Sichuan Biberi Faydaları

Sichuan Biberi Faydaları :

 

ÇİN BİBERİ

( Zanthoxylum piperitum yada xanthoxlum p.)

Turunçgiller familyasındandır.Diğer adları Sansho ve Sichuan biberi.

(Bilimsel addaki Zanthoxylum sözcüğü “sarı ağaç” demektir.)

3-4 metre boylarında ama tıraşlanarak daha derli toplu ve 2 metre boylarında tutulan yumuşak, hoş kokulu yapraklarını kışın döken bir çalıdır.Anayurdu Çin özelliklede Sichuan bölgesidir.

7-13 parçalı yaprakların ortalarındaki damarın iki yüzü de dikenlidir.Yapraklar hafifçe dokunulduğunda bile hoş bir koku yayar.

Çalı mayıs-haziran aylarında küçük sarı çiçeklerle donanır.Bunlar hoş kokulu saplı 4mm çapında pütürlü ince kabuklu , parlak kırmızı meyvelere dönüşür.

İçlerinde çok sert ve siyah hafif acı bir tohum bulunur.

Ekim – kasım aylarında toplanacakları sırada iyice koyu bir renge döner ve tohumun çıkması için açılırlar.

Çoğalımı şubattan itibaren tohumla ilkbaharda çelikle yapılır.

Dördüncü yılında ürün  vermeye başlar.

Çin’de ve Japonya’da yaygındır, çocukların çok sevdiği bir baharattır.Meyvenin kabuğu Kurutulup öğütülerek kullanılır ve çok kokuludur.Parlak siyah tohumlarsa

kullanılamaz çünkü çakıl taşı kadar sert ve acıdır.

150 gram tohumdan ancak 50 gram kullanılabilir kabuk elde edilir.Hafif , limonsu ,nanemsi, birazcık ağaçsı bir lezzeti vardır.Acı değildir ama yemeğe farklı bir lezzet

katar.Taze yapraklar da aynı şekilde kullanılabilir,ancak dikenlere dikkat etmek gerekir.

Çin anasonu , rezene, çin biberi, karanfil ve tarçınla birlikte klasik kokulular karışımını oluştururlar.

En çok balık ve tavuk yemeklerine , etlere,hamurlu yemeklere, tatlılara ve tuzlulara girer.Pirincin ve pastaların üzerine toz olarak ekilir.Pişirme sona ererken tane

yada öğütülmüş olarak eklenir.

Bileşiminde yağ, yağın içinde de jeraniol,linalool,sineol,sitronelal ve diterpenler bulunur.Büyük miktarda kullanıldığında ağız mukozasını uyuşturur, mideyi tahriş eder.

Japonya’da çeşni için bitkinin taze süngünleri de kullanılır.

Ayrıca dekoratif görünümlüdür,ilkbaharda, ama özellikle sonbaharda pembeden mora kırmızıya geçen yapraklarını izlemek keyif vericidir.

ABD ithalat yasağı



Onlar (ağaç aynı aileden, Turunçgiller olduğu gibi cinsine Narenciye gibi) narenciye pamukçuk taşıma kapasitesine sahip olduğu bulunmuştur, çünkü 1968 yılından 2005 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi Sichuan karabiber ithalatını yasakladı. Kontrolü çok zor olan bu bakteriyel hastalık, potansiyel insan tüketiminde zarar bir sorunu yoktu ABD''''de yaprakları ve narenciye bitkilerinin meyve zarar verebilir. Ithalat yasağı sadece gevşek 2005 yılında 2002 yılına kadar yürürlüğe girmiştir, USDA ve FDA, yasağını kaldırdı karabiber ithalat önce pamukçuk bakterileri öldürmek için yaklaşık 70 ° C (158 ° F) ısıtılır sağladı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp