Montegio Kırıklı Çıkığı

Montegio Kırıklı Çıkığı : Giovanni Montaggia ilk Defa 1814 yılında, ulna 1/3 proximali kınğı ile birlikte, radius başı öne çıkığının birlikte olduğu bu kınğı tarif etmiş ve onun ismiyle anılır olmuştur. Daha sonra ulna cisim kırığı ile birlikte radius başı çıkığı görülen tüm vakalar "Monteggia Kırığı" olarak adlandırılmıştır. Tüm kırıklann yaklaşık % 2'sini oluşturur ve 1/4'ü çocuklarda görülür.Oluş şekli daha çok indirekt mekanizmayladır. Gergin el üzerine ulna pronasyondayken düşme sonucu ulna 1/3 proksimali kınlıyor, radius başı da çıkıyor.

Direkt mekanizmadaysa, ulna bir darbeyle kmlınca, boyu kısalıp dirsek eklemini ve anuler ligamenti zorluyor, radius başı disloke oluyor.Klinik: Hasta dirseğini sağlam eli ile fleksiyonda tutar. Önkol pronasyon da, eklem hareketleri ağrılıdır. Radius başı çıkığı palpasyonla hissedilir. Röntgen incelenmesinde mutlaka dirsek eklemi de görülmelidir.Monteggia Kırıklarında Bado (1967)

Sınıflandırması:

Tip 1 Radius başı öne çıkık ve ulnada öne açılanmak kırık mevcuttur. Tüm olguların % 85'i bu tiptir.

Tip II Radius başının arkaya çıkığı ile birlikte olan ulna cisim kırığı dorsal yüze açılanma yapmıştır. Tüm olgulann % 10'unu oluşturur.

Tip III Radius başı laterale diskole, ulna kınğı ise dorsal veya volar yüze açılıdır. Olgulann % 5'ini oluşturur.

Tip IV Çok seyrek görülür. Radius başında öne doğru çıkık, önkol kemiklerinin her ikisinde de aynı seviyede kınk vardır.

Tedavi:Radius başı çıkığının kapalı olarak redükte edilebildiği akut Monteggia lezyonlarında, radius başına açık redüksiyon gerekmez. Fakat ulna cisim kınğına açık redüksiyon ve AO metoduna göre DCP ile tesbit gerekir. Radius başının kapalı olarak yerine oturtulamadığı akut olgularda (anuler ligament ve kapsüler interpozisyon nedeniyle) açık redüksiyon endikasyonu vardır.

Bu esnada anuler ligament tamir edilir, ulna kırığı da plakveya intramedüller çivi ile tesbit edilir. Hasta çok geç gelmiş ve radius başı redükte edilemiyorsa (3-6 hafta sonra) radius başı rezeksiyonu uygulanır. Monteggia kırıklarında açık redüksiyon ve intemal tesbitten sonra 6- 8 hafta alçı veya atel tesbiti gerekir.Çocukların Monteggia kırıklarında daha konservatif davranılır.

Radius başı ve ulna cisim kırığı çoğu kez kapalı yolla redükte edilir. Radius başı öne çıkıksa dirsek fleksiyonda arkaya çıkıksa dirsek extansiyonda iken uzun kol alçısı uygulanır. Çocuklarda, geç gelen olgularda, radius başı redükte olmasa bile, radius başı eksizyonu uygulanmaz. Erişkin yaşa kadar kendi haline bırakılır.

Komplikasyonları:

1- Kaynama gecikmesi ve psödoartroz

2- Sinostoz

3- Radius başı çıkığının nüksetmesi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp