Çörek Otu Tohumu Faydaları

Çörek Otu Tohumu Faydaları :

Çörek otu modern tıbbın oldukça ilgisini çeken az sayıda bitkiden biridir.

Hastalıklara etkisi üzerine yüzlerce deney yapılmıştır ve onlarcası da halen devam etmektedir.

Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır.

Çörek otu, oksidan ajanları temizleyen antioksidan sistemi harekete geçirme özelliğine de sahiptir.

Çeşitli kanser ve mikroorganizmalara karşı anti–kanser ve anti–mikrobiyal özellikler göstermektedir.

Toksik ajanlara maruz kalmış kolon dokusunda DNA hasarını azaltmakta, karsinogfenezin yani sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmeye başlamasını önlemektedir.

 

Bağışıklık sistemini düzenleyici, Diyabeti tedavi edici, Mide hastalıklarında tedavi edici, AİDS’i önleyici, Böbrek hastalıklarını tedavi edici, Kalp ve damarları koruyucu, Kolesterol düşürücü, İshal kesici bir besindir.

Mikrop aktivitelerini ve Kanın pıhtılaşmasını engelleyen mucize bir gıdadır.

Baş ağrısı için alın ve kulaklara yakın yüz kısımları çörek otu yağı ile ovulur ve kafa bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı çörek otu kahvaltıdan önce alınır.

Sağlıklı Cilt için : Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.

İshal için: Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir.

Düğünçiçeğigiller familyasından bir bitki olan Nigella sativa''''''''nın siyah meyveleridir. Benzer bir bahçe çiçeği olan çörekotu çiçeği Nigella damascena’du.Satışı -kuru, Hint ve Ortadoğu gıda ürünleri satan dükkânlarda.
 

Diğer isimleri 

siyah tohum, Doğu çörekotu çiçeği, chamushka (Amerika’da, Rusça chernushka''''''''dan gelir), kalonji ya da kalawanji (Hindistan’da), majdouli (Ortadoğu’da), ‘kutsanmış tohum’ (Ortadoğu’da) ve quatre épices (‘dört baharat’, Fransa’da).Botanik olarak siyah kimyon (Bunium persicum -maydanoz/havuç familyasından, Hindistan’da shahi kala jeera olarak da bilinen nadir bir baharat) ya da acem kimyonu, kişniş, rezene, hindistancevizi, soğan veya susam ile bir ilgisi yoktur, ama kafa karıştırıcı şekilde siyah kimyon diye adlandırılır. Bazen siyah acem kimyonu, Rus kimyonu, Romen kişnişi, Mısır siyah acem kimyonu, acı kimyon, rezene çiçeği tohumu, mus- kat çiçeği tohumu, siyah soğan tohumu (gerçek soğan tohumlarının tatsız olduğunu unutmayın) ya da siyah susam olarak da adlandırılır. Hindistan’a çörekotu ve siyah kimyonun ikisinin de kala jeera olarak adlandırılması karışıklığı artırmaktadır.
 
Önemli içerikler -alkaloidler (kolin, nigellisin ve ni- gellin), sabit yağ, saponin glikozit melatin, mucalige, fitoöstrojen beta-sitosterol, terpenler ve terpenoidler (başlıcası depolanınca nigellon, simen ve pinen veren timokinon), reçine ve tanenler.
 
Aroma ve lezzet -hafif koku, acem kimyonu, rezene, muskat ve biber tatlarıyla fındıksı ve hafif acı bir lezzet. Tohumların öğütülmesi ya da çiğnenmesi mercanköşk kokusu üretir. Sıcaklık: 3.Mutfak -iştah açıcı ve tatlı yiyecekleri lezzetlendirmek ve süslemek, likörleri lezzetlendirmek için acı, orta sıcaklıkta bir baharat.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp