Gıda Maddeleriyle Tedavi

GIDA MADDELERİYLE TEDAVİ

Tedavi sırasında ilaç kullanılmayarak sadece gıda maddeleri kullanılarak yapılan tedaviye "Gıda Maddeleriyle Tedavi" denilmektedir. Eski tabipler, tedavisi gıda maddeleriyle mümkün olan bir hastalığı, ilaç kullanarak tedavi etmemek; basit ilaçlarla tedavi olabilecek bir hastalığı da, bileşik ilaçlarla tedavi etmemek gerektiğinde ittifak etmişler ve şöyle demişlerdir:
"Her hangi bir hastalık gıda maddeleri ve perhizle tedavi edilebilirse, ilaçla tedaviye gerek yoktur."1

Hastayı gıda maddeleriyle tedavi etmek tabibi mutlu eder. Eğertabip bunda başarı elde edemez ise, basit ilaçlarla tedavi etmeye çalışır, eğer bunda da başarı sağlayamazsa, bileşiği en az olan ilaçlarla tedavi etmeye çalışır. Nitekim Hayyan b. Cedd şöyle demiştir: "Vücut hastalığa tahammül ettiği müddetçe ilaç kullanmayınız."2

Tabip Abdullatif Bağdadi ise "Tıbb-ı Nebevi" isimli eserinde, ilaç kullanma prensiplerinden bahsederken: "Gıda maddeleri ile tedavi etmek mümkün olduğu müddetçe ilaç kullanılmamalıdır." demiştir."3 Gıda maddeleri ile tedavide genel kaide şöyledir: "Hastalığın tedavisinde faydalı olan gıdalar almak, hastalığa zararlı olan gıdalardan sakınmak, perhiz eylemektir."

Örneğin: Midesinde yara (ülser) olan bir hastanın yağsız süt içmesi, bal şerbeti içmesi, şeker veya bal ile yapılmış unlu bulamaç çorbası içmesi; acılı, ekşilive baharatlı şeylerden sakınması gibi.

Temiz Gıdalarla Beslenmek
Alınan gıdaların vücuda faydalı olması ve herhangi bir hastalığa sebeb olmaması için temiz olması lazımdır. Çünkü temiz olmayan gıdalar sağlık için faydalı olmazlar, aksine hastalık meydana getirirler. Nitekim Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de: "Allah size kendi cinsinizden eşler yarattı, eşlerinizden de sizin için oğullar ve torunlar verdi ve sizi temiz gıdalarla rızıklandırdı. Onlar hala batıla inanıp Allah'ın nimetlerine nankörlük mü ediyorlar?" (Nahil 72)

* "Allah'ın sizelere helal ve temiz olarak verdiği rızıklardan yeyiniz ve kendisine iman etmiş olduğunuz Alah'tan korkunuz!" (Maide 88)

* "Al lah'ın sizlere rızık olarak verdiği şeylerden helal ve temiz olarak yeyiniz! Eğer gerçekten Allah'a ibadet ediyorsanız, onun vermiş olduğu nimetlere teşekkür ediniz!" buyurmaktadır. (Nahiııi4)
Peygamber Aleyhis-Selâm ise; gıda maddeleri ile tedaviyi tavsiye ederek şöyle buyurmaktadır: "sizlere inek sütnü ve sütünden meydana gelen yağını tavsiye ederim. Etinden ise sakınınız! Zira sütü ve yağı şifa, (yaşlı ve zayıflarının) eti ise derttir."4

* "İnek sütü ile tedavi olunuz! Çünkü ben yüce Allah'ın bunda şifa yarattığına inanıyorum, zira inek her çeşit bitkiden otlamaktadır."5

*"Yeni doğum yapmış (lohusa) kadınlar için yaş hurma, hasta kimseler için ise, bal gibi şifa yoktur."6

*"Üç şeyde şifâ vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem."7

*"Zeytinyağı yeyiniz ve onunla yağlanınız! Zira o mübarek bir ağaçtan meydana gelmektedir."8 buyurarak, Yüce Allah'ın bizler için yaratmış olduğu bal, hurma, süt, tereyağı ve zeytinyağı gibi şifalı gıdalarla beslenmemizi ve gerektiği zamanlarda yine bunlarla tedavi olmamızı tavsiye etmekte ve dikkatlerimizi bunlar üzerinde yoğunlaştırmaya teşvik etmektedir.

Kaynaklar:
[I]- ibni Kayyım. Tıbb-ı Nebevi s. 70-7/. [2]- Mecmau'z-Zevaid 5/86; İbnü's-Sünnîn Tıbb-ı Nebevi vr. 19b. [3]- Tabip Abdullatif Bağdadî, Tıbb-ı Nebevi s. 55. [4]- Kenzü'l-Ummâl 10/28210. 28218; ibni Kayyım Tıbb-ı Nebevi s. 429 ayrıca bak: Camiu's-Sağir 1/51: Râmûzü'l-Ehâdis s. 81; Münâvi. Feyzü'l-Kadir 4/347-348 [S]- Kenzü'l-Umâl 10/28208: ayrıca bak: Ebû Nuaym Tıbb-ı Nebevi vr. 56b, 127b; ibn's-Sünnin Tıbb-ı Nebevi vr. 28a. 6 la. [6]- Kenzü'l-Ummâl 101 28279; Râmuzu'l-Ehâdis s. 378; Levâmiu'l-Ukûl 4/129: Künûzül-Hakâyık 2/158. [7]- Bu/ıflrî Tıp 7/12, 15; Müslim Selam Hadis 71. [8]- ibni Mace. Sünen Hadis 3319-3320; Tirmizi Etime Hadis 1851-1852; Müsnd 3/497: Hâkim Müstedrek 21398: Abdürrezzak el-Musannef 10/422.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp