar ve ilginç bir şekilde, parmak izlerinin kalıbı bile normal kilodaki bebeklerden farklıdır. Doğumda kilosu dü şük olan bebeklerin, normal kiloda doğan bebeklere oranla kan şekeri sorunlarıyla karşılaşma veya diyabete yakalanma olasılığı yedi kat daha yüksektir. Gelişim aşamalarında ve erken bebeklik döneminde akci ğerlerde beslenme ve çevre şartlarından doğabilecek gelişim sorunları, anormal ciğer fonksiyonlarına, daha yüksek bronşit, astım ve kronik göğüs enfeksiyonu risklerine işaret edebilir. Yapılması gerekenler:

Birçoğumuzun hamilelik döneminde kendimizi inanılmayacak kadar aç hissetmemize rağmen, aslında iki kişilik yememiz gerekmez. Gerçekte fazla kalori ihtiyacımız ilk altı ayda belirgin şekilde artrnaz ve hamileliğin son üç ayında sadece % 10 ila 20 oranında artar. Asıl artan şey, yüksek ka liteli, aşağıdaki besinler açısından zengin yiyeceklere olan ihtiyacımızdır:

• Folik asit

• B12 vitamini

• Görme yetisi ve zeka gelişimi açısından önemli olduğu bilinen te mel yağ asitleri

• Çinko

• Demir

• Gelişimle bağlantılı olan Avitamini Düzenli öğünler yemek ve taze meyve, tuzsuz kuruyemiş, kurutul muş meyve, çiğ sebze, ev yapımı pasta, meyveli bisküvi, tam pişmiş yumurta, dövülmüş badem gibi atıştırmalar tüketrnek önemlidir; ay rıca, kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durulması gerekir çünkü bunlar plaserıradan doğruca büyümekte olan bebeğe geçer. Ek olarak, dengeli bir multivitamin ve mineral takviyesi alın.

Emzirme

Emzirme döneminde vücudun besin talepleri, muhtemelen bir ka dının hayatının diğer tüm dönemlerindekinden daha fazladır. T abiat Ana, plasentadan bebeğe yeterli miktarda besin geçmesini sağlamaya çalışır, Buna rağmen, doğumdan sonraki ilk birkaç ayda, temel yağ asidi seviyelerinin kabul edilemeyecek kadar düştüğü bilinmektedir; dolayısıyla, emziren annelerin ihtiyaç duyduklarını hissettikleri kadar yiyip içmesine ve beslenme düzenlerinin besin açısından güçlü olması na dikkat edilmelidir.

Yapılması gerekenler:

• Kendinizi aç hissettiğinizde bol miktarda güçlü yiyecekler yiyin.

• Su, sulandırılmış meyve suyu, süt, soya sütü veya bitkisel çay şek linde, bol miktarda sıvı tüketin.

• Güçlü bir multivitamin ve mineral takviyesi kullanmayı düşünün.

Yavaşlayan Libido İyi seks sadece bizi mutlu etmekle ve duygusal açıdan doyurmakla kalmaz, aynı zamanda vücudarımızı formda ve metabolizma hızımızı yüksek tutar. Vücuttaki besin seviyeleri kabul edilemeyecek bir şekil de düştüğünde, vücut "ekonomi kipi" adını verdiğim bir sürece girer. Bu noktada solunum, yeme, var olma ve uyuma gibi en temel fonk siyonları sürdürürüz ama enerji, mizah duygusu ve libido gibi şeyler, karşılanamayacak lüksler olarak görünür. Stresin, ne başka hiçbir şeye vakit bırakmayan aşırı yüklü bir iş programına ne de küçük çocukların ihtiyaçlarını karşılamakla geçen huzursuz gecelere herhangi bir faydası vardır. Hayatın talepleri sürekli olarak sizi çekiştirip durduğunda, ken dinizi ihmal etme tuzağına düşmeniz çok kolaydır. Libido veya yoklu ğu genel sağlık açısından öylesine önemlidir ki kendi başına bir bölüm olarak ele alınmayı hak ediyor; sayfa 72' de bulabilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

• Egzersiz yapmaya zaman ayırın, düzenli olarak dinlenin ve masajla, mum ışığında aromaterapi banyolarıyla ve yoğun vücut İosyorıla rıyla kendinizi şımartın.

• Güçlü bir beslenme düzeni izleyin.

• Klinik araştırmalarda libidoyu güçlendirdiği kanıdanan bazı doğal yiyecekler tüketin (sayfa 74'e bkz.)

Stres

Yetişkin nüfusun yarısından fazlası, o ya da bu ölçüde stresI e boğuş maktadır. Birçoğumuz hayatı 'hızlı şerit'te yaşıyoruz ama bunun bedel lerinin olması kaçınılmazdır ve strese gömülmek de bunlardan biridir. Hayatın baskıları altında ezilrnek ve sonra büyük resmi kaybetmek çok kolaydır. Biraz stres bizim için iyidir çünkü bizi uyanık tutar. Ancak, stres ezici hale gelmeye başladığında ve bıkkınlık verdiğinde, sağlığımız ve refahımız için son derece kötü olabilir. Bu ezici durumda, kalp krizi geçirenlerimizin veya spastik kolona (sayfa 77'ye bkz.) yakalananları mızın sayısı giderek artıyor. Bu sorunlarla karşılaşanlar sadece yüksek pozisyonlardaki yöneticiler değil; bitkin durumdaki anneler, işsizler ve evsizler de bunu yaşayabiliyor.

Ve üstelik gelip geçici bir heyecan da de ğiL. British Medical gazetesinde yayınlanan bir makale, göğüs kanserine yakalanan kadınların, sağlıklı hemcinsleri ve yaşıdarıyla kıyaslandığında hayadarının son beş yılında büyük bir kayıp, parasızlık. evsizlik, şiddetli suç veya ailevi krizler yaşamış olma olasılığının çok daha fazla olduğunu gösterdi. Danimarkalı otobüs şoförleri üzerinde yapılan bir araştırma da, en kötü trafikte boğuşmak zorunda kalanların, şehirlerarası yollarda çalışan meslektaşlarından daha erken öldüğünü ortaya koydu. Yapılması gerekenler:

• Akşamları rahatlama fırsatı bulabilmek için işgününüzü arkanızda bı rakmalısınız. Stresiniz işten kaynaklanıyorsa, yapabileceğiniz değişiklik ler konusunda iş arkadaşlarınızla konuşun veya kendi işinizi yapıyorsa nız, şartlarınızı yeniden değerlendirin. İşinizi bitirdiğinizde biraz egzersiz yapmayı, bir yürüyüşe çıkmayı veya en sevdiğiniz müzikle dans etmeyi, böylece zihninizi önünüzde uzanan akşama odaklamayı deneyin.

• Romantizmi düzenli olarak yeniden canlandırın; eşinizle rnurn ıŞı ğında yemek yiyin ve arkasından lavanta veya sardunya gibi tadı kokulu bir aromaterapiyle masaj yaptırın.

• Bolca gülün çünkü araştırmalar, kahkahaların stresi azalttığını göstermiştir.

• Sibirya' da yetişen ve bütün stres dağıtıcı bitkilerin kralı olan ro diola takviyesini günlük olarak alın. Bu bitki, 1930'lardan beri Rusya' da incelenmektedir ve stresi atarak vücudun stresi kaldıra cak yakıt kaynaklarını korumasını sağlayan sistemleri güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Etkili bir antidepresandır ve fazladan kazanç olarak, muhtemelen morali yükselttiği ve enerjiyi artırdığı için güçlü bir afrodizyak olduğu bilinmektedir.

Perimenopoz

Perimenopoz, menopozdan beş yıl öncesinden başlayan süreci tanımla yan terimdir. Bu dönemde östrojen seviyeleri düşmeye ve bunun sonucu olarak, bir kadının vücudunda muazzam değişiklikler olmaya başlar. Regl öncesi sendromu (PMS) bu dönemde kötüleşebilir ve PMS sorunu olan kadınların % 50 ila 80'inin, üç farklı araştırmada kanıtlandığı gibi, arala rında magnezyum da olmak üzere önemli besinleri yeterince almadığı gö rülmüştür. PMS, ıo. Bölüm, sayfa 79'da daha detaylı ele alınmaktadır.

Yapılması gerekenler:

Hayatınızın bu döneminde kendinize dikkat etmeniz, özellikle de beslenme düzeninizde bol miktarda besin almanız ve vücudunuzdaki hem östrojen hem de besin dengesini korumanıza yardımcı olması için takviye kullanmanız hayati önem taşır (sayfa 95'e bkz.). PMS soru nunuz varsa, sayfa 79'da açıklanan tavsiyeleri izleyerek semptomların üstesinden gelmek için beyin kimyanızı destekleyebilirsiniz. Hayatını zın bu aşamasında kendinizi iyi durumda tutmak, ilerleyen zamanlarda çok çeşidi kazançlar getirecektir.

• Her hafta beş kez nefes nefese kalana kadar egzersiz yapın.

• Alkol tüketiminizi kesin veya azaltın.

• İyi yemeye odaklanın.

• Teninizdeki östrojen dengesini yeniden sağlamak için Arkopharma Bitkisel Soya Gençleştirici yüz kremi kullanmayı deneyin

orta Yaş Krizi/Erkek "Menopozu"

Erkekler resmi olarak menopoz gibi bir sorun yaşamasalar da ve bu doğaları gereği gerçekten mümkün olmasa da çürıkü menopoz kelime anlamıyla regl dönemlerinin sona ermesi demektir birçok erkek kırklı yaşlarında veya ellili yaşlarının başlarında kesinlikle yaşlarıma süreciyle ilgili gibi görünen bir "en alt" düzeye ulaşırlar. Üzerinde düşürıürseniz, daha yüz yıl öncesine kadar genellikle elli yaşından uzun yaşamıyorduk; birçoğumuz için fazladan yıllar, beraberinde karmaşık sorunlar getiren ama potansiyel açıdan zevkli zamanlar oluyordu. Tıpkı kadınların genç görüntülerini bilgelikle değiştirmeyi kabullenmeleri gibi, erkekler de azalan performanslarını, genişleyen bel ölçülerini ve genellikle dökülen saçlarını kabullenmelidir.

Erkeklerin büyük çoğunluğu bu değişiklikleri doğal karşılasa da, diğerleri depresyona girmekte ve bir süre kendi içleri ne kapanmakta, hatta bazıları kariyer değişikliği, yer değişikliği ve daha genç yeni eşler bulmak gibi önemli değişikliklerle hayatlarını muazzam şekilde yeniden biçimlendirmektedir. Aynı anda çok fazla duygusal deği şiklikle başa Çıkmak zorunda kalmak, bir kriz olarak değerlendirilebilir. İş hayatınızdan sıkıldıysanız veya sadece baskı altında olmaktan bıktıy sanız, belki de yeni ve daha zevkli bir kariyer düşünme zamanınız gelmiş olabilir. Durağanlaşan ilişkiler bazen zamanla yeniden canlandırılabilse bile, çoğumuz orta yaşlarda yeni ilişkilere başlamayı tercih ediyoruz. orta yaş değerlendirmenizi yapmak için kontrolü elinizde tutmanız kesinlikle mümkündür ama bu konuda çalışmaya devam etmeniz gerekir.

Yapılması gerekenler:

• Kendinizi besin açısından iyi bir duruma sokun.

• Düzenli egzersiz yaparak formda kalın.

• Hayatınızı gözden geçirmek ve değişiklikleri nasıl hoş karşılayaca ğınıza karar vermek için tek başınıza veya bir arkadaşırıızla dışarı çıkın.

• Libidonuz veya sertleşme fonksiyonunuz zayıfladıysa, 9. Bölüm'e bakın. Eğer bel ölçünüz başını almış gidiyorsa, sayfa 116'da başlayan Yaşam Diyeti'ni takip edin. Glukozamin* EPA'yla** zenginleştirilmiş balık yağı (cardiozerı) (sayfa 96'ya bkz.), güçlü multivitarninler ve mineraller alarak, ağrı ve sancı gelişimini engelleyebilirsiniz.

Menopoz

Bir kadının doğurganlığının sonuna ulaştığını belli eden menopoz döneminde, semptomları aşmak ve hormon tazelerne terapisine ge rek kalmadan formunuzu korumak için atmanız gereken adımlar, 10. Bölüm' de açıklanmıştır.

ilerleyen Yaşlarınızı iyi Değerlendirin

Bildiğiniz haliyle hayatın sona erdiğini ve gerilernek dışında bekle yebileceğiniz bir şey kalmadığını düşünmek yerine, orta yaşı izleyen yılları en iyi halinize ulaşmak için kullanabilirsiniz; tabii eğer kendinizi formda tutmayı bilirseniz. Bu, artık her gün bakmanız ve ilgilenmeniz gereken bir ailenizin olmadığı bir zaman olacaktır; muhtemelen geçmiş yıllara oranla finansal açıdan daha sağlam bir durumdasınızdır ve ger çekten hoşlandığınız şeyleri yapmak için daha fazla zamanınız vardır. Dolayısıyla, sağlıklı, ağrılardan ve sancılardan uzak kaldığınız sürece, hayatınızın sonuna kadar tadını çıkarabilirsiniz. Burada anahtar, for munuzu korumaktır. Değişen besin ihtiyaçlarınızı karşılamak, dini bir gereklilik gibi düzenli egzersiz yapmak, her gün gevşemek için özellikle zaman ayırmak ve boş zamanlarınızda ulaşabileceğiniz eski moda he defler bulmak, gözlerinizin parlak kalmasına yetecektir.

Yapılması gerekenler:

• Şimdiye kadar metabolizma ritminiz muhtemelen yavaşlamış oldu ğundan, kilo almayı önlemek için düzenli miktarlarda besin değeri yüksek yiyecekler tüketrnek önemlidir. Özellikle artık sadece bir veya iki kişilik yemek yapıyorsanız, haftalık menünüzü planlayın.

• Fitoöstrojen açısından yüklü yiyecekler, soya ürünleri, keten tohu mu yiyerek, hormonlarınızı dengede tutabilir ve kalp hastalıklarını, osteoporozu, şeker hastalığını ve hafıza kaybını engelleyebilirsiniz. Ayrıca, fitoöstrojen takviyelerini de düşünün. Her gün size 40 mg izoflavon* sağlayacak şekilde özel olarak hazırlan mış formülüyle kızıl yonca besin takviyesi alın (sayfa 97'ye bkz.).

• Kalsiyum ve magnezyum takviyeleri, kemiklerinizi güçlü ve kasla rınızı etkili tutacaktır.

• Temel yağ asitleri, eklernlerinizi esnek, kalbinizi sağlıklı ve motor hareketlerinizi akışkan tutar.

• D vitamini, kemik gücü için önemlidir.

• Düzenli olarak bol miktarda yağlı balık, meyve, salata ve sebze yi yin. ,

• İnce ve zinde kalmak için düzenli egzersiz şarttır.

• Her gün gevşemek için zaman ayırmak yaratıcı zihinde canlandır ma dôhil (sayfa 105 ve 97'ye bkz.) size kendinizi iyi hissettirecektir çünkü araştırmalara göre, artık fiziksel olarak başarmanız imkansız olan belli şeyleri başardığınız konusunda vücudunuzu kandırabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp