Diğer Metakarp Kırıkları

Diğer Metakarp Kırıkları : a- Baş- boyun Kırığı: Daha çok boyun kırığı görülür. Bilhassa yumruk atma sırasında 5. metakarp boynu kırılır ki buna " Boksör Kırığı" denir. Metakarp başı volare yer değiştirir.

Tedavide: 2. ve 3. metakarp boyun kırıklarında anatomik redüksiyon gerekir. 4. ve 5. metakarp kaidelerinde ise 10° ve 20° Tik açılanmalar tolere edilir. MP eklem 45-70°, PIP eklem 20°-30°, DİP eklem 5°-15° felksiyonda3- 4 hafta alçıya alınır.

b- Metkarp Cisim Kırıklan: daha çok direkt darbelerle ve burkulmalarla olur. Çok parçalı kırıklar ise ezici travmalarla oluşur, Stabil ve fazla depolur. Çok parçalı kırıklar İse ezici travmalarla oluşur, Stabil ve fazla deplase olmıyan kırıklarda alçı tesbiti 4-6 hafta yapılır. Deplase ve angule kırıklarda ise (2-3 mm'den fazla kısalıklar kabul edilmez) ya intramedüller K-Teli ile, ya da AO/ASIF "mini plate” ile internal fixation uygulanır.

3- Falanks Kırıkları: Direkt darbelerle veya bıçak,testere vs. ile oluşur. Kapalı redüksiyon ve komşu sağlam parmakla birlikte flexionda alçıya alınır. Redükte olmazsa açık redüksiyonla birlikte, K-Teli veya mini plakla internal tesbit uygulanır.Distal falanks kırıklarında hematom nedeniyle ağn çoksa tırnak altı hematomu 18 numara iğne ile boşaltılır.* Falanks kırıklarında radyolojik kal dokusu oluşumu beklenmez. Stabilité sağlanır sağlanmaz erken harekete geçilir.

4- Beyzbol Kırığı ve Mallet Finger Deformitesi: Parmağın dik olarak sert bir cisme çarpması sonucu, DİP eklemin ani flexiondu ile, extansôr ten- donun distal falanks yapışma yerinden bir kemik parçası ile ayrılmasıdır.

Üç tipi vardır.

a- Extansôr tendon tam kopmamış, yapışma yerinin zorlamıştır, DİP eklemin aktif extansiyonu zayftır.

b- Extansôr tendon yapışma yerinden tam kopmuş olup, aktif extansi- yon yapamaz. Mallet finger (= çekiç parmak)deformitesi vardır.

c- Extansôr tendon yapışma yerinden ufak bir kemik parçası ile kopmuştur.

Tedavi: ilk 3-4 haftada gelen olgularda konservatif tedavi uygulanır. DİP eklem hiper extansiyonda, PIP eklem 60°-70° flexionda açıya alınır veya özel aliminyum atelle tesbit edilir. Bu tesbit 6 hafta sürür. Bazıları da bu süre zarfında aynı pozisyonda intramedüller kirşner teli ile tesbiti uygun görüyorlar. Geç valarada ise, extansôr tendonun ucu ve kemik parçası yatağına cerrahi olarak tesbit edilir. Çok geç vakalarda tenodez veya DİP artrodezi uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp