Anterior Çıkıklar nasıl tedavi edilir

Anterior Çıkıklar : Tüm travmatik kalça dislokasyonlarının % 13 kadarı anterior dislokasyonlardır. Ab-düksiyona zorlanma sonucu oluşurlar. Hipe- rabdüksiyon sırasında femur boynunun prok- simal kesimi veya trokanter majör asetabular rime dayanır ve femur başını asetabulum dışına doğru zorlar. Kalça fleksiyonda ise obturator dislokasyon olur. Nadir olmak üzere dis- lokasyon sırasında femur başında da kırık oluşabilir.Obturator dislokasyonlarda uyluk abdük- siyonda, dış rotasyonda ve fleksiyonda durur. Kısalık görülmez. İliyak veya pubik dislokasyonlarda uyluk ekstansiyondadır. İliyak dislokasyonlarda femur başı spina iliyaca anterior superior hizasında, pubik dislokasyonlarda ise inguinal bölgede palpe edilebilir. Radyolojik bulguları belirgindir.Dislokasyon saptanır saptanmaz kapalı redüksiyon denenir.

Fakat çoğunlukla açık redüksiyon gerekir. Redüksiyon mutlaka spi- nal anestezi ile veya genel anestezi altında tam kas relaksasyonu sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Obturator dislokasyonlarda femur uzun aksı yönünde fraksiyon uygulanır. Bir süre traksiyon yapıldıktan sonra kalça fleksi- yona getirilir ve iç rotasyon yapılır. Redüksiyon sağlanır ise kalça nötrale getirilir. İliyak veya pubik dislokasyonlarda traksiyon uygulanır iken hafif fleksiyon ve internal rotasyon uygulanır. Hafif traksiyon ile redükte olmayan kalça çıkıklarında, iliopsoas uygulanan güçle orantılı olarak kasılıp kapsülü kapatır ve redüksiyona engel olur. Eğer kalça kolaylıkla redükte olmaz ise daha fazla zorlamak redüksiyonu sağlamaz. Bu dururmda standart anterior yaklaşım ile açık redüksiyon yapmak gerekir.

Erken dönemde redüksiyon sağlandığı takdirde olguların yaklaşık % 63 kadarında mükemmel ve iyi sonuç elde edilir. Çocuklarda da prognoz iyidir. Geç müdahale edilebilen olgularda femur başı avasküler nekrozu ve dejeneratif artrit görülme sıklığı yükselir. Re- dislokasyon olasılığı düşüktür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp