Sinameki

Sinameki :

Baklagillerden sıcak bölgelerde yetişen birçok çeşidi bulunan bir bitki ve bu bitkinin bazı çeşidinin hafif acı yapraklarından elde edilen ve hekimlikte kullanılan bir madde.

Sinameki kelimesinin asıl orjinal şekli "Senâü Mekke'dir. Bu bitkinin Mekke'de yetişen türü pek meşhur olduğu için Mekke Senası anlamına gelen bu kelime, halk dilinde Sinameki olarak kullanılmıştır. Diğer türlerinden üstün olması sebebiyle tabipler Mekke Senasını tercih ederler. En büyük özelliği müshil olarak kullanılmasıdır."

* Sinameki, yan etkisi yok denecek kadar azolan faydalı bir ilaçtır. Yaş olarak veya kurutulup övütüldükten sonra toz hâlinde kullanılır."

* Tabip Dr. Mahmud Nâzım da bu konuda şunları söylüyor: "Sinameki yaprakları, mide ve bağırsakları yumuşatıcı ve ishal edici bir özelliğe sahibdir. Az miktardaalınırsayumuşatır, eğer çok miktarda alınırsa ishal eder. Hindistan'da, Mısır'da ve Arabistan'da yetişir.

En iyisi Mekke'de yetişenidir. İşte bu sebeple adına "Senâü Mekkî" denilmiştir. Kurumuş yaprakları dövülüp toz haline getirildikten sonra acılığını gidermek için tatlı bi r madde ile ağızdan alınır veya kaynatılarak suyu içilir yahud lavman yapılarak makattan verilir. Eğer çok kaynatılacak olursa tesiri azalır.

Özellikleri:

Kalbi kuvvetlendirir, işte bu en önemli özelliklerindendir. Karasevda denilen hastalıktan meydana gelen evham ve vesveseye karşı faydalıdır. Soğuk ve sıcaktan dolayı ciltte meydana gelen çatlaklara karşı iyi gelir. Kasları, adeleleri açar. Saçların çıkmasını sağlar, vücuttaki bitlere karşı faydalıdır. Devamlı baş ağrısına, uyuza, kaşıntıya, sivilcelere ve sar'a hastalığına karşı faydalıdır. Kaynatılmış suyunu içmek, toz hâlinde olarak içmekten daha iyidir. Bir defada toz halinde olanından üç dirheme (9 6 gram) kadar; kaynatılmış olandan ise beş dirheme (16 gram) kadar içilebilir.

Sinameki, tereyağı ve bal ile karıştırıldıktan sonra kullanılırsa, sade olarak kullanılmasından daha iyi olur. Zira yağ ve bal sinamekiyi ıslah eder ve sinamekinin ishal edici özelliğini de artırırlar."


Sinameki hafif ishal yapar faydasının çok olduğu içindir ki tabipler onu her çeşit ilacın terkibine katarlar. Meselâ sıvı müshillere, haplara, dövülerek veya pişirilerek yapılan ilaçlara ve macunlara katarlar, çünkü sinameki normal şekilde ishal yapar. Safrayı ve balgamı söktürür, mafsalların en uç kısımlarına kadar sirayet eder. Mafsal ağrılarına ve evham'a karşı iyi gelir. Müshiller içinde en iyisi sinamekidir, ancakacılığınıgidermekiçin buna, kuru üzüm veya şeker ilave edilmelidir." Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm, Sinamekiyi hurma ile beraber kullanırdı."

* Sinameki'nin şeker ve bademyağı ile karıştırılıp kaynatılması, sonra içilmesi en iyi kullanma şeklidir. Sinameki, aşırı sevgiden meydana gelen vesveselere karşı faydalıdır. Adele kasılmasına, saç dökülmesine, bitlenmeye, kaşıntı, uyuz ve sivilce gibi hastalıklara, el ve ayaklardaki çatlaklara karşı gayet iyi gelmektedir.

Sinameki zeytinyağı ile kaynatılıp içilecek olursa, vücutta olgunlaşmamış olan maddeleri süratlice dışarı atar. Sırt ve kalça ağrılarına karşı da faydalıdır. Dörtgünde bir gelen sıtma hastalığına, sar'a, nikris, damar hastalığı, eklem ağrıları, uyuz, kaşıntı ve kas kasılması gibi hastalıklara karşı iyi gelmektedir."

* Mide, bağırsak, mesane ve rahim iltihabı olan hastalar ile hâmile ve emzikli kadınların sinameki kullanmaları zararladır."

Hadis-i Şerifler:
Peygamber Aleyhis-Selâm'ın hanımlarından Ümmü Seleme (r.a.), birdefasında kabızlığı gidermek için sütleğen sütü içmişti. Bunun üzerine Peygamber Aleyhis-Selâm: "Sakın bir daha kullanma! Zira sütleğen hararet verici ve zehirleyicidir. Sizlere sinameki, yağ, bal ve kimyonu tavsiye ederim. Çünkü bunlar ölümden başka birçok hastalık için şifadır" buyurmuştur."

Bu hadis-i şerifte sinameki'nin bal, tereyağ ve kimyon gibi şeylerle birlikte alınması tavsiye edilmiştir. Zira sinamekinin müshil olmasına karşı bal, mide ve bağırsakları düzene sokar.

Abdullah b. Hıram (r.a.) demiştir ki: "Peygamber Aleyhis-Selâm'dan işittim şöyle buyurdu: "Sizlere sinameki ve sennut'u (tereyağı, bal ve kimyon) tavsiye ederim. Zira bunlar Şam'dan başka bir çok hastalığa karı şifadır. "Sâm nedir? Yâ Rasulallah!" diye sorulduğunda ise: "Ölümdür" diye cevap verdi."

Tabiînden Atâ b. Ebî Rebah (r.a.) de:"Hac veya Umre için ihramlı olduğu halde hasta olan kimsenin sinameki veya hoşkokulu şeylerle tedavi olmasında bir sakınca yoktur" demiştir."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp