Lenfogranüloma veneryuma

Lenfogranüloma veneryuma daha önce anlatılan daha yaygın NGU ya da servisice sebep olanlardan farklı C. troehomatis 'in bazı suçlarının sebep olduğu kronik ülseratif bir hastalıktır. Lenfogranüloma veneryuma Birleşik Devletler ve Batı Avrupa' da Sporadik bir hastalıktır, fakat Asya'nın bir bölümünde Afrika'da, Karay ipler bölgesinde ve Güney Amerika'da endemiktir. Granül oma inguinala vakalarında olduğu gibi (ileride anlatılacak) LGV‘ nin Sporadik vakadan, en sık, rastgele cinsel ilişkilerle birliktedir.

Morfoloji

LGV'1i hastada nonspesifik üretrit, alt genital organları tutan papüler ya da ülseratif lezyonlar, bölgesel adenopati veya anorektal bir sendrom olabilir. Lezyonlar epitelyal hücrelerin veya iltihabi hücrelerin sitoplazmasında değişen sayıda bir klamidial inklüzyonlarla birlikte, Mikst granülomatöz ve nötrofilik i1tihabi bir yanıt içerebilir. Çoğunlukla infeksiyonun 30 günü içinde ortaya çıkan bölgesel lenfadenopati mevcuttur. Lenf nodülü tutulumu düzensiz şekilli nekroz odakları ve nötrofilik infiltrasyonla bir arada olan bir granülamatöz iltihabi reaksiyonla karakterizedir (stellate abseler).

Zamanla, iltihabi reaksiyon lenf ödem ve darlıklarla birlikte lokal lenfatik tıkanmalara neden olabilen yaygın fibrozis oluşturur. Rektal darlıklar kadınlarda özellikle çok görülür. Aktif lezyonlarda, LGV tanısı biyopsi kesitlerinde veya eksuda yaymalarında organizmanın gösterilmesiyle yapılabilir. Daha kronik vakalarda, tanı hastanın serumundaki klamidial serotiplere uygun antikorların gösterilmesine dayanır. Nükleik asit amplifikasyon testlerinde başarılı olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp