Omuz Çıkığı

Omuz Çıkığı :

Vücudumuzun en sık görülen eklem çıkığının başında gelir. Üst kısımda bulunan kol kemiğinin yuvarlak şeklinde olan yuvasından ayrılmasıyla omuz çıkığı oluşur. Genel olarak öne doğru çıkan omzun, nadir görülen arkaya çıkması da olabilir. Genel olarak görülmesinde ki temel sebep şudur ki : omuz üzerine düşüldüğünde direkt olarak öne doğru kayar. Omzun öne doğru kaymasıyla da öne doğru çıkabilir.

Omuz Çıkığının Sebepleri?

En baş sebebi kol üzerine düşmek ve genelde kış mevsiminde görülmektedir. Çünkü bilinçsizce dışarı çıkan vatandaşlar yollarda buzlanma sonucu kol üstüne düşer ve omuz öne doğru kayar böylece omuz çıkığı oluşur.

Bir başka sebebi ise aniden kolu geriye hareket ettirmek. Çok ani yapıldığında yuvadan çıkar ve büyük bir acıya yol açar.

Sebeplerinden bir diğeri ise uzun süreli yük taşıyan ve yorulan kol küçük bir zorlamada hemen çıkabilir. Bu çıkmada çok fazla acı verir.

Omuz Çıkığının Tedavisi Nasıldır?

Omuz çıkığı ilk başta tedavisinde dikkatli yapılmazsa, sonra ki çıkaklar için en başta gelen aday eklemdir. Omuz çıkığı oluştuğu zaman koşullar uygunsa MR ile değerlendirilmesi gerekir. Çıkık oluşurken hangi dokular yırtılmış, çıkığa eşlik eden kemik var mı yok mu bu değerlendirilir. Eğer dokular yırtılmışsa cerrahi yöntemlere başvurulur.Genelde ilk çıkıklar cerrahi yöntemlere başvurulmaz.Ancak hasta kendisinin geçemeyeceğini düşünürse ameliyatla risksiz bir şekilde halledilir.

Omuz Çıkığını Rahatlatan Haraketler

Dik olarak ayakta durun ve kollarınızı yanlarda tutun Bacaklarınızı açıp kollarınızı omuz hizasında (uçak kanadı gibi) kaldırın ve 5 - 10 saniye kaldırın.

Daha sonra kollarınızı başınızın üzerine dik olarak kaldırın ve avuç içlerinizi birleştirin.

Kollar yukarı doğru gergin olmalı.

Sol elinizle sağ kürek kemiğinize dokunun.

Sağ linizle de başınızın üzerinden sol kolunuzun dirseğini tutarak arkaya doğru nazikçe itmeye çalışın Gergin bir şekilde 10 -15 saniye bekleyin ve hareketi diğer kol için tekrarlayın.

Bu egzersizleri her iki omuz ikin 2-3 kez tekrarlayın

Kollarınızı daha sonra normal poziyonunda indirin

Dikkat: Egzersizleri yaparken kendinizi fazla zorlamayın. Omuzlarınızı aşırı germeyin Bu ağrı ve acıya neden olabilir. Bu aktiviteyi ne kadar yapmanız gerektiği konusunda uzman bir danışmandan bilgi alın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp