Eklem Yüzünü İlgilendiren Kırıklar

Eklem Yüzünü İlgilendiren Kırıklar : A- Kapitellum Humeri Kıtıkları: Genellikle yetişkinlerde ve geç adolesan- larda görülür. 15 yaşın altında görülmesi nadirdir. Daha çok indirekt mekanizmayla, açık el üzerine düşme sonucu kırılır. Direkt darbe, daha çok dirsek semiflexionda iken gelirse oluşur.Nadir görülür.

Dirsek çevresi kırıklarının % l'ini oluşturur. Bu kırık, ilk yayın sahibinin adına izafeten "Kocher Kırığı" diye de anılır. Başlıca 3 tipi vardır.Tip I Kocher-Lorenz tipi:Kırık, kıkırdak ve ince bir kemik dokusundan ibarettir.Tıp II Hahn-Steinthal tipi:

Daha büyük kırıktır. Kondilin bütün çıkıntısını, kondilo-trochlear oluğu ve trochleanın bir kısmım da içine alır.Tip III Wilson Tipi: Dikey bir kırıktır. Kırık hattı, kondil ile trokleanm bütün ön yüzünü ayırmaktadır.Tanıda yan radyografi önemlidir. Dirsek fleksiyonunda ve bazende pro nasyonunda güçlük vardır.Tedavi.-Kaymamış kırıklarda 3-4 hafta atel yeterlidir. Kaymış kırıklarda, mutlak anatomik redüksiyon ve eklem yüzünün milimetrik restorasyonu gerekir. Genellikle Kirşner teli veya vidalarla tesbit uygulanır.

B- Trochlea -Humeri Kırıkları: Hemen daima erkek çocuklarda ve 9-14 yaşları arasında görülür. Oldukça nadirdir. Daha çok indirekt travma soncu, ulna boyunca zorlanma ile olur. Ayrılmamış kınklarda atel tesbiti, ayrılmış kırırklarda vida yada Kirşner telleri ile önce anatomik redüksiyon, sonra da intemal fixation uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp