Sitrik Asit Nelerde Bulunur?

Sitrik Asit Nelerde Bulunur? :

Sitrik Asit

Bu, güzellik ürünleri üreticileri tarafından sevilen alfa hidroksi asitlerden (AHAs) biridir. AffAs içeren ciltürünlerinin nemlendirici ve pul pul dökme özellikleri vardır, cildin suyu korumasına yardımcı olur ve ölü deri hücrelerinin dökülmesini sağlarlar. 
 
Bu da sert, çatlamış ya da pullanmış cilde limon suyu uygulamanın kuru deriyi neden nemlendirdiğini, yumuşaklığım ve pürüzsüzlüğünü koruduğunu açıklamaktadır.Limon suyundaki sitrik asidi tüketmek vücut dokularındaki fazla suyun kan dolaşımına geçmesine yardımcı olur. 
 
Bu da dokularda tıkanıklığı azaltarak kanın daha rahat akışını sağlar.Sitrik asit yiyecek ve içeceklerde koruyucu ve tatlandırıcı olarak da kullanılır (Avrupa’da ‘E’li numara’ E330 ile gösterilir). 
 
Ayrıca sabunlara, çamaşır deterjanlarına (köpürttüğü ve sert suda daha etkili olduğu için), su yumuşatıcılarına, banyo ve mutfak temizlik ürünlerine, efervesan ilaçlara, kozmetik ürünlerine, banyo tuzlarına ve banyo köpüklerine, jöle ve boya çıkarıcı şampuanlara konur. Betonun daha ağır donması için de kullanılır!

Sitrik Asit nedir?

Modern endüstrinin birçok dalında kullanılan Sitrik Asit, sürekli artan dünya nüfusunun birçok ihtiyacının karşılanabilmesini sağlayan oldukça önemli bir bileşiktir. Kristal yapılı ve renksiz bir bileşik olan Sitrik Asit’in kimyasal formülü “C6H8O7” olarak ifade edilir. Neredeyse tüm bitkilerin yapısında var olan Sitrik Asit, doğadaki birçok hücresel faaliyette görev almaktadır. Günümüzde gıda sektöründen tarım sektörüne, metal üretiminden metal işlenmesine, ilaç sektöründen içecek sektörüne kadar milyarlarca dolarlık pazarlarda satılan ürünlerin de içinde yer alan Sitrik Asit, modern yaşam için önemli bileşiklerden biri haline gelmiştir.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de çok fazla tüketilen ve birçok yemek ile salatada kullanılan limonun neredeyse %8′i Sitrik Asit’ten oluşur. Normal şartlar altında kristal yapıda görülen Sitrik Asit, toksin sayılmayan bir bileşiktir. Kimya sanayisinde çok iyi bir ayrışıcı olduğu için kullanılan bu bileşik, ayrıca gıda üretiminin de vazgeçilmezlerinden biridir.

Limon suyunu kristalleştiren Carl Wilhelm tarafından 1784 yılında keşfedilen Sitrik Asit, kimyacının yaptığı çalışmalar sayesinde dünya çapında tanınmış ve kısa süre içerisinde birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

19. yüzyılın sonlarından itibaren gıda katkı maddesi olarak kullanılmaya başlanan Sitrik Asit, günümüzde de gıda sektöründe en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir. Sitrik asit birçok meyve ve sebzede yoğun olarak bulunan bir bileşik olmasına rağmen modern endüstride farklı şekillerde üretilir. Meyve ve sebzelerden Sitrik Asit üretmek hem verimsiz hem de yüksek maliyetli olduğundan, günümüzün gıda sektöründe şekerden üretilmektedir.

Şekerden mayalar ve çeşitli bakteriler aracılığı ile elde edilen Sitrik Asit, bu şekilde birçok alanda kullanıma hazır hale getirilmektedir. Alkollü ve alkolsüz içeceklerin birçoğunda kullanılan Sitrik Asit, ayrıca konserve ürünlerin de uzun süre boyunca bozulmadan kalmasını sağlamaktadır. Dondurulmuş gıdalar ve dondurma gibi ürünlerin yapısına da katılan bu bileşik, marketlerde satılan birçok üründe katkı maddesi olarak yer alır. Bazı temizlik ürünlerinde de kimyasal bağlayıcı olarak kullanılan Sitrik Asit, çelik ve metallerde oluşan pasın giderilmesi için de kullanılmaktadır.

Sitrik Asidin Kullanım Alanları

Sitrik asidin kullanım alanları çok fazladır. PH kontrolü özellikle kullanılır. Eşki tadından dolayı yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı unsuru olarak kullanılır.
E330 gıda katkı kodu ile kullanılır ve hazır gıdaların içinde koruyucu madde olarak etiketleri üzerinde belirtilir. Meyvelerin renk dönüşümünü (siyahlanmayı) engeller.

Dünya genelinde üretiminin yarıdan fazlası Çin''''de gerçekleşmektedir. Üretimi yapılan sitrik asidin 1/5 gıdada,1/2 si meşrubatlarda, 1/5 temizlik ürünlerinde, 1/10 kadar kısmı diğer sektörlerde kullanılır.

Yiyecek ve İçecek sektöründe sitrik asit kullanımı. Yiyecek ve içeceklerin bozulmalarını engeller.Gıdalarda dayanıklılık süresini artırır.

Tatlı ürünleri sektöründe sitrik asidin kullanımı uzun süre tatlıların bozulmasını engellemektir. Şekerlemelerdeki ekşimsi tad veren madde ve mayhoş tad veren madde verir.

Peynir ve diğer süt ürünleri sektöründe asitliği düzenlemek amaçlı kullanımı söz konusudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp