İddet

İDDET (bekleme süresi)

Boşanma, kocanın ölümü veya nikâhın feshinden sonra rahim'de cenin olup olmadığının kesinlik kazanması ve başka bir kocaya gidebilmesi için kadının bekleme süresine "iddet" denir. Hikmeti: İddetin hikmeti; rahmin tıp yönünden, hamilelikten berâetini temin etmek, neslin birbirine karışmasını önlemek, şüpheyi gidermek, aynı zamanda uzun yıllar birlikte yaşadığı ölmüş kocasına saygıda bulunmak gibi şeylerdir.
(Nesîmî 3/373)

Konuyla İlgili Ayet-i Kerimeler:
"Kadınlarınızdan (yaşlılık sebebiyle) âdetten kesilmiş olanlarla, henüz (genç olması sebebiyle) âdet görmemiş bulunanların (hâmile olup olmadığından) şüphe ederseniz (boşandıktan sonra) onların bekleme süresi üç aydır. Hâmile kadınların bekleme süresi ise, doğum yapıncaya kadardır. Herkim Allah'tan korkarsa, Allah onun işinde bir kolaylık sağlar" (Talak 4).

"Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç âdet görüp temizleninceye kadar beklerler. Eğer onlar Allah'a ve âhiret gününe inanıyorlarsa, rahimlerinde Allah'ın yarattığını (çocuk olduğunu) gizlemeleri onlar için helal değildir..." (Bakara 228)

"Sizlerden vefat edenlerin geride bıraktığı eşleri, kendi kendilerine (süslenmeksizin) dört ay on gün iddet beklesinler. Bu müddeti doldurdukları zaman, normal şekilde süslenmelerinde size bir günah yoktur. Allah yarattığı her şeyden haberdardır" (Bakara 234).

Bu âyet-i kerimelerden anlaşıldığına göre iddet dört kısma ayrılmaktadır:
* Adet gören kadın için üç âdet görmek ve temizlenmek; Adet görmeyen genç kadın ve âdetten kesilmiş yaşlı kadın için üç ay; Kocası ölmüş kadın için dört ay on gün; Hâmile kadın için ise, doğuma kadar geçen zamandır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp