Sekonder Sifiliz

Yaklaşık 2 ay süren şankrın rezolüsyonuyla, sekonder sifiliz ortaya çıkar. Sekonder sifilizin görünümleri değişir, fakat tipik olarak yaygın lenf nodülü büyümesi ile değişik mukokütano; tezyonlar bir araya gelmiştir.

Deri lezyonlan çoğunlukla simetrik olarak dağılır ve makulopapÜıer, pul ya da püstüler olabilir. El ayalarının ve ayak tabanlarının tutulumu yaygındır. Anogenital bölge, kasıklar ve aksilla gibi nemli deri bölgelerinde, kondiloma lata'ya benzeyen yüzeyel mukozal lezyonlar herhangi bir yerde görülebilir, fakat özellikle ağız boşluğunda, farinkste ve dış genital bölgede bulunurlar. Hastalığın sekonder dönemindeki mukokütanöz lezyonlann histolojik incelemesi bir lenfoplazmositik iltihabi infilirasyonla bir arada olan karakteristik proliferatif endarferitisi gösterir. Mukokütanöz lezyonlarda mevcut olan spiroketler kolaylıkla gösterilebilir ve bu nedenle de mukokütanöz lezyonlar bulaşıcıdır. Lenf nodülü büyümesi en çok boyun ve inguinal bölgelerde bulunur.

Büyümüş nodüllerin biyopsisi plazma hücrelerinin sayısında artmayla birlikte olan germinal merkezlerin nonspesifık hiperplazisi ya da daha az olarak granülomalar veya nötrofiller bulunur. Sekonder sifimizin daha az rastlanan bulgulan hepatit, renal hastalık, göz hastalığı (iritis) ve gastrointestinal anormallikler şeklindedir. Sekonder sifilizi n mukokütanöz lezyonları birkaç haftanın üstünde bir zamanda iyileşir, bu zamanda hasta, hastalığın yaklaşık 1 yıl süren erken patent dönemine girer. Lezyonlar erken patent dönemin herhangi bir zamanında, yayılabilma özelliğini koruyarak tekrarlayabilir. Hem nonırepoemal hem antitreponemal antikor testleri sekonder sifilirin tüm vakalarında kuvvetli poritiftir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp