Aşırı zayıflık da şişmanlık kadar tehlikelİ

Aşırı zayıflık da şişmanlık kadar tehlikelİ

Obezitenin insanlığa baş belası olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak aşırı zayıflık da en az obezite kadar tehlikeli ve ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.Zayıflığa neden olan etkenler ve yol açtığı olumsuzluklar nelerdir? Uzmanlar konu hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunuyor.

Aşırı zayıflık gelişimi engelliyor

Genetik ya da hormon düzensizliğinden kaynaklanan zayıflık, çocuklarda gelişimi olumsuz etkilerken yetişkinlerde de iş veriminin düşmesine neden oluyor.

Vücudun, normal ağırlığının 10-15 kilo altında olmasına zayıflık, 15-20 kilonun altında olmasına ciddi zayıflık deniyor. Örneğin 160 cm boyundaki bir kişinin ideal kilosu 54 kg olarak değerlendiriliyor. Bu boydaki kişi 46-48 kilo arasında bir kiloya sahipse zayıf, 43-46 kilo arasında hafif zayıf, 42 kilonun altında ise ciddi zayıf olarak değerlendiriliyor.

Beslenme Uzmanı Dr. Feryal Erverdi'nin verdiği bilgilere göre; kişinin normal kilosunun 10 kilo altındaki ağırlığı, eğer bir sağlık problemi yaratmıyorsa sakıncalı bulunmuyor. Zayıflık çocuklarda görülüyorsa, gelişim olumsuz yönde etkilenebilir eğer yetişkinlerde görülüyorsa iş verimi düşer.

Zayıflığın nedenleri

Genelde zayıflığın kaynakları genetik olarak söylenebilir. Bunun yanında hormonal düzensizlik de çok önemli. Hayati organların çalışmasını ifade eden bazal metabolizmayı hormonlar sağlıyor. Bu hormonlar tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarıdır.

Zayıf kişilerin bazal metabolizmalarının daha hızlı çalışmasının en önemli nedeni, bu hormonların fazla salgılanmasıdır. Bu da metabolizmanın hızlanmasına, dolayısıyla besinlerin daha hızlı yakılmasına neden oluyor. Sonuçta kilo alınamıyor. Vücut bileşenleri de zayıflığın ya da şişmanlığın nedenlerinden... Kimi kişilerin vücudunda yağlı doku ya da yağ depolayan hücreler fazlayken, kimilerinde az olabiliyor. Buna göre yağ depolayan hücre sayısı fazla olan kişilerin kilo alması da o derece kolay.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp