Göz Çapakları

Göz Çapakları :

Çapaklanma gözlerde oluşan hafif bir enfeksiyon nedeniyle akan sarımsı renkli bir akıntı ve kabuk bağlama durumlarıyla karakterizedir. Çapaklanma genellikle doğumdan sonraki ilk hafta görülür ve akacak olan gözyaşı kanalının tıkanması sonucunda ortaya çıkar.

Çapaklanma çok ciddi bir vaka değildir ve genellikle kendiliğinden geçer. Yaşı büyüyen bir çocukta görülen çapaklanma konjunktivitin bir belirtisidir. Konjunktivit bir çeşit göz iltihaplanmasıdır. Bebeklerde olduğu gibi, çocuklarda da görülen çapaklanmanın nedeni de gözyaşı kanalının tıkanması olabilir.

Çapaklanma için önerilen modern tıp tedavileri

Çoğu doktor akıntının giderilmesi için göz banyosunu tavsiye eder.

Doğal sağlık tedavileri

* Çapaklanma hiç geçmeden devam ediyorsa aşağıdaki tedaviler uygulanabilir: » Rüzgârgülü bitkisi gözde biriken çapakların tedavisinde kullanılabilir.

* Homeopati alanında kullanılan “Hepar sulf.” adlı madde enfeksiyonların tedavisinde uygundur.

* Göz otu bitkisi ezilerek pelte haline getirildiğinde ve soğutularak gözlere sürüldüğünde çapaklanmaya iyi gelir. Kaynamış suyun içine karıştırılan göz otu ile çapaklanan gözler yıkanabilir.

* Papatya göz temizliği için kullanılabilir (Gözün kenarları ve gözün dış kısımları papatya suyu damlatılmış bir süngerle silinebilir) ve bu sayede enfeksiyon riski azaltılabilir.

Görme bozukluğu veya göz zayıflığından dolayı göz çukuruna çapaklı su veya normal göz suyu dolup akmasından meydana gelir."1

Sebebleri:

Görme bozukluğu, gözzayıflığı, temizliğe dikkat etmemek vs. gibi şeylerdir. İbni Abbas (r.a.) demiştir ki: "Peygamber Aleyhis-Selâm zamanında çocukların gözleri kuru çapaklı veya gözlerinden çapak akıyor olarak sabahlardı..."2

Tedavi:

Sürme Çekmek:

Peygamber Aleyhis-Selâm: "Gözlerinize sürme çekmenizi tavsiye ederim. Çünkü sürme (göz yaşını kurutur), kirpik bitirir, göz çapaklarını giderir, gözün görme duyusunu da kuvvetlendirir" buyurmuştur."3

Çivit Tohumu:

Çivit tohumu ile göze sürme çekildiği zaman, göze inen suyu çözümler ve gözü iyileştirir.

Kaynaklar:

f/J- Harbi 2/700: Kamus 2/1104: ayrıca bak. i. Sâd 8/40. f2J- Nihâye 31386, 387. [3]- C. Sağır 2/52: F. Kadir 4/337: K. Ummal 6/17205: M. Zevâid 5/96: Terğib 3/123: ayrıca bak. Ramuz s. 79, /. Sünni vr. 22a.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp