İnsan Niçin Kilo Kaybeder?

İnsan Niçin Kilo Kaybeder?

* Kanser: Ani kilo kaybı kanserli bireylerde görülen yaygın bir belirtidir. Tümördeki kanser hücrelerinin metabolizmayı hızlandırması nedeniyle vücut daha hızlı kalori yakar, bu da ani kilo kaybına neden olur. Kanser tedavisi gören bazı insanlar da açıklanamayan kilo kaybı yaşayabilirler.
 
* Çölyak Hastalığı: Sindirim sorununda ince bağırsağın yüzeyi, glütene karşı oluşan bir tepkime nedeniyle hasar alır. Bu durum bazı besinlerin emili- minde yetersizliğe sebep olur. Burada glüten içermeyen besinlerle beslenilmesi gerekmektedir. Hastalığın belirtileri; kilo kaybı, kansızlık, kramp tarzında karın ağrısı ve ishaldir. Bu hastalarda ciddi vitamin ve kalsiyum eksikliği ortaya çıkabilir. Sonuçta bu vitamin eksikliklerine bağlı belirtilerde meydana gelebilir. Tüm bunlar glüten içermeyen diyet uygulaması ile en aza indirilmelidir. Çünkü çok ciddi bir sorundur. Özellikle de konumuz içerisinde yer almasa da çocukları bu hastalık çok etkilemektedir.
 
* Kronik ishal: Yanlış bir gıda tüketimiyle alınan virüsün yol açtığı gastroenterit olarak adlandırılan bir durumdur. Bu hemen herkesin hayatmın bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Bu tür bir ishal antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat bazen 4 haftadan daha uzun de sürebilir. Eğer bu sorun kişilerde 4 haftadan daha uzun sürüyorsa bu kişiler kronik ishal hastası olarak kabul edilir. 4 haftadan daha uzun süren kronik bir ishal varsa kilo kaybı da kaçınılmazdır.
 
* Sürekli üzüntü ve ilgi kaybı hissi ile karakterize ruhsal, durum depresyon olarak bilinir. Depresyonun birçok belirtileri arasında en temel olanı iştahsızlıktır. Bazı vakalarda aşırı iştah artışı da olabilir.
 
* Vücudun metabolik ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar kalorinin alınmasında ya da emilmesinde ortaya çıkabilen yetersizlik sonucu kilo kaybı olabilir. Burada bilinmesi gereken kişinin kilosuna ve yaşına göre bazal metabolizma hızı neticesinde vücudun ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğudur. Hesaplanan miktardan az kalori alınması sonucunda kilo kaybı olur. Yani yetersiz beslenme kilo kaybına sebep olur.
 
* Enflamatuar barsak hastalıklarının %50’den fazlası kilo kaybıyla neticelenir. Crohn hastalığı acı verici ve zayıflatıcı bir hastalıktır. Crohn hastalığında ülseratif kolite göre daha fazla kilo kaybı gerçekleşir. 
 

Çünkü ince bağırsak tutulumu daha ciddidir.

Crohn hastalığı, sindirim sisteminin yüzeyindeki zarın iltihaplanması nedeniyle, sindirim sisteminin farklı alanlarınıetkileyen nadir bir hastalıktır. Bu karın ağrısı, şiddetli diyare ve bazı durumlarda yetersiz emilime yol açar. Zamanında tanı konulamaz ve tedavi edilmezse, hayatı tehdit edici olabilir. Burada kilo kaybı, hem kalori emiliminde azalma olması hem de yediğimiz besinlerin bağırsaklardan emilimin yeterli olmadan hızlı geçişi sonucunda meydana gelir. Yine ağrmın olması ve erkenden tokluk hissinin oluşması kilo kaybına sebebiyet verir.
 
* Yine barsak duvarında ödem oluşmuşsa ödeme bağlı kalınlaşma olabilir. Sonucunda bağırsak duvarında besinlerin emilimi ile ilgili problemler oluşabilir.
 
* Diyabet (şeker hastalığı), yüksek kan şekeri seviyeleriyle karakterize bir hastalıktır. En sık görülen belirtileri aşırı susama ve açıklanamayan kilo kaybıdır. Özellikle tıp 1 diyabette zayıflama çok olur. Bunun nedeni fazla şeker böbrekler tarafından emilemez ve bu fazlalık idrara geçer. Şeker idrara her geçtiğinde hasta kendini susuz hisseder ve bunu su, soda ve kahve gibi içecekler tüketerek geçirmeye çalışır. Buna karşılık şeker seviyeleri tekrar artmaya başlar ve bu bir döngü halinde devam eder. Bunun sonucunda da diyabetiklerde kilo kaybı gerçekleşir.
 
* Tiroit bezi tarafından tiroksin hormonunun aşırı üretimi yani hipertiroidi(tiroid bezinin fazla çalışması, guatrın bir çeşitidir) veya aşırı aktif tiroit olarak bilinir. Ani kilo kaybı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, terleme ve sinirliliğe sebep olur. Bunların nedeni aşırı tiroksin hormon salınmasıdır ki bu metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybına sebep olabilir.
 
* İnce bağırsak, yemek borusu ve midenin üst kısmın iç yüzeyi üzerinde gelişen açık yaralar peptik ülser olarak adlandırılır. Peptik ülser bazı ilaçların uzun süreli kullanımı sonucu ya da bakterilerin neden olduğu iltihaplanmaya bağlı olarak oluşur. Peptik ülserin ileri aşamasında, yani midede kanama meydana geldiğinde görülen belirtiler; kan kusma, beklenmedik kilo kaybı, iştah değişiklikleri, dışkıda koyu ve siyah renkteki kandır.
 
* Pek çok ilaç iştahsızlık, mide bulantısı, kusma ya da bağırsak emiliminde değişiklikler yaparak kilo kaybma sebep olabilir.
 
* Ciddi kronik kalp hastalığında da iştahsızlığa bağlı kilo kaybı gerçekleşir. Aslmda neredeyse hastaneye yatırılma belirtileri taşıyan tüm hastalar hastane ortamında, hastalığında gidişatma bağlı olarak kilo kaybetmeye çok müsaittirler. Hatta birçok hastalıkta da kilo kaybederler. Ciddi kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi durumlarda nefes almak için daha bir enerji sarf etmek gerekecektir. 
 
Aslmda çok basit görülse de nefes alma da zorluk sürekli olduğu için harcanan enerji ve buna bağlı harcanacak enerji artacaktır. Bunlara istinaden hesaplanan kalori ihtiyacından fazla kalori harcaması olacağmdan kilo kaybıyla sonuçlanan neticeler ortaya çıkacaktır.* Uzun süreli iltihaplanmalar kilo kaybının sık rastlanan sebeplerindendir.
 
* Yine birçok hastalıklar, özellikle damar problemi taşıyan hastalarda, romatizmaya bağlı hastalıklarda iştah azalmasma bağlı kilo kaybı gerçekleşecektir. Yine hastanın evde olması çok önemli değildir. Hastalığınkronik yani uzun süreli olması, bakanlarm hastaya fazla diyet uygulatması kilo kaybının önemli sebeplerindendir.
 
* Yeme bozukluğu tanısı son zamanlarda birçok kişiye doktor tarafından konan bir teşhistir. Anoraksiya nevroza ve Blumia en sık görülen yeme bozukluğu hastalığıdır. Pek çok psikolojik bozukluk kilo kaybı sebebidir fakat yalnızca besin alımındaki azalma sonucu %25’ten fazla kilo kaybı olması “Anorexia Nervosa” olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık bazı Avrupa toplumlarında fazla görülür. Bunun nedeni Avrupa’da zayıf olmanın, kültürün bir parçası haline gelmeye başlamasından kaynaklanmaktadır.
 
* Anoreksia Nervosa: Kilo kaybma yol açan ve sıklıkla görülen sorunlardan birisi Anoreksia Nervosa’dır. Anoreksia Nervosa daha çok genç kızlarda görülen ve aşırı enerji kısıtlaması şeklinde uygulanan diyetlere paralel ortaya çıkan bir sorundur. Ciddi sonuçları (ölüm) olabilen bu sorunun kökeninde önemli psikolojik nedenler bulunmaktadır.
 
* Özellikle geçlerde ve genç kızlarda mankenlere benzeme isteği ve çevrenin onları “bu kızlar, bu erkekler ne kadar da güzel, ne kadar da yakışıklı” demeleri, onlara imrenerek bakmaları, mankenleri ve ona benzemeye çalişanları özellikle abartarak anlatmaları,
 
* Özellikle anne babalarm çocuklarına genç yaşlara gelmeye başladıklarında ya da genç yaşa geldiklerinde “sen çok şişmansın, bak göbeklenmeye başladın, göbeklisin, ne halin var, çirkin görünüyorsun” gibi ifadelerle tenkit etmeleri ve bunun sonucunda bilinçaltına, güzel görünmenin, yakışıklı olmanın, beğenilmenin en önemli şartının, belki de tek şartının ince beden olmaktan geçtiğinin yerleşmesidir.
 
• Ergenlik dönemindeki kızlar m (veya erkek çocukların) gerçekçi olmayan vücut imajları (çok şişman olmak gibi) nedeniyle aşırı kalori kısıtlamasına gitmeleri.
 
• Kendilerini fazla kilolu bulan gençler zayıflamak isterler. Çeşitli yollara başvururlar. Özellikle yemek yememek bu uygulamaların başında gelir. Bazen ishal yapıcı veya idrar söktürücü ilaç kullanımı bu duruma eşlik edebilir.
 
• Yemek yedikten sonra kendi istekleriyle parmak salarak yediklerini kusmaları, sonuçta vücudun ihtiyaci olan yeterli besinleri alamamiş olmaları.
 
• Bu hastalık orta ya da üst sosyo-ekonomik düzeydee olanlarda daha sık gözlenmektedir.
 
• Tedavide psikolojik destek ve konuşmak çok önemlidir. Belki de en önemli ve tek tedavi seçeneğidir. Sonra da kişi diyetisyene yönlendirilmelidir.
 

Belirtiler;

• % 25''''''''ten daha fazla kilo kaybı
 
• Soğuğa karşı tolerans düşüklüğü
 
• Kızlarda menstrüasyon bozuklukları
 
• Kaslarda zayıflık ve gelişim bozukluğu
 
• Deri altı yağ dokuda azalma
 
• Düşük kan basmcı
 
• Diş çürükleri
 
• Bağışıklık sisteminde yetersizlik ve enfeksiyonlara yatkınlık
 
• Derinin kuruması ve sarımsı renk alması
 
• Saçlarda kuruluk ve kayıp
 
• Depresyon.3
 
* Bulimia: Kontrol edilemeyen yemek yeme isteği ya da normal yemek sonrası kişinin bilerek, isteyerek parmak salarak kendini kusturmasıdır ve bu bir çeşit hastalıktır. Hasta buna günde birkaç kez başvurabilir. Vücut ağırlığının çoğu kez normal olmasına karşın hasta kendisini aşırı kilolu olarak görmektedir. Hastalığın nedenleri çeşitlidir. Aile içi sorunlar, kişilik çatışması, dış görünüme ilişkin kültürel baskılar ve uyumsuz davranışlar bunlardan bazılarıdır.
 
* Yoksulluk ve fiziksel ya da mental yani beyinsel özürlü olan kişilerde dahil olmak üzere sosyal stresler, bilinçsiz beslenme ve yiyeceklere yeterince ulaşamamak kilo kaybının dikkate alınmayan sebeplerindendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp