Konjenital Sifiliz

Konjenital Sifiliz :

T. pallidum infeksiyonu bir anneden plasentadan, gebeliğin herhangi bir döneminde, fetüse geçebilir. Muhtemelen anneden geçiş, spiroketlerin en çok olduğu, hastalığın erken (primler ve sekonder) dönemlerinde en fazladır. matsal hastalığın görünümlerini değerlendirmek zor olabileceğinden, gebeliklerin tümünde, sifiliz için rutin serolojik test yapılması zorunludur. Konjenital sifilizin tipik belirtileri gebeliğin dördüncü ayından sonrasına kadar gelişmez. Tedavi uygulanmadığında, dördüncü ayın sonrasında tipik olarak, enfekte bebeklerin %40 kaban uterus içinde ölürler. Konjenital sifilizin ortaya çıkışı ölü doğum, infantil sifiliz ve geç (tardif) konjenital sifiliz şeklindedir. Ölü doğan bebekler arasında en çok görülen bulgular hepatomegali, kemik anormallikleri, pankreasta fibrozis ve pnömonidir.

Karaciğerde ekstramedüller hematopoez ve portal saha iltihabı görülür. Kemiklerdeki değişiklikler uzun kemiklerde iltihap ve osteokondral eklede bozulmalar ve seyrek olarak kafatasının yassı kemiklerinde kemik resorbsiyonu ve fibrozis şeklindedir. Akciğer iltihabi hücreler ve alveoler septalarda fibrozis olması nedeniyle sert ve soluk olabilir (pnömoni alba). Spiroketler doku kesitlerinde kolayca gösterilebilir. İnfantil sifili: canlı doğan bebeklerin, doğduğunda ya da yaşamının ilk birkaç ayında, klinik olarak görülen, konjenital sifilizini tanımlar. infantil sifilizli bebeklerde erişkinlerdeki sekonder sifilizde görülenlere benzer mukokütanöz lezyonlar ve kronik rinit (burundan konuşma) vardır. Ölü doğan bebeklerde görülenlere benzer viseral ve iskelet değişiklikleri de olabilir.

Geç ya da tardif konjenital sifili; 2 yıldan daha fazla süredir tedavi edilmemiş konjenital sifilizi tanımlar. Hutchinson üçlüsü klasik görünümlerini oluşturur: ön kesici dişlerdeki çentik, körlükle bir arada olan interstisyel keratit ve sekizinci kraniyal sinir zedelenmesine bağlı sağırlık. Diğer değişiklikler tibia periosteumundaki kronik iltihap sonucu oluşan bacakta süvari kılıcına benzer bir şekil bozukluğu, şekilleri bozulmuş azı dişleri (duta benzer azı dişleri), kronik meninjit, koryoretinit ve burunda semere benzer bir şekil bozukluğu ile sonuçlanan burun kemiği ve kıkırdağındaki gomlardır. Konjenital sifiliz vakalarında plasenta büyümüş, soluk ve ödemlidir. Mikroskopla fötal damarlan tutan proliferatif endarteritis, mononükleer bir iltihabi reaksiyon (villitis) ve villöz immatürite görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp