Dens Kırıkları

Dens Kırıkları : C1 anterior arkı ve krusiyat ligamentleri odontoid çıkıntının rotor fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar. Bu kompleks aynı zamanda atlantoaksiyal stabilizasyonu da sağlar. Servikal vertebranın rotasyonu önemli ölçüde bu eklemde olur. Dens kırıklarının mekanizması açıklanamamış olmakla birlikte, ekstan- siyon ve rotasyon bu kırğın oluşmasında esas unsurlardır. Dens kırıklarında boyun ağrısı ve kafa tabanında güvensizlik hissi olur. Akut durumlarda nörolojik defisit ortaya çıkması nadirdir.Anderson ve D'Alonzo'ya göre dens kırıklarının üç tipi vardır.Densin apeksi hizasında oluşan kırıklar Tip I, dens ve korpus arasında oluşan kırıklar Tip II ve densi içeren korpus kırıkları da Tip III olarak sınıflandırılır.

Direkt radyogramlarda C1-C2 translasyo- nu 3 mm üzerinde ve nörolojik semptom mevcut ise kırık instabil kabul edilir ve cerrahi girişim endikasyonu vardır. Pozisyon verilemeyen hastalarda ve densin konjenital anomalilerinde olduğu gibi direkt radyogramların değerlendirilmesinin zor olduğu durumlarda bilgisayarlı tomografi ve/veya magnetik rezonans görüntüleme yaralıdır.Tip I kırık transvers ligamentin superio- runda olduğu için stabil kabul edilir. Kaynamama olasılığı da düşüktür. Bu nedenle kon- servatif tedavi uygundur.Tip II ve Tip III kırıklar deplase olabileceği ve kaynamama riski fazla olduğu için internal veya eksternal stabilizasyon gerektiren kırıklardır.

Eksternal fiksasyonda halo-vest veya halo-vücut alçısı ile yapılabilir. Internal fiksasyonda ise tanımlanmış çok sayıda posterior redüksiyon, greftleme ve implantlı veya implantsız füzyonlar tanımlanmıştır. Anterior yaklaşımla bir veya iki kompresyon vidası ile transfiksiyon da kullanılmaktadır. Bu son yöntemin deneyimli cerrahlarca ve iki planda görüntü yoğunlaştırıcı ile kontrol edilerek yapılması uygundur,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp