Femur Cisim Kırıkları

Femur Cisim Kırıkları : Gerek çocukluk yaşında, gerekse genç erişkin yaşta en sık rastalanan kırıklardır. Bilhassa yüksek enerjili travmalarda parçalı kırıklar oluşur. Multipl travmalarda da olaya iştirak eden ciddi kırıklardan biridir. Bu kırırklarda 1.5-2 litreye kadar olan kanamalar, bilhassa multipl travmalarda şoka neden olan faktörlerden biri olabilir.Fémur cisim kırırkları 1/3 orta, 1/3 proximal- 1/3 distalde olabilir.

Transvers-oblik- spiral - parçalı kırıkar olabilir. Kısa oblik kırıklar daha çok direkt travmayla ve cismin 1 /3 orta bölgesinde, spiral ve uzun oblik kırıklar ise daha çok indirekt mekanizmayla ve 1 /3 distal bölgeye yakm- görülür.ilgili extremitede kısalık, deformite, anormal hareket, krepitasyon, hareketlerinde ağn ve şişlik mevcuttur.

Proksimal fragman genellikle flexión, abdükiyon ve dış rotasyondadır. Distal fragman ise yukarı, medíale ve posteriora doğru çekilir. Tabii ki kırık geldiğinde, ilgili extremiteyi nörovasküler yönden de değerlendirmek gerekir.


Tedavi:Çocuk fémur kırıklarında halen koservatif tedavi tercih edilmektedir. Genellikle erken gövde alçısı, ya da 3 hafta 90-90 iskelet traksiyonunu takiben 4-6 hafta gövde alçısı uygulamyor. Adölesan fémur kırıklarında ise bu gün tercih edilen, fleksibıl intrameduller çivileme yöntemiyle tedavidir.Erişkin fémur cisim kırıklarında daha önceleri konservatif tedavi uzun yıllar uygulanmıştır. Son yollarda ise cerrahi yaklaşımlar revaçtadır.

Fakat yine son yıllarda; Conally, Sarmiento, Mooney gibi otörler konservatif bir yöntem olan cast-brace'i yeniden popülarize etmişlerdir. Genellikle 2- 3 hafta iskelet traksiyonu, daha sonra da Cast-Brace uygulanımı savunuluyor, yoksa 12 hafta traksiyon ve hastanede kalmanın külfeti kaldırılamaz. Belki cast-brace içinde tam anatomik redüksiyon sağlanamaz ama; zaten bu kırıklarda 8°'ye kadar varus, 15°'ye kadar anteriora boving 15° iç ve dıŞ rotasyon kabul edilebilir. Erken diz hareketi verilmesi önemli avantajıdır.

Cast-brace: Dizin fleksiyonuna müsade eden, menteŞeli uzun bacak alçısıdır.)Yine de bugün femur kapalı kmklardında tercih edilen birinci seçenek intramedüller çivile medir. Standart medüller çiviler (Künstcher, AO), isthmus ve proximalindeki transvers kırıklarda kullanılır. Kilitli Künstscher çivileri (intelocking) ise, hem parçalı kırıklarda, hem de proximal ve distal uca yakın kırıklarda kullanılır. Açık çivilemede enfeksiyon riski % 10'a kadar çıkıyorsa da kapalı intramedüller çivilemede bu oran % l'e kadar inmektedir. Ayrıca fleksible multiple intramedüller çivilerde kullanılmaktadır. (Ender gibi). İntramedüller çivileme tip II ve tip III açık kırıklarda yapılmamalı, external fixator tercih edilmeli. Çünkü enfeksiyon riski yüksektir.

Winquist-Hansen parçalı kırık sınıflandırması.

1 - Segmenter kırık.

2- Grade I: Devamlılığı bozmayan küçük üçüncü fragman var.

3- Grade II: % 50 sağlam temas yüzeyi var. Kısalığı, rotasyonu önler.

4- Grade III: Temas yüzeyi % 50'den az. Redüksiyon güç. Rotasyon vekısalığın kontrolü güçtür.

5- Grade IV: İki majör fragmanın teması yok, kontrolü güçtür.*

Grade I, II: Kapalı çivileme.

Grade III, IV: Açık çivileme, ilave kilit vidası veya tel serkilaj kullanılmalı.


Komplikasyonlar:

1- Nonunian, psödoastroz: % 1 görülüyor. Aşırı traksiyon veya, yetersiz internal tesbit, ya da cerahi enfeksiyon kaynamama nedenidir. Tedavide, otojen spongioz greft ile birlikte, intamedüller tesbit veya dinamik komp- resyon plağı ile fiksasyon tercih ediliyor.

2- Malunion: Yukarda bahsedilen açısal değerlerden fazla açılanma ve rotasyon varsa, düzeltilmesi gerekir. Malunion genellikle konservatif tedavi sonrasında ve açık kırıklarda oluşur. Uygun osteotomilerle düzeltilir. Kısalık ta 1.5 cm'den fazla ise kabul edilmez.

3- Diz ekleminde sertlik: Uzun süreli alçı ve traksiyon nedeniyle diz ekleminin extansiyonda kalması sebeolur. Cast brace ve sağlam internal tesbit ve erken diz bükme hareketleri bu komplikasyonu önler.

4- İnfeksiyon: Bilhassa cerrahi sırasında dokulara saygı gösterilmemesi, devitalize dokuların fazla olması, ameliyat süresinin uzaması ve yetersizfiksasyon en önemli nedenidir.Tedavide, implant çıkartılıp 8-10 gün kapalı yıkama yapılır ve external fixator konur. Antibiyotik en az 3 hafta devam edilir. Gerekirse yeniden internal tesbit yapılır.

5- ilave patolojiler:Femur boyun kırığı veya travmatik kalça çıkığı gözden kaçabilir, hasta iyi değerlendirilmelidir.Diz ligament injurileri de femur kırığına eşlik edebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp