Ön Kol Çift Kemik Kırıkları

Ön Kol Çift Kemik Kırıkları : Kınklarm % 5'ini oluşturur ve % 80’i çocuklarda görülmektedir. Direkt ve indirekt travmayla oluşabilir, lndirekt travmadaki temel olay açık el üzerine düşmedir. Yetişkinlerde daha çok radius alt uç kırıklarına neden olurken, çocuklarda daha çok radius ve ulna cisim kınğı yapar

.Direkt travma: Önkola direkt darbeler ve ateşli silah yaralanmasıyla olur. Bu tip kmklar transvers ve parçalı kınklardır.Önkol çift kemik kınklan, kırık seviyesine göre 3'e ayrılır. 1/3 proksimal, 1/3 orta ve 1/3 distal bölge kınklan. Kırığın şekli transverdir daha çok. Bunun yanında, üçgen kemik parçası ile birlikte oblik kmklar, seyrek ol- mıyarak görülür ve anstabildir. Parçalı kınklar ise en az görülen fakat en komplike olan tipidir.

Klinik: Ağrı, şişlik, kayma ve açılanma, kısalık şeklinde deformite görülür. Radial nabız ve ele giden üç sinirin fonksiyonalnmn kontrolü gerekir. Anormal haraket ve krepitasyon araştınlması, komplikasyonlara neden olur. Açık kırıklarda, mutlaka ameliyathane şartlan altında iyi bir debridman ve explorasyon yapılmalıdır.Radyolojik incelemede mutlaka interosseöz membranın kaybolması ve daralması araştınlmalı, ön-arka ve yan grafîyle birlikte oblik grafide çekilmelidir. Bunun yanında hem dirsek, hemde elbilek eklemleri de görülmelidir.

Tedavi:A- Konservatif Tedavi: Kaymamış kırıklarda, dirsek 90° fleksiyonda ve önkol nötralde iken uzun kol alçısı yapılır ve 6-8 hafta tutulur. KaymıŞkırıklarda ise, çeşitli traksiyon ve manüplasyon yöntemleri ile kapalı re- düksiyon ve uzun kol alçısı uygulanır. Önkol 1/3 proximal bölge kırıklarında el supinasyonda, 1/3 distal bölge kırıklarında el pronasyonda, 1/3 orta bölge kırıklarında ise nötral pozisyonda alçı uygulanır. Kınk redük- siyonunun yanısıra, interosseöz aralığın restorasyonun da sinostozun önlenmesi bakımından önemlidir. Ayrıca kırık fragmanlarının her zaman kayabileceği göz önüne alınarak bilhassa ilk birkaç haftada sık radyolojik kontrol yapılmalıdır.

Uzun kol alçısı 8-12 hafta tutulur.B-Cerrahi Tedavi: Deplase önkol kırıkları anstabil olduğu için, bilhassa erişkin yaşta çoğu ortopedist cerrahi redüksiyonu tercih eder. Açık redüksiyon sonrası internal tesbit amacıyla intramedüller çivi ve plak kullanılmaktadır. lntramedüler çivilerde en çok kulandan Rush ve Sage çivileridir. Fakat bunlar ulna kırıklarında yeterli olsa bile radiusta medüller kanal geniş olduğu için yetersiz kalmaktadır. Son yıllarda AO sisteminin, 3.5 mm çaplı delikleri olan Dinamik Kompresyon plakları (DCP) en ideal internal tesbit aracı olarak kabul edilmektedir.

Açık önkol çift kemik kırıklarında ise izlenen yol farklıdır. Tıp I ve Tip II açık kınklada, debridman ve erken veya geç primer kapatma yapılır. 3- 4 hafta sonra ise açık redüksiyon ve DCP plaklama uygulanır, gerekirse spongioz greft konur. İleri derecede kirli, defektli kınklarda ve tip II açık kırıklarda ise external fixator uygulanma tercih edilmektedir.

Komplikasyonlar:

1- Kaynama gecikmesi ve nonunion: Açık kırıklarda, enfekte kırıklarda kaynama güçlüğü olabilir. Kapak kırıklarda ise nonunion sebebi yeterli ve uygun fiksasyon yapılmamasına bağlıdır. AO sistemine uygun DCP plaklama de bu komplikasyon % 3'e kadar düşmüştür.

2- Enfeksiyon: Açık kınklarda, asepsi-antisepsiye uyulmayan cerrahi uygulamalarda gelişir.

3- Sinir-damar yaralanmasv Bilhassa ateşli silah yaralanmaları ve crush yaralanmalardaki açık kırıklarda oluşur. Öncelikle vaskülarizasyon sağlanmalı, mümkünse sinir onarımı da primer yapılmalıdır.

4- Kompartman sendromu: Volkman iskemik kontraktürüne neden olabilir.

5- Radio-ulnar sinostoz: İnterosseöz membran aralığı muhafaza edilmezse, radius ve ulna birbirine kaynar, elde pronasyon-supinasyon önemli ölçüde kaybolur.Çocuk önkol çift kemik kırıklarında tam ayrılma nadirdir. Angulasyon düzeltip alçıyla tedavi çoğu kez yeterlidir. Adölesan yaştaki önkol deplase kırıklarında erişkin kırıklan gibi devranılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp