Limonen Nedir?

Limonen Nedir?


Bu (küçük bir farkla dipenten olarak bilinir) limon yağının başlıca bileşenidir ve az miktarda limon suyunada sızmaktadır. Limonen acı ve yoğun portakal kokulu, renksiz bir sıvı terpendir. Kokusu limon yağındaki diğer güzel kokulu bileşenler, özellikle de terpineolün (çam odunu dumanında kurutulan siyah füme Çin çayındaki esas koku) leylak kokusu tarafından bastırılır.
 
Limon yağının buharlı damıtılmasıyla üretilen limonen kokularda, kozmetik ürünlerde, ilaçlarda ve böcek ilaçlarında olduğu kadar çeşni ve besin takviyesi olarak da kullanılır. Ayrıca iyi bir genel amaçlı çözücüdür, bu yüzden boya çıkarıcılar ve temizlik ürünlerinde kullanılır.Bizim limonen alimimiz beslenmemize bağlıdır. Örneğin, ABD’de yiyeceklerden günlük ortalama limonen alımı toplam olarak 16 mg’dır, ama Arizona’da bu rakam sadece turunçgillerden 70-130 mg’dır.
 
Limonenin sağlık için önemli faydalan vardır. Örneğin, mide içeriklerinin üzerinde yüzer, böylece bu içerikler yemek borusuna geri dönecek olurlarsa, limonen yemek borusu kaplamasını örterek mide asitlerinin vereceği zarardan korur, bu da asit reflüsünü ve sindirim zorluklarının diğer nedenlerini engeller, mide ve bağırsak kaplamasını enfekte edebilecek bakteriler için bir engel oluşturur.
 
Bazı kanser vakalarını ve boyutlarını azalttığını öne süren çalışmalara göre limonenin aynı zamanda kansere karşı etkileri de vardır. Özellikle, 
 
• Mide, akciğer, karaciğer ve göğüs kanserlerinden sorumlu hücre bölünmelerini önleyebilir; örneğin,limonen saf ya da portakal yağı olarak verildiğinde farelerde göğüs kanserini engellemektedir.
 
• Karaciğerde glukuronidasyon adı verilen ve vücuttan kanserojen maddelerin (kansere neden olan kimyasallar) ve fazla östrojenin (östrojene bağlı göğüs, prostat ve bağırsak kanserleriyle ilgili) atılmasına yardımcı olan süreci destekler.
 
• Mide kanseri hücrelerinin apoptosisini (“intihar”) destekler.
 
• Bağışıklığı örneğin, beyaz kan hücrelerinin kanser hücrelerini öldürmelerini destekleyerek- artırır.Bazı araştırmacılar artık limoneni, kansere karşı beslenme aracı olarak değerli ve önemli bir etken madde olarak görmektedirler.

Limonen Eldesi Deneyi Nasıl Yapılır?


Limonen eldesi organik Kimya laboratuvarında sıkca rastlanılan bir deneydir.Peki limonen nedir?

*Limonen; formülü C10H16, IUPAC adı ise Metil-4 izopropenil-1 sikloheksen olan alken grubunda yer alan bir kimyasal bileşiktir.
*Polarize ışığı sağa çeviren l-limomen, sola çeviren d-limonen olmak üzere iki tür optik izomeri mevcuttur.
*Yaklaşık 178 C da kaynama gösterir.
*Kokusunun güzelliği sebebiyle birçok temizlik ürününde kullanılır.
*Yapılan incelemeler d-limonen’in kanser tedavisinde etkin kullanılması gerektiğini söyler.

Su buharı damıtması düzeneği:
Şekilde görülen sağ taraftaki soğutma kolonundaki girişlerden birine su girişi, diğerine ise su çıkışı için hortum bağlanır. Bu işlem sayesinde soğutma gerçekleşir. Bu iki muslukta alttaki şekilde yer alıyor. Ancak su çıkışı için olanın musluğu attan bağlanır.

LİMONEN DENEYİ


Deneyin Yapılma Aşamaları:

Limonen; su buharının damıtılmasıyla meydana gelir. 2 balon elde edilir.
Balonlardan birinin içine limon kabuğu, diğerinin içine ise saf su koyduktan sonra damıtma düzeneği kurulur. Suyun bulunduğu balon bek alevi sayesinde ısıtılmaya başlanır. Damıtma işleminin daha erken bitmesini arzuluyorsanız , balona sıcak su koyabilirsiniz. Eğer su bayadır kaynamasına destilatınız gelmediyse, limon kabuklarının yer aldığı balona da saf su koyup onu da ısıtabilirsiniz.

Damıtma işlemi gerçekleşip destilatınız beherde toplandıktan sonra suyu ve limoneni ayırmanız şarttır. Bu nedenle limonen su karışımının içine bir miktar eter karıştırın. Ardından ayırma hunisini kullanarak fazları ayırın. Hangi fazın yukarıda hangi fazın aşağıda olduğunu kavramak amacıyla çok az su damlatın. Hangi sıvı artıyorsa o sulu fazdır. Eğer aşağıdaki faz sulu fazsa onu ayırıp atın.

Suyu da ayırmamızın ardından kalan eter-limonendir. Limoneni yalnız bırakmak için eteri uçurmamız lazım. Bunun içinde eter-limonen karışımınızı bir tüpe doldurdup kaynar halde bulunan bir suya daldırmalıyız. Eter çok uçucu bir maddedir. Bu sayede kısa sürede kaynayıp, uçacaktır. Tamamen uçup uçmadığını fark etmemiz için koklamak yeterlidir.

Elimizde kalan maddenin limonen olup olmadığını KMnO4 ekleyerek kavrayabiliriz. Limonen bir alkalendir ve alkalenler KMnO4 ile birleştiğinde tepkime gösterirler. Şayet mor-menekşe renkli KMnO4 kahverengine dönüyorsa tepkime sağlanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp