Hardal Nedir Nerelerde Kullanılır?

Hardal Nedir Nerelerde Kullanılır? :

HARDAL

Brassica nigra''''''''n siyah, Brassica juncea''''''''mn kahverengi ve Sinapis alba''''''''mn (beyaz hardal) beyaz (genellikle sarı diye adlandırılır) tohumlarıdır. Bitkilerin hepsi turpgiller familyasındandır.Sarı tohumlar en büyük ve en yumuşak olanlarıdır. 
 
Kahverengi tohumlar orta boy ve keskindir. Siyah olanlar ise en küçük ve en acılarıdır. Ticari olarak üretilen çoğu hardal ezilmiş ya da toz halindeki siyah ve sarı tohumları içerir. Geleneksel sarı ‘İngiliz hardalı’ sarı ve kahverengi tohumlar içerir, tıpkı Amerika’daki sosisli ve hamburger hardalları gibi. Çoğu Avrupa hardalları da kahverengi tohumlardan yapılır.
 
Satışı -kuru (bütün ya da toz) veya sıvı olarak. Ayrıca sabit yağ ve esansiyel yağ olarak.
 

Diğer isimleri

Sarı hardal, kahverengi hardal, bakkal hardalı, Hint hardalı ve sarı Brassica Juncea tohumları için doğu hardalı. Hardal Hindistan’da rai diye adlandırılır. Önemli içerikler -siyah hardalda: Sabit yağ, glikozitler (keskin glukonasturtin ve rendelenip suyla karıştırılınca çok keskin allil izotiyosiyanata dönüşen sinigrin gibi), zamk ve sülfür. 
 

Beyaz hardalda:

Benzerleri ve ayrıca glikozit olarak sinalbin; bu, rendelenip suyla karıştırılınca çok keskin hidrokibenzil izotiyosiyanata dönüşür. 
 
Aroma ve lezzet -ezilmediği sürece hemen hemen hiç kokusu yoktur, ezildiğinde gözleri yaşartacak kadar keskindir. Tadı bibersi ve hafif acıdır. Beyaz hardal önce biraz tatlı gelir. Siyah tohumlar kahverengi tohumlardan, kahverengi tohumlar da sarılardan daha acıdır. Sıcaklık: 3-8. Mutfak -iştah açıcı yiyecekleri lezzetlendirmek için acı, orta sıcaklıktan ateşliye (cinsine bağlı olarak) kadar sıcaklıkta bir baharat.

Hardal, turpgiller familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır.

Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır. Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir. Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Hindistan''''da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde veya çeşni olarak yemeklerde kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.

Kahverengi tohumlar köri hazırlamak için diğer baharatlarla karıştırılır. Brassica juncea türünden hardal yağı elde edilebilir. Toz hardal, ızgara sosları, fırınlanmış sebzeler ve yumurtalarda kullanılabilir. Tatlıdan acıya ve keskin kokuludan yumuşak tatlara kadar hardal sosları bulmak mümkündür. Et yemeklerinde, özellikle av etlerinden yapılan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salatalarda da hardal sosu kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp