Gül Yağı

Gül Yağı : GULYAĞI (oleum rosae)

Bazı güllerden özellikle Şam, Nusaybin ve İsparta da yetişen güzel kokulu ve yağlı güllerden mekanik usullerle elde edilen yağa "Gülyağı =Gül esansı" denir. Meşhur botanikçi Melik Muzaffer Türkmânî (ölümü 694 Hicrî), gülyağının iki şekilde elde edildiğini haber vermektedir.

Birincisi: Gülçiçekleri bakır inbiklerde su ile normal ateşte kaynatılarak elde edilir, eğer birinci kaynatmada iyi sonuç alınamazsa, kaynatma işlemi tekrarlanır.

İkincisi: Gülçiçekleri su buharı ile ısıtılan kaplarda damıtma yoluylaeldeedilmektedir. Hem hekimlikte ve hem de güzel koku olarak kullanılmaktadır.

Özellikleri:
Gül yağı basit yağların en güzeli ve en çok faydalı olanıdır. Diğer yağları ıslah maddesi olarak kullanılır. Hangi ilaca katılırsa onu kuvvetlendirir, merhemlerin ve macunların yapımında katkı maddesi olarak kullanılır. Fevkâlede soğutucu, kabızlık yapıcı ve kurutucu özelliklere sahibdir. İçilerek kullanılacak olursa, karnı yumuşatır, iç organlardaki yaraları iyileştirir ve mide iltihabını iyileştirir. Eğer cilde sürülerek kullanılacak olursa, sıcak özellikli bütün yara, çıban, uyuz, sivilce ve kaşıntı için faydalı olup kurutur. Derin yara ve yanıklara sürüldüğünde et bitirir, kötü yaraların ağrısını teskin eder. Başlangıç döneminde başağrısı için başa sürülür. Diş ağrısı için ise ağızda gargara yapılır. Gülyağı dimağı kuvvetlendirir ve belleği artırır.

Gülyağı göze sürme gibi çekilecek olursa, göz kapaklarındaki sertleşmeyi giderir. Eğer makattan veya rahim kanalından lavman yapılacak olursa, bağırsak ve rahim yaralarına karşı faydalıdır. Ağız yoluyla alındığında eğer midede çabucak bozulabilen bir madde ile karşılaşırsa, bağırsaklarda gurultu yapar. Gülyağı organları kuvvetlendirir organlarda meydana gelen şişlikleri çözer. İltihaplı yaralar üzerine sürülmek için gülyağından daha etkili birşey yoktur,yaralardaki artmayı da önler. Zehirlenmelere karşı da faydalıdır.
(el-Mutemed s.166. S44-546. 481-482; M. A'şâb s.328; Tezkire ii157)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp