Kimyon Bitkisi Faydaları

Kimyon Bitkisi Faydaları :

Kimyon

Maydanoz/havuç familyasından, yıllık bir bitki olan Cuminum cyminum''''''''un yeşilimsi kahverengi meyveleridir. 
 
Satışı - kuru (bütün ya da toz).
 
Diğer isimleri -tatlı kimyon.
 
Önemli içerikler -kolin, flavonoidler (apiin ve sarı pigment luteolin de dahil), kumarinler, fitoöstrojen genistein, bitki asiteri, salisilatlar, tanenler, terpenler ve terpe- noidler (başlıcası kuminol).
 
Aroma ve lezzet -misk gibi, baharatlı bir koku ve anason ve acem kimyonu noktalarıyla biberli, tatlımsı, miskli, hafif acı bir lezzet.
 
Mutfak -iştah açıcı ve tatlı yiyecekler ile içecekleri lezzetlendirmek için acı, sıcak bir baharat.

Mutfaklarımızın vazgeçilmez baharatlarından olan kimyon, baharat olarak kullanılmasının yanı sıra sağlığımız için donatılmış besin değerine sahiptir. Bu sayede hem damak tadımıza hizmet eder, hem de sağlığımıza. Kimyon, baharat olarak kullanımına ilaveten kimyon yağı da elde edilmektedir. Kimyon yaklaşık 2000 yıldır bilinmekte ve kullanılmaktadır. Kimyonun bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

GENEL ÖZELLİKLER

Bilimsel adı Cuminum cyminum olan kimyon maydanozgiller ailesine mensuptur. Şemsiye şeklindeki çiçekleri 3- 5 parçalı, küçük, beyaz veya pembedir. Kimyon tohumları dikdörtgenimsi olup dereotu ve maydanoz gibi sarı- kahverengi renktedir. Kimyon bitkisi 30-50 cm’ ye kadar yükselebilmektedir. Kökleri dallanma özelliğine sahip ve bir yıllık otsu bitkidir. Doğu Hindistan Bölgesine ait olan çiçekli bitki keskin, acı ve sert olan tadı ile et yemeklerine doyulmaz lezzetler katmaktadır.

Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Öğütülmüş olarak satılan kimyonun (tozu) kalite bakımından düşüktür.                        

Faydaları:                   

>İştah açar. Hazımsızlığı giderir.

>Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.

>Sinirleri yatıştırır.

>Sinirsel baş dönmelerini keser.

>Anne sütünü artırır.

>İdrar söktürür.

>Yüksek tansiyonu düşürür.

>Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

>Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp