Organik Asitlerin Özellikleri

Organik Asitlerin Özellikleri : Limondaki asitler arasında askorbik asit (C vitamini), sitrik asit (suyunda yüzde 5 oranında) ve glukarik asit bulunmaktadır. Limon ekşidir çünkü asiditesini kapatacak şekeri çok azdır. Asiditenin çoğu suyundadır ve 2,1 pH değeriyle, 2,4-3 pH değeri olan sirkeden daha asitli olmasına neden olur. (pH bir sıvının asiditesini ya da bazlığım gösterir: 7 nötrdür; 7’nin altı giderek daha asidik; 7’nin üstü giderek daha baziktir.)
 
Limon asitleri, yeterince gastrik asitleri olmayan insanlarda sindirime yardımcı olur. Limon içeriği ya da suyu sindirildikten sonra limon asitleri suya ve karbon dioksite metabolize edilir (parçalanır). Diğer içeriklerin parçalanması, bazlaşan mineralleri (kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum) salıverirler. Tersine, diğer çoğu meyve (elma, muz, üzüm, portakal, armut, ananas) o kadar çok şeker içerir ki, onların metabolizmaları vücudun asit yüküne ek yaparlar.
 
Elma ve patates gibi meyve ve sebzelerin kesik yüzlerine limon suyu sürmek onların kararmasını durdurur. Bunun nedeni limon asitlerinin, fenollü bileşikleri okside eden ve kararmalarına neden olan polifenol-oksidaz adlı enzimi engellemesidir.Limon suyu balığın kokmasını engeller çünkü limonun asitleri, balık etinde protein yıkımı sonucu ortaya çıkan aminleri nötralize eder. Ayrıca balık ve eti yumuşatır çünkü asitleri etteki kolajen adlı sert proteini değiştirir.
 
Tarihsel olarak Akdeniz coğrafyasındaki bazı kadınlar, hamile kalmamak için beş ölçü su, bir ölçü limon suyuna batırılmış deniz süngerini ilişkiden önce vajinalarına yerleştiriyorlardı. Bu, vajinanın asiditesini artırıyordu. Normalde spermdeki DNA, menide bulunan ve meniyi alkalin haline getiren amin adlı maddeler sayesinde vajinanın asiditesi tarafından bozulmaktan korunur. 
 
Ama seyreltilen limon suyunun ekstra asiditeyi bu korumayı artırır ve 30 saniye kadar kısa bir süre içinde spermin yüzmesini ve böylece yumurtaya giderek döllemesini engeller. Bu yararlı bir doğum kontrol yöntemi gibi görünse de, artık uzmanlar modern doğum kontrol yöntemlerine kıyasla bu yöntemin hiçbir bir şekilde güvenilmez olduğunu belirtmektedir.

Asit Nedir?

Asitler, çözeltiye hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. Bütün asitler hidrojen (H+) içerir. Genelde;

1- Ekşi bir tada sahiptirler.

2- İndikatörlerin rengini değiştirirler. (Asitler litmus kağıdını kırmızıya çevirirler).

3- Bazlarla reaksiyona girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. Bundan başka çok çeşitlilik gösteren başka özellikleri de bulunur. Bu spesifik özellikler, anyon muhtevası ve ayrılmamış molekülerden dolayı olur. Çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest Hidrojen bırakma eğilimindedirler.

Asit türleri

Asitler başlıca iki grupta toplanabilirler:

İnorganik asitler

Minerallerden ve metal olmayan maddelerden yapılan asitlere, inorganik asitler adı verilir. Yaygın inorganik asitler arasında, sülfürik asit (H2SO4), hidrojen klorür (HCl), nitrik asit ve fosforik asit (H3PO4) yer alır. Endüstri her yıl bu asitlerden milyonlarca üretir. Bunlar plastik, lif, gübre, boya kimyasallarının yapımında kullanılır. Konsantre inorganik asitler çok aşındırıcıdır. Cilde zarar verebilir ve diğer metallerin içinde hızla eriyebilirler. Hidroflorik asit (HF), camın yapısını bozarken diğer inorganik asitler cam için tehlikeli değildir.

Organik asitler

Bitkiler ve hayvanlar, organik asitler adı verilen çeşitli asidik karbon bileşimleri üretir. Bunların çoğu zararsızdır; meyveler ve diğer yiyeceklere tat verir.
Organik asitler yapıları karbon iskeletine dayalı asitlerdir. Formik, asetik, propiyonik, bütirik, fumarik, sorbik, sitrik ve malik asit gibi asitler ve bunların tuzları başlıca organik asitlerdir.
Doğada saf olarak bitkisel ve hayvansal organizmada bulunabilirler ve ayrıca doğal yollardan elde edilebilirler. Hayvan vücudunda kullanılıp, metabolize olduktan sonra karbondioksit ve suya okside olurlar.
Dolayısıyla canlı organizma için herhangi bir sağlık sorunu ya da bir risk oluşturabilecek hiçbir kalıntı bırakmazlar.
Bu özellikleri nedeniyle organik asitler,kâr büyütme faktörlerinin hayvan beslemede kullanımının yasaklanmasından sonra antibiyotiklerin yerini alabilecek çok güçlü bir alternatif olması nedeniyle günümüzde büyük bir popülarite kazanmışlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp