Santral Kınklı Çıkıklar

Santral Kınklı Çıkıklar : Bilhassa motorlu taşıt kazalarında yüksek enerjili travmalarla genç ve orta yaşlılarda çok görülüyor. Klinikte ilgili extrémité kısalmıştır. Hareket ettirilmesi şiddetli ağrı yapar, zaten hareket çok kısıtlıdır. Hipovolemik şoka neden olacak kadar ciddi kanama olur. Röntgen incelemesinde, ön- arka grafınin yanında kalça iç oblik ve dış oblik grafileri, CT incelemişi yapımalıdır.

TEDAVİ:

Tedavinin amacv1- Asetabulo-femoral uygunluğun sağlanması2- Eklem stabilitesinin restorasyonu3- Eklem yüzlerinin restorasyonu4- Erken eklem hareketinin temini.

a- Andeplase Kırıklar: Yatak istirahati, 6-8 hafta üzerine bastırmama ye- terlidir.

b- Asetabulum iç duvar kırıkları: Anatomik redüksiyon şart değildir. (Çünkü ağırlık taşıyan üst ve arka duvar sağlamdır). 4-6 hafta traksi- yon, 3 ay bastırmama önemli. Eğer femur başında santral çıkık varsa, 12 hafta iskelet traksiyonu uygulanır.

Femur başı asetabulum üst kenarı altına çekilemezse açık redüksiyon gerekir. Longitidunal traksiyonla birlikte latéral traksiyon da gerekir.

c- Superior kenar kırığı: Asetabulum tavanını bozmamışsa, 6-8 hafta traksiyon; kaynama tamamlanınca - rontgenolojik olarak- ağırlık verilir. Eğer asetabuler çatının devamlılığı bozulmuşsa açık redüksiyon + internal tesbit ve 4-6 hafta traksiyon uygulanır Hastanın genel durumu yetersiz veya yeterli tecrübede hekim yoksa 10-12 hafta traksyion- la tedavi edilir. Ağırlık miktan, vücut ağırlığının % 10'u kadardır.

d- Burst (patlama) Kırıklan: Bunlarda açık redüksiyon tercih edilmiyor. Genellikle 12 hafta iskelet traksiyonu- gerekirse lateral traksiyonla birlikte- bunu takiben de radyolojik kontrol 4-6 aydan önce üzerine bastırılmaz. Çok parçalı ve eklemin çok kötü olduğu durumlarda, sırf total proteze hazırlık için açık redüksiyon ve asetabuler restorasyon düşünülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp