Limon Otu Bitkisi Faydaları

Limon Otu Bitkisi Faydaları : Otgiller familyasından, uzun ömürlü bir bitki olan Cymbopogon citratus''''''''un sapları.
 
Satışı -taze limon otu demeti, ezme, sirkede korunmuş ya da kuru (şerit şerit ya da toz).
 
Önemli içerikler -terpenler ve terpenoidler (başlıcası sitral).
 
Aroma ve lezzet -limonsu bir koku, limonsu, zencefilimsi bir lezzet. Sıcaklık: 1.
 
Mutfak -iştah açıcı yiyecekler için sıcak bir lezzet verici.

LİMON OTU (Lippia citriodora)

Limon Otu (Lippia citriodora): Buğdaygiller familyasındandır. Dünyada daha çok Lemon grass ve Citronella adlarıyla bilinir. 2-3 metreye kadar boylanabilen, leylak renkli çiçekler açan bir ağaçtır. Adını limon kokulu yapraklarından alır. Organik asitler, uçucu yağ, citral, cineol, limonen, borneol gibi maddeler içerir. Anavatanı Hindistan olan ve çok değerli bir bitki olan Limonotu, Lemon grass, Asya mutfağında bahar ve tıbbi bir bitki olarak kullanılır.
Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da ,İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Halk arasında “limon nanesi” limonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise “melissa” olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır.Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa’da bilinir
Limon Otunun faydaları

Öksürüğe ve solunum yollarının temizlenmesine de fayda sağlayan Limonotu, tüm bunların yanında da güzel bir peyzaj bitkisidir de. Limonotu olarak bilinmesinin sebebi, elle dokunulduğunda yapraklarının yoğun bir limon kokusu yaymasındandır. Sivrisinek ve pek çok haşereyi uzak tutan bu koku, bitkinin zararlıları da uzak tutma özelliğini ortaya koyar.

Bitkiden elde edilen ve bileşiminde sitral, jeranial, neral, nerol, limonen, linalol gibi maddeler bulunan yağ da ağrı kesici, iltihap giderici, spazm çözücü, balgam söktürücü, yüksek tansiyon düşürücü, sivrisinek uzaklaştırıcı etkiler gösterir. İştah açar, mideyi rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır. Ateş düşürücüdür.
Soğuk algınlığı, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Adet düzenleyici etkilere sahiptir. Sinirsel baş ağrısı, migren ve uykusuzluk şikayetlerini azaltır. Depresyon şikayetlerini gidermeye yardımcı olan bitkisel bir antidepresandır. Spazmları gidermeye yardımcı olur. Kan şekerini düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır. Prostata iyi gelir.

Limon Otu nasıl kullanılır

Limon Otu yağı

Limon Yağı Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyan limon yağı, balla tatlandırılmış suya ikişer damla damlatılarak kullanılır. Bu karışımdan günde 3 defa gargara yapılır. Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı ve mide yanması için faydalıdır. Cilt temizlemede kullanılıp, masaj yapılır. Vücuttaki istenmeyen yağları temizler, sivilceleri giderir.

limon otu çayı

Limon otu yaprakları ve tomurcukları madensel tuzlar içerirler. Bir tas kaynamış suya, bir avuç melisa konur, 10 dakika kadar yüz buhara tutulur, buhardan sonra melisa ile yapılmış yüz toniği ile yüz yıkanır. Tonik için bir su bardağı kaynar suya, bir çorba kaşığı melisa konur üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika tutulur, ateşten alınır, 20 dakika demlenir sonra süzülür. Tonik hazırlanmıştır. Bu bakımı yapmadan önce yüz iyi cins zeytinyağı veya defne sabunu ile köpürtülüp yüze masaj yapılarak yıkanır. Bu formül her türlü cilt için uygun ve etkilidir. İnce kırışıklıkları giderir yaşlanmayı önler.
Kurutulan yapraklarından hazırlanan bitkisel çay kullanılabilir. Limonotuna has ve Citral adı verilen maddenin, kanserli hücrelerin sayısında azalma yarattığı sonucuna varılmıştır. Günde sadece 1 gr limonotundan , sıcak suyla karıştırılarak yapılan Limonotu çayının , insana yeterli Citral maddesi sağladığı bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp