Limon İle Dezenfekte Etme

Limon İle Dezenfekte Etme :

Limon Her Derde Deva

BİR ÜRÜN düşünün. İlaç, temizlik maddesi, dezenfektan ve kozmetik ürünü olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yiyebilir, suyunu içebilir ve yağını çıkarabilirsiniz. Güzel bir ambalajı olan bu ürün dünyanın her yerinde bulunur, üstelik fiyatı da gayet uygundur. Evet, şu anda büyük ihtimalle sizin de mutfağınızda bulunan bir şeyden, yani limondan bahsediyoruz.

Limonun ilk olarak Güneydoğu Asya’da yetiştiği düşünülüyor. Buradan yavaş yavaş batıya, yani Akdeniz’e doğru yayılmaya başladı. Limon ağaçları ılıman iklim sever. Bu nedenle Arjantin, İspanya, İtalya, Meksika ve Türkiye, hatta Afrika ve Asya’nın bazı bölgeleri bu meyvenin yetişmesi için çok elverişlidir. Yetişkin bir limon ağacı, türüne ve yetiştiği yere göre yılda 200 ya da daha fazla limon verebilir; bu sayı bazen 1.500 gibi olağanüstü bir rakama bile çıkabilir. Özel olarak yetiştirilen bazı limon ağacı türleri farklı mevsimlerde çiçek açar, böylece yıl boyunca limon elde etmek mümkündür.

İtalya’da Limon

Romalıların limon yetiştirip yetiştirmediği çok tartışılan bir konudur. Bu toplumun, turunçgiller ailesinin başka bir ferdi olan ve büyük bir limonu andıran ağaçkavununu bildiklerine dair yazılı kanıtlar var. Romalı tarihçi Yaşlı Plinius, Natural History adlı çalışmasında ağaçkavunu ağacından ve meyvesinden özellikle bahseder. Ancak önde gelen bazı uzmanlar Romalıların limonu da bildiklerine inanıyor. Çünkü görünen o ki birçok fresk ve mozaikte ağaçkavunu değil limon resmediliyor. Bununla ilgili bir örnek Pompei’de ortaya çıkarılan bir yapıda görülüyor. Bu yapı, limon ağacı da dahil çeşitli bitkileri resmeden fresklerle dekore edildiği için ona yerinde olarak Meyve Bahçesi Evi deniyor. O zamanlar bu ağaç muhtemelen egzotik bir ağaç olarak görülüyordu ve sadece ilaç yapımında kullanılıyordu. Ancak limon ağaçlarının eskiden kolay yetişip yetişmediğini ya da ne kadar yaygın olduğunu söylemek olanaksızdır.

Sicilya Adası’nda yazlar uzun ve sıcak, kışlar ise ılık geçer. Bu nedenle ada, limon da dahil turunçgillerin başlıca üretim yeri haline gelmiştir. Ancak, çoğunlukla kıyı kesimler olmak üzere başka bölgelerde de kaliteli limonlar yetiştirilir.

Örneğin, Napoli’nin hemen güneyinde Sorrento adlı hoş bir kasaba yer alır. Bu kasabanın güneyinde ise harikulade bir güzelliğe sahip olan, 40 kilometre uzunluğundaki Amalfi kıyısı vardır. Bu kıyı şeridi boyunca Amalfi, Positano ve Vietri sul Mare gibi şirin mi şirin kasabalar bulunur. Sorrento ve Amalfi kıyılarında yetişen limonların, bu bölgelerde yetiştiğine dair garanti veren özel bir koruma belgesi var. Aslında limonların bu şekilde korunma altına alınmaları gayet doğaldır, çünkü buradaki limon ağaçları dağın güneş ışığını en iyi alan tarafına, taraçalara konumlandırılmıştır. Bu sayede muhteşem kokulu, sulu sulu limonlar yetiştirilir.

Bir limon ağacı yetiştirmek için çok büyük bir alana ihtiyacınız yok. Bodur bir limon ağacı saksıda büyüyebildiği için güneş gören bir balkonda bile limon yetiştirebilirsiniz. Böylece balkonunuzda hoş bir dekora da sahip olursunuz. Limon ağaçlarını sıcağı emebilecekleri güneşli ve rüzgâr almayan bir yere, duvar önüne koyabilirsiniz. Bununla birlikte kışın havanın çok soğuk olduğu zamanlarda üzerini örtmeniz ya da kapalı bir yere almanız gerekebilir.

Bir Yiyecekten Daha Fazlası

Ne sıklıkta limon kullanıyorsunuz? Kimisi çayını içine bir dilim limon atarak içer, kimisi de kek yaparken içine limonun ya suyunu sıkar ya da kabuğunu rendeler. Belki de siz limonata yapıp içmekten hoşlanıyorsunuz. Limon, tatlıdan tuzluya birçok yiyecekte kullanıldığı için dünyanın dört bir yanındaki aşçıların her zaman elinin altında bulunan bir meyvedir.

Peki hiç limon suyunu bir dezenfektan ya da leke çıkarıcı olarak kullandınız mı?

Bazıları kesme tahtasını temizlemek ve dezenfekte etmek için yarım limonla tahtayı ovuyor. Bazıları da lekeleri çıkarmak ya da lavaboyu temizlemek için çamaşır suyu yerine limon suyu-karbonat karışımı kullanıyor. Buzdolabına ya da bulaşık makinesine koyulan yarım limonun kötü kokuları giderdiği ve cihazda ferah bir koku bıraktığı söyleniyor.

Ayrıca limon sitrik asit kaynağıdır. Sitrik asit yiyecek ve içecekler için doğal bir koruyucu olmanın yanı sıra onlara ekşi bir tat da verir. Limon kabuğundan ve kabuğun altındaki beyaz kısımdan pektin elde edilir; bu madde gıda endüstrisinde yoğunlaştırıcı, emülgatör ve jelleştirici olarak kullanılır. Bunun yanı sıra kabuğundan çıkarılan yağ da gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanılır. Limonun kullanım alanları saymakla bitmez. Gördüğümüz gibi limon hem lezzetli hem de birçok yerde kullanılan bir meyvedir.

• Bakteri bulaşmış olabileceğini düşündüğünüz içme suyuna biraz limon sıkarak dezenfekte edin.
 
• Bakteri bulaşmış olan mutfak, banyo ve diğer yüzeyleri limon esansiyel yağı kullanarak temizleyin. İçindeki limonen gibi birkaç bileşenin anti-bakteriyel özelliği vardır.
 
• Mutfakta kullanılan kesme tahtasını limon suyuyla dezenfekte edin çünkü limon sitrik asit ve diğer asitleri içerir ve bakteriler asitli ortamı sevmezler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp