Ispanak

Ispanak : ISPANAK (spinacia oleracea)

Ispanakgillerden olup ziraatı yapılan bir bitkidir. Taze yaprakları sebze olarak yenilir. Bol gıdalıdır, çiğ olarak yenildiği gibi pişirilerekte yenilir. Yetiştirilmesi için belli bir mevsim yoktur, fakat çoğunlukla güz mevsiminde yetişir. En iyisi, yeşilliği siyaha çalan, taze ve normal sıcaklıkta yetişendir. Yaprakları ve tohumu hekimlikte kullanılmıştır.

Özellikleri:
Ispanağın soğutucu, rutubet verici, yumuşatıcı, kanı temizleyici, kuvvet verici ve ishal edici özellikleri vardır. Ispanak kansızlığa karşı faydalı olduğu gibi, nekahet dönemindeki hastalar için dahi faydalıdır. Ispanak çiğ veya pişmiş olarak yenildiği zaman göğüs hastalıklarına ve göğüs hastalıkları iltihabına, ateşli hastalıklara, susuzluğa, safraya, iştahsızlığa ve asabî rahatsızlıklara karşı faydalıdır.

Ispanak yaprağının mekanik usullerle sıkıştırılarak çıkarılmış suyu bal veya şekerle karıştırılarak kullanılırsa; idrarı söktürür, sarılık, böbrek ve mesane taşları ve idrarın zor yapılmasına karşı iyi gelir. Ispanak yaprağı çiğ olarak çıban ve şişlikler üzerine veya haşerâtın soktuğu organ üzerine sarılırsa; ağrıyı teskin eder, şişlikleri olgunlaştırır ve çıbanı işletip temizler, Ispanak yaprağı suda kaynatıldıktan sonra kalay veya kurşun tozu ile karıştırılıp ciltteki sivilceler üzerine sürülecek olursa,olgunlaştırırp iyileştirir. Ispanak tohumu ise kalbi kuvvetlendirir. Ispanak soğuk mizaçlı kimselerde baş ağrısı, mide zayıflığı ve sindirim bozukluğu yapabilir. Ancak yan etkisi, badem yağı ve tarçın kaynatılmak suretiyle giderilir. Beyaz ıspanak ve yabancarı yapraklarıda ıspanak yaprağı özelliği taşır.
Tezkire 1/42:M.A'sâb s. 79: Bağdai s. 64

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp