Şeker Kamışı

ŞEKER KAMIŞI (saccharum offıcinarum)

Buğdaygillerden olup, özsuyundan şeker yapılan bir bitki. Mizacı sıcak ve rutubetlidir. Gıda maddesi olarak ve hekimlikte kullanılmıştır. Nitekim İmam Şafiî Hazretleri, Mısırlılara hitaben: "Üç şey ilacı olmayanların ilacıdır. Yaş üzüm, genç deve sütü ve şeker kamışı. Eğer şeker kamışı olmasaydı Mısır'da eğleşmezdim" demiştir."1

* Şeker kamışı dişler için zararladır. Nitekim Hz. Ömer (r.a.):"Her kim dişlerini Şeker Kamışı ile kurcalarsa, dişlerde çürüme meydana getirir" demiştir."2

Özellikleri: Şeker kamışı, öksürüğe karşı faydalıdır. Vücuttaki rutubeti, mesaneyi ve nefes borusunu temizler, şekerden daha çok yumuşatıcıdır. Kusmaya yardım eder, idrarı çoğaltır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Kızartıldığı zaman, göğüs ve boğaz sertliğine karşı faydalıdır. Gaz yapar, bu etkisi kabuğunun soyulup sıcak su ile yıkanmasıyla giderilir. Şeker kamışının en iyisi; beyaz, şeffaf ve çoksert olanıdır. Eskisi yenisinden daha hoştur. Pişirilir ve köpüğü atılırsa, susuzluğu ve öksürüğü teskin eder. Safralı midelere zararlıdır, çünkü bizzat kendisi safraya dönüşür.

Yan etkisi; limon, narenciye veya ekşi nar suyu ile giderilir. Hararetinin azlığı ve yumuşaklığı sebebiyle bazı kimseler şeker kamışını bala tercih etmişlerdir. Bu tercih, bala karşı bir haksızlıktır. Çünkü balın faydaları şekerin faydasından kat kat daha fazladır.

Yüce Allah balı hem şifa, hem deva (ilaç), hem gıda ve hem de tatlı olarak yaratmıştır. Balın faydaları nerde, şekerin faydaları nerde? Bal, mideyi güçlendirir, tabiatı yumuşatır, görmeyi keskinleştirir, göz kararmasını giderir, gargara yoluyla nefesi açar, felç ve yüz felcini iyileştirir.

Bal, vücutta rutubet ve soğuktan meydana gelen bütün hastalıklara karşı şifadır. Bal, rutubetleri vücudun derinliklerinden çekip çıkarır, vücudun sıhhatini vesıcaklığını korur. Cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Bal, çözümleyici ve parlatıcıdır, damarların ağzını açar, bağırsakları temizler, bağırsak kurtlarını düşürür, kokuşmayı daönler. Bal, faydalı birgıdadır. Balgamlı kimselere, yaşlılara, soğuk mizaçlı kimselere uygundur.

Özetle diyebiliriz ki, vücut için baldan daha faydalı hiç birşeyyoktur. Tedavide, ilaçların terkibinde, ilaç kuvvetinin korunmasında, mideyi kuvvetlendirmede bal gibisi yoktur. Balın faydaları bu saydıklarımızdan kat kat daha fazladır. Şekerin bu kadar faydaları ve özellikleri olması veya buna yakın özelliğe sahip bulunması mümkün mü?."3 BAL maddesine de bak.

Kaynaklar:
[1]- Bağdadi s 144; ayrıca bak. K. Ummâl 15141691-93; Süyûti. Tıbbû'n-Nebevî vr. 22b. [2]- I. Kayyım s. 400-401. [3]- Kitâbü'l-Erbai et-Tıbbıyye S 41-52; i. Kayyyim s.401

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp