Neoplaziler

Penis neoplazilerinin %95'den daha fazlası skuamöz epitelyumdan kayrıaklanır. Birleşik Devletlerde penisin skuamöz cell karsinomaları nispeten azdır. Erkeklerdeki tüm kanserlerin yaklaşık %0,4'den sorumludur.

Bununla beraber gelişen ülkelerde penis karsinomu daha yüksek oranlarda görülmektedir. Vakaların çoğu 40 yaşın üstündeki sünnetsiz hastalarda ortaya çıkmaktadır. Pensin skuamoz hücreli karsinomunun patogenezinde kötü hijyen (potansiyel karsinojen olan smegmanın etkisi sonucu), tütün içme ve özellikle tip 16 ve 18 olmak üzere human papilloma virus (HPV) infeksiyonu gibi çeşitli faktörler sorumlu tutulmaktadır. Genellikle penisin karsinomlarına, diğer sahalardaki skuamöz hücreli karsinomlarda olduğu gibi, intraepitelyal neoplazi ya da karsinoma in sutu olarak isimlendirilen malign hücrelerin epiderm iste sınırlı olduğu görünü öncülük eder.

Peniste karsinoma in sutunun, tümü HP infeksiyonu ile kuvvetle ilişkili üç klinik varyantı bulunur. Bonen hastalığı sünnetsiz yaşlı erkeklerde görülür ve penis gövdesinde çıplak gözle sol iter, plak şekilli bir lezyon olarak izlenir. Histolojik incelemede altındaki stromaya invazyon yapmayan, epidermimi tutan, morfolojik olarak malign hücreler görülür . Bonen hastalığı yalnız peniste değil vulva ve ağız mukozası dahil deri ve mukozam yüzeyler gibi başka yerlerde de görülebilir. Klinik önemi daha çok penisi etkileyen vakaların %33 kadarında bir komplikasyon olarak görüldüğü tahmin edilen invaziv skuamöz hücreli karsinoma ilerleme potansiyelinde yatar. Bonen hastalığı glans peniste bir eritematöz leke olarak ortaya çıktığında queyrat eritroplazisi olarak isimlendirilir.

Seksüel olarak aktif genç erkeklerde görülen Bowenoid papülozis histolojik olarak Bonen hastalığına eşdeğerdir. Bununla beraber klinik olarak glansda çok sayıda kırmızımsı kahverengi papüllerin olması sıklıkla geçicidir. Yalnızca immünocompetent hastalarda nadiren karsinoma ilerler. Penisin skuamöz hücreli karsinomu en çok glans penis veya prepisyumda gri kabuklu papüler bir lezyon olarak belirir. Vakaların birçoğunda karsinoma altındaki bağ dokusuna ilerleyerek düzensiz sınırlı, sert, ülserli bir lezyon oluşturur. Sınırları belli olmayan keratinize skuamöz cell karsinoun histolojik görünümü genellikle diğer yerlerdeki skuamöz karsinomalardan farksızdır.

Verrüköz karsinom, papeller yapısı, daha azdikkat çeken sitolojik atipisi ve yuvarlak ayırd edilemeyen sınırlarıyla özellik kazanan, skuamöz hücreli karsinomun bir türüdür. Penis skuamöz hücreli karsinoma vakalarının çoğu ağrısız, lokal olarak infiltratif lezyonlardır. Tanı konulduğunda hastaların yaklaşık %25 de ingüinal lenf düğümlerinde bölgesel metastazlar mevcuttur. Uzak metastazlara nispeten az rastlanır. 5 yıllık canlı kalım oranı %70'in üzerindedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp