Limon Ağacı Bakımı

Limon Ağacı Bakımı

Turunçgillerin ekşi gözdesi limon, doğada yetiştiği gibi saksıda da yetiştirilebilir. Her iki şekilde de limon ağacının bakıma ihtiyacı vardır. Saksıda yetiştirecekseniz; hem evinizi süsleyecek hem de size meyve verecek olan ufak limon ağacının bakımı için uygun ortamı hazırlayın. İster limonun tohumunu, ister fidanını alıp bir limon ağacı yetiştirebilirsiniz. Limon ağacının bakımı kolaydır. Her bitki gibi toprak, su ve güneşe ihtiyaç duyan limon ağacına bu faktörler doğru koşullarda sağlandığında işiniz kolaylaşacak; küçük, sarı ve ekşi meyveler veren bir ağaca sahip olacaksınız.

Toprak ihtiyacı: Limonun toprağı iyi işlenmiş olmalıdır. Yılda 4-5 kez çapa yapılması gerekir. Yaz aylarında 20 günde bir çapalanması önerilir.

Sulanma İhtiyacı: Limon ağacı nisan ayında sulanmaya başlanmalıdır. 2 haftada bir sulanmalıdır. Yazın ise her gün sulanmalıdır. Yağmur yağana kadar sulama işlemi devam etmelidir.

Gübreleme: Kasım ve aralık ayında gübreleme yapılmalıdır. Yaklaşık 20 cm kadar derinlik kazanacak şekilde gübre verilmelidir.

Budama: Limon ağacının verimini artırmasında budama işlemi çok önemlidir.Ekim ayının sonuna doğru mutlaka yapılmalıdır.

Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken unsurlar;

Limon ağacının iyi bir şekilde besin alacağı bir toprak gereklidir.
Işık alan ve havadar bir alana sahip olmalısınız, limon ağacı sürekli ışık ve hava almak ister.
Güneşi bol alan ve rüzgardan uzak bir alanda yetiştirilmelidir.
Sulama çok önemlidir. Sürekli nemli kalacağı şekilde sulanmalıdır. Ağacın kökünün her bölgesi suya doymalıdır, fakat saksının dibinde su birikmemelidir. Aşırı sudan etkilenirse, mantar hastalıklarına yakalanır, yapraklarını döker.

Bu gibi bakımlar yapılmazsa, limon ağacınız meyve vermeyecektir. En önemli sebebi ise, ağacın ışık ve güneş almaması olacaktır. Toprağın gübreye doyması gerekir. Azot, fosfor ve potasyum özellikleriyle zenginleşen bir toprakta yetiştirilmesi çok önemlidir. Toprağın organik maddelere sahip olması gerekir, büyükbaş gübresiyle toprağa bu özellik verilebilir. Limon ağacına budama yapmamak da meyve vermemesine sebeptir. Ağacın hastalıklardan korunması budamayla önlenir. Donmaya mahkum edilen limon ağacı da meyve vermeyecektir. Limon ağacının meyve vermesi için bu bakımların yapılması önemlidir.

Limon Ağacının Hikâyesi

Citrus ağaçlarının kökeninin orta Asya, Hindistan’ın doğu Himalaya bölgesi ve İran olduğuna inanılmaktadır. Avrupa’ya ikinci yüzyılda ilk gelen citrus ağaçları ağaç kavunu ağaçlarıydı, aromalı olmalarına rağmen çok az suları vardı. 
 
Limon ağacı muhtemelen ağaç kavunu ile misket limonunun çaprazlanmasından doğmuştur, ama bunun ne zaman ve nerede gerçekleştiği tam olarak bilinmemektedir. Limon ağaçları dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar Mezopatamya’ya iyice yerleşmiş, on ikinci yüzyıla kadar da Çin ve Ortadoğu’da yaygınlaşmıştı. 
 
İspanyollar ve Portekizliler limon tohumlarını on beşinci yüzyılda oralardan alıp Avrupa’ya getirirken, Kristof Kolomb 1493’te Haiti’ye götürmüş, çeşitli İspanyol seyyahları da Kuzey ve Güney Amerika’ya götürmüşlerdi. HollandalIlar on yedinci yüzyılın ortalarında Güney Afrika’ya sokmuş, İngilizler ise on sekizinci yüzyılın sonlarında Avustralya’ya götürmüşlerdi.“Limon” kelimesi Ortaçağ İngilizcesindeki “limon ’ kelimesinden gelir, o da Eski Fransızca “limon", İtalyanca “limone”, Arapça “laymun” ya da “limun”, Farsça “lirnu” ve belki de aslen Sanskritçe “rıimbuka”dan gelmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp