Spinal Kort Sendromları

Spinal Kort Sendromları : Genellikle inkomplet medülla spinalis lezyonarı için kullanılır.

Genel özellikleri: 1. Motor ve his kaybı ne kadar az bölgeyi içerirse prognoz o kadar iyidir.

2. lyilişme ne kadar hızlı gelişirse sonuç o kadar iyidir.

3. Belli bir iyileşme grafiği aniden durur ve düz bir plato yapmaya başlarsa, artık tekrar iyileşe beklenmez.Spinal kord sendromlannın % 90'mı santral kord sendromu, Brown-se- quard sendromu veya anterior kord sendromu oluşturur.

1- Santral Kord Sendromu: İnkomplet omurilik lezyonannın en çok görülenidir. Çoğunlukla osteartritli yaşlı hastalann, hiperextansiyon zorlamalarında ortaya çıkan bir tablodur. Spinal kordun ortasındaki gerek beyaz, gerekse gri cevher harabiyeti vardır. Tutulan spinotalamik ve pramidal yollardan üst extrémité ile ilgili olanlar daha çok alt extrémité ile ilgili olanlar ise daha az hasara uğrar. Duyu kaybı derecesi farklıdır fakat, genellikle sacral duyu sağlamdır.

Prognoz değişiktir fakat hastaların % 50'si barsak ve mesane kontrünü kazanır, mobilize olabilir ve yeterli el fonksionlanna sahip olabilir. Hiper extansiyon zorlanmaları sırasında vertebra cismi ve osteofitler önden, içeriye katlanmış olan ligamentum flavum da arkadan medulla sipinalisi sıkıştırır, santral kord sendromuna neden olur.

2- Brown-Sequard Sendromu:Vücudun bir yanında motor paralizi karşı tarafta ise ağrı ve ısıya karşı hipoestezi ile karakterizedir. Prognoz genellikle iyidir, hastaların çoğu mesane ve rektal kontrolü kazanır, yürüyebilirler. Tek taraflı lamina veya pedikül kırığı, penetre edici yaralanma, ya da rotasyonel sublüksasyon sonucu oluşur.

3- Anterior Kord Sendromu:Hiperflexion injurisi sonucu, kemik veya disk fragmanı önden spinal korda bası yapmaktadır. Lezyon seviyesinin altında, komplet motor kaybın yanında, ağrı ve ısı ayırım duyusu da kaybolmuştur. Arka kord sağlam olduğu için genellikle derin dokunma, pozisyon duyusu ve vibrasyon duyusu sağlamdır. Prognoz genellikle kötüdür.

4- Posterior Cord Sendromu:Spinal kordun dosai kolonu lezyonu uğramışın Derin duyu, vibrasyon ve proprioseption duyusu kaybolmasına karşın, diğer his ve motor fonksionlar sağlamdır. Daha çok hiper-extansiyon injurisi ile olur ve nadirdir.

5- Konus Medüllaris Sendromu:SaJkral kord ve lumbar sinir kökleri spinal kanal içinde injuriye uğramıştır. Mesane, rektum ve alt extrameti reflxleri kaybolmuşur. Daha çok Tl 1 ve L2 arası medulla spinals seviyesinde olur ve perinede flask pralizi, mesane ve perianal kaslarda kontraksiyon kaybı gözlenir. Perianal sifink- ter reflexi ve bulbokavemöz reflexin olmayışı, prognozun kötülüğünü gösterir. Sinir kökleri korunmuşsa alt extremitede L1-L4 invervasyonu sağlam kalabilir.

6- Kauda-Equina Sendromu:Konuş medüllaris ve lumbo-sacral sinir kökleri arasında bir injuri vardır. Areflexik mesane, barsak ve alt extrémité vardır. Komplet kauda equina lezyonunda, barsağa, mesaneye, perianal sahaya ve alt extremiteye giden tüm periferal sinirler lezyona uğradığı gibi: bulbo-kavernöz, anal sifinkter ve tüm alt extrémité reflexleri kaybolmuştur. Lezyonlar komlet değilse kısmi iyileşme beklenir. Zaten çoğu kauda equina lezyonlan da inkomplet olarak kalır.

7- Kök Yaralanmaları: Sinir kökü, nörol foramende bir kırık, çıkık faset veya vertebra cisminin uncinate çıkıntısı tarafından baskıya uğramaktadır. Bir tür periferik sinir lezyonudur, parsiyel iyileşme beklenir. Kök kopması nadirdir ve prognozlan kötüdür. Akut spinal kort injurilerinde, erken dönemde 30 mg/kg metilprednizolon verilmesi tavsiye edilmekte,ödemin çözülmesine yardımcı olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp