Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir? :

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı ciltte kızarıklık ve pullanma ile ortaya çıkan kronik, kesin bir tedavisi olmayan, yaraların ilaçlarla tedavi edildiği bir deri hastalığıdır.

Sedef hastalığı toplumda sık görülen bir durumdur, neredeyse nüfusun yüzde birinde bulunur. Her yaşta ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür.

Sedef hastalığında en sık görülen alanlar saçlı deri, dirsek, diz bölgesidir, hastalık çoğunlukla bu bölgelerde başlamakta. Bu durum bazen cildin diğer alanlarına da yayılabilir.

Hastalığın görüldüğü bazı kişilerde kaşıntı ortaya çıkmaktadır. Hastalık, iyileşme ve tekrar ortaya çıkma dönemleri gösterir ve yıllar boyu sürebilir. Hastalığın süresi kişiden kişiye değişmekte ve hastalık bazı kişilerde aylar içerisinde geçebilirken bazı hastalarda yıllarca sürdüğü görülür. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Sedef hastalığının oluşumunda öncelikle genetik yapı önemlidir. Bazı insanlar bu hastalığa daha yatkındır. Genetik yapı dışında birtakım faktörler sedef hastalığının oluşumuna ve şiddetlenmesine katkı sağlamakta. Çocukluk döneminde geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, erişkinlerde aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanımı, psikolojik stres ve metabolik problemler sedef hastalığının oluşmasında etkili faktörlerdir. Bunlar arasında metabolik problemlerin yeri oldukça büyüktür. Son zamanlarda sedef hastalığının diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, tiroit fonksiyon bozuklukları gibi metabolik rahatsızlıklarla yakın ilişkisi olduğu kanıtlanmıştır. Sedef hastalarının sağlıklı bir beslenme yaşam tarzını benimsemeleri tedavinin en önemli aşamasını oluşturur. Karbonhidrat tüketiminin kısıtlanması; şeker, un ve bunları içeren tüm gıdaların az tüketilmesi veya tüketilmemesi, bunların yanı sıra bedensel hareketliliğin arttırılması hem sedef hastalığının gidişatı açısından hem de metabolik hastalıkların seyrinin düzelmesi açısından çok önemlidir.

Sedef hastalığı tedavisinde hastanın yaşı, hastalığın şiddeti, eşlik eden başka hastalıklara göre seçilen birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlar, bazen basit nemlendiricilerle sınırlıyken, ileri aşamalarda ağız yoluyla kullanılan bazı tabletler, ultraviyole ve lazer tedavileri ve biyolojik ajanlar denilen son yıllarda kullanıma giren 15 günlük, aylık veya iki aylık enjeksiyonlar şeklinde kullanılan ajanlar tedavide yer almaktadır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sedef hastasının hastalığını iyi tanıması, bilmesi ve kendine bir hekim seçip onun kontrolü altında tedavi sürecini devam ettirmesidir. Diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklarda olduğu gibi hekiminin tavsiyelerine uyan, kontrollerini düzenli yaptıran hastalarda sedef hastalığına bağlı yaşam konforundaki bozulma en az düzeyde olacaktır.

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Sedef hastalığının nedeniyle ilgili birçok söylenti bulunmaktadır. Karaciğer çoğu deri hastalığında neden olarak gösterilir ancak sedef hastalığında herhangi bir karaciğer hastalığı mevcut değildir.

Sedef hastalığı aslında bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi vücudumuzu dış etkenlerden (bakteri, virüs…) koruyan bir sistemdir. Sedef hastalarında bağışıklık sistemi farklı çalışır. Bağışıklık sistemi, cildin belirli bölgelerinde yara olduğunu zannederek sürekli iyileştirici maddeler salgılayarak bu bölgede kabuklanma oluşturur.Sedef hastalığının nedeni de aslında bu olaydır. Karaciğerle alakalı bir durum olmadığı için sedef hastalığı daha çok bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul edilmektedir. Bağışıklık sistemi hastalığı olması ve kendiyle alakalı bir problem olmasından dolayı kesinlikle mikrobik değildir.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığının ana belirtileri kızarıklık ve kızarıklığın üzerinde kepeklenme halidir. Bu belirtilerin yerleşim yerleri önemlidir. Özellikle çarpmaya, vurmaya bağlı olan dirsek, diz, kalçanın üst kısmı gibi bölgeler sedef hastalarında görülen bölgelerdir. Bunların dışında saçlı derinin içinde kepeklenme tarzında, cinsel bölgede, avuç içinde, ayak tabanında ve tırnaklarda sedef bulguları hastalarda görülmektedir.

Sedef Hastalığını Arttıran Nedenler Nelerdir?

Sedef hastalığını arttıran bazı nedenler bulunmaktadır. Hastalar öncelikle tetikleyici unsur olarak stresi söylemektedir. Aslında stresin yanı sıra başka faktörlerde tetiklemektedir. Bazı enfeksiyon hastalıkları örneğin, dişin herhangi bir bölgesinde bir apse olması veya kişinin sürekli boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi sedef hastalığını tetikleyebilmektedir. Bunların yanı sıra sedef hastalarında mevsimsel farklılıklar görülebilmekte. Yazın sedef hastaları açısından güzel bir mevsimken (güneşin faydalı etkisinden dolayı), ancak kışın havaların soğumasıyla beraber cildin kuruması nedeniyle kaşıntılar başlar ve kabuklanmalarla mücadele daha zor olur, kışın getirdiği depresif etki ve gribal enfeksiyonların daha fazla görülmesiyle sedef hastalığı tetiklenerek artış gösterir.

Sedef hastalığını tetikleyebilen bazı ilaçlarda mevcuttur. Bazı tansiyon, epilepsi ve bazı şeker ilaçları sedef hastalığını tetikleyebilir.

Sedef Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Sedef hatalığı teşhisinde dermatoloji uzmanları genellikle gözle muayene ederek teşhisi koyar. Ancak sedef hastalığı bazı durumlarda, başka deri hastalıklarından (egzama ve alerjiler) ayırt edilmesi zorlaşabilir. Bu tarz durumlarda biyopsi ile asıl teşhis konulmaktadır. Biyopsi işlemi rahat bir işlem olup, sadece lokal anesteziyle uygulanan ve şüphelenilen yaradan küçük bir deri parçası alınmasıyla yapılan bir işlemdir. Sedef hastalığı teşhisini bu şekilde arada kalınan vakalarda konabilmektedir.

Sedef hastalığının teşhisinin zor olduğu bazı özel bölgeler mevcut. Sedef hastalığı genital bölgede mantarla, saçlı deri egzamaları veya başka türlü egzamalarla karışabilir.

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef hastalığının bilinen kepeklenme ve kızarıklık tipinin dışında daha ağır tipleri de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi sivilce gibi bazı cerrahi belirtilerin ortaya çıktığı ve hastanın zaman zaman genel durumunu bozabilen bir çeşidi bulunmaktadır. Bu tür hastalarda genellikle hastane tedavisi gerekir. Sivilceli tiplerin sadece avuç içi ve ayak tabanını tutan tipleri bulunmaktadır, bu sorunda ayaktan tedaviyle sonlanabilir.

Sedef hastalığında bir başka ihtimalde hastalığın eklemleri tutma ihtimalidir. Hasta sedef romatizması denebilecek bir tabloyla karşılaşabilir. Bu durum basit bir şişme, kızarma şeklinde olabileceği gibi eklemlerin görüntüsünü bozabilecek hale gelebilir.

Sedef hastalığı sadece tırnaklarda da görülebilir. Hastalığın sadece tırnaklarda görülmesi halinde tanı koymak zorlaşır. Teşhis için kültür yapıp mantar olmadığı gösterilmesi gerekebilir ya da biyopsi yapılması gerekebilir.

Sedef Hastalığı Kimler Görülür?             

Sedef hastalığı dünyada görülme sıklığı bakımından farklılıklar gösterir. Hastalığın Eskimolar, kızıl derililer, zenci gibi bazı ırklarda az görüldüğü söylenir ve sedef hastalığı bunların dışında her ırkta görülen bir hastalıktır.

Sedef hastalığının en önemli özelliği ailesel olmasıdır. Bu nedenle kişinin anne veya babasında hastalığın görülmesi halinde kişinin sedef hastalığıyla karşılaşma olasılığı artmaktadır.

Sedef Hastalığında Beslenme

Sedef hastalığını tetikleyen bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir gıda bulunmamakta. Ancak sedef hastalığına eşlik edebilecek bazı sistemik hastalıklar (kolesterol yüksekliği, diyabet veya tansiyon yüksekliği gibi) mevcut. Bu nedenle sedef hastalarının fazla miktarda yağlı gıdaları tüketmemeleri, şeker ve tuzdan uzak durmaları önerilir.

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Sedef hastalığının tedavisindeki en önemli faktör kişinin öncelikle bu hastalıkla ilgili iyi bilgilendirilmesidir. Nasıl seyredeceği, beklentilerin ayarlanması gerekir. Çünkü sedef hastalığı tekrarlayan bir hastalıktır.

Sedef hastalığında hastalara uygulanabilecek sabit bir tedavi bulunmamaktadır. Hastanın yaşı, cinsi, kilosu tedaviye başlarken dikkat edilmesi gereken noktalardır. Yeni başlamış bir hastada poliklinik tedavi olarak bazı merhemlerden yararlanılır. Merhemlerin kullanımına bağlı olarak hastada önemli bir oranda rahatlık sağlanmış olur. Ancak stres, vurma, çarpma, birtakım ilaçların kullanımına bağlı olarak hastalığın tetiklenmesi halinde hastalığın tekrardan ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Sedef hastalığının tedavisinde en sık uygulanan yöntemler; krem, losyon, pomat ve şampuan yöntemleridir.

Uygulanan tedavilerden yeterince yanıt alınmayan hastalarda ağızdan haplar, ışık, iğne tedavileri gibi hastalığın şiddetine göre bazı tedaviler uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp