Zayıflığın nedenleri

Zayıflığın nedenleri

Genelde zayıflığın kaynakları genetik olarak söylenebilir. Bunun yanında hormonal düzensizlik de çok önemli. Hayati organların çalışmasını ifade eden bazal metabolizmayı hormonlar sağlıyor. Bu hormonlar tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarıdır.

Zayıf kişilerin bazal metabolizmalarının daha hızlı çalışmasının en önemli nedeni, bu hormonların fazla salgılanmasıdır. Bu da metabolizmanın hızlanmasına, dolayısıyla besinlerin daha hızlı yakılmasına neden oluyor. Sonuçta kilo alınamıyor. Vücut bileşenleri de zayıflığın ya da şişmanlığın nedenlerinden... Kimi kişilerin vücudunda yağlı doku ya da yağ depolayan hücreler fazlayken, kimilerinde az olabiliyor. Buna göre yağ depolayan hücre sayısı fazla olan kişilerin kilo alması da o derece kolay.

Aşırı zayıflığın etkileri nelerdir?

Kötü görünüm

Giyilen hiçbir şey uygun olmuyorsa, bu durum psikolojiye olumsuz yansıyor.

Ciltte kırışıklık

Aşırı derecede zayıflık, cildin kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Çünkü yeterli beslenilmediği için cildi canlı tutan E ve C vitaminleri alınamıyor.

Çabuk yorulma

Yeterli beslenilmediği için bağırsaklardan kana geçen besin maddeleri, organlar için de yeterli olmuyor. Bunun için metabolizma kendini güvence altına alıyor. Daha az enerji harcamak için hareketler yavaşlıyor. Tempolu yaşam karşısında metabolizma bu eforu karşılayamadığından, kişi çok çabuk yoruluyor.

Baş dönmesi

Yeterli ve dengeli beslenilmediği için dolaşımdaki kan, ağırlığını hayati organlarda yoğunlaştırıyor. Ani kalkışlar ve hareketlerde baş dönmesi ve göz kararması ortaya çıkıyor.

Anemi

Kansızlık, yeterli beslenmemenin sonucu ortaya çıkıyor.

İshal

Metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı olarak görülüyor.

Adet düzensizliği

Yine metabolizmanın hızlı çalışmasına ve dengesiz beslenmesine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor. Özellikle tiroid hormonlarının fazla salgılanması durumunda zayıflıkla birlikte adet düzensizliği en sık görülen belirtilerden.

Nabız atışında bozukluk

Nabız atışının hızlı ya da yavaş olması da zayıflığın etkilerinden.

Kalp-damar hastalıkları riski

Eğer zayıf kişi sigara veya alkol kullanıyorsa, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yükseliyor.

Sinirlilik

Vücut, gerekli vitaminleri ve mineralleri karşılamadığında sinir sisteminde bozukluklar ortaya çıkıyor. Bazı vitaminlerin insanı rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisinin olduğu artık bir gerçek. Bünyedeki vitamin dengesizliği, kişinin sinir sistemini etkiliyor.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Zayıf kişilerin, immün sistemi yani bağışıklık sistemi de zayıftır. Bu nedenle hastalıklara daha çabuk yakalanırlar. Dış etkenlere karşı dirençlerinin düşük olması yüzünden hastalıkları, diğer hastalara oranla daha ağır seyreder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp