Ayak Orta Bölge Kırık Ve Çıkıkları

Ayak Orta Bölge Kırık Ve Çıkıkları : 1- Navikula kırığı: Yüksekten düşme, aşırı dorsuflexion zorlaması ya da tibialis posterior tendonu kopma kırığı oluşur. Bu kırıklarda avasküler nekroz (Köhler-l hastalığı) ve osteoartrit çok gelişir.

Tedavide, kayma fazla değilse biraz ayağa planter flexión verilerek ve ayak kavsi sağlanarak4-6 hafta alçıya alınır. (Kısa bacak). 4 hafta sonra ayak nötrale alınır. Alçı8-10 hafta tutulur. Kapalı redükte olmazsa, eklem yüzü bozulmuşsa açık redüksiyon ve Kirşhner teli ile intemal tesbit yapılır.

2- Kuboid ve kuneiform kemik kırıklan: Şiddetli torsiyon ve ayak dorsaline ağır bir cisim düşmesiyle olur. Ayak nötralde kısa bacak alçısı uygulanır. Ayak taban çukuru iyi oturturulur. 6 hafta sonra alçı çıkartılır, tabanlık verilir.

3- Chopart ekem çıkığı: Talo-kalkaneal bölgenin önündeki tarsal kemikler ve ayak ön kısmı dorsale kayar. Kapalı redüksiyon, olmazsa açık re- düksiyon uygulanır. Kirşner telleri ile tesbit edilip, 6-8 hafta alçı yapılır.

4- Tarso-metatarsal (Lisfranc) eklem çıkığı. Metatarslar ayak dorsaline kayar.

A. dorsalis pedis zedelenebilir. Kapalı redüksiyon ve 6 hafta alçı yapılır, daha sonra tabanlık verilir. Redükte olmazsa açık redüksiyon ve Kirşner telleri ile tesbit uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp