Telkin Ve İkna

Telkin Ve İkna : Ruhsal tedavide en sık kullanılan yöntem destekleyici tedavidir (suggestive psychotherapy). Gerçekte telkin (suggestion) ve ikna (persuation) sadece tedavi alanında değil, günlük ilişkilerde bile insanların birbirlerini etkilemekte kullandıkları bir yaklaşımdır. Tatlı bir söz, gülümseme, güven verici bir hareketin insanın ruhsal yaşamında yarattığı olumlu etkiye karşılık, kırıcı bir söz, asık bir surat, ters bir hareketin uyandırdığı olumsuz duygular bütün bir gün insanı karamsar kaygılı, sıkıntılı, tedirgin etmeye yeter.

Geniş anlamda, hekimle hastanın karşılaştığı her yerde ve her hastalıkta destekleyici ruhsal tedavi sözkonusudur. Hekime güvenen, onun etkisi altında olan hasta, ondan gelen tatlı bir gülümseme bir iki güven verici sözle kaygı ve sıkıntıdan kurtulup rahatlar. Kendisini daha iyi ve güçlü görür. Hastalıkla savaşmak için yeni bir destek kazanır.Ancak gerçek anlamda destekleyici ruhsal tedavi, sadece hastayı rahatlatmak, ona «moral vermek» değildir.

Bu tür tedavide hastanın benlik güçlerine dayanarak bozulmuş olan ruhsal dengenin düzeltilmesine çalışılır. Bu nedenle iyi çalışan benlik güçlerinin bulunması, hasta tarafından kullanılan savunma düzenlerinin aşılarak kişiliğin gerçek yüzünün ortaya çıkarılması için önce ruhsal çözümleme yöntemleriyle yaklaşım gereklidir. Böylece kendisini daha iyi tanıyan, gerçekleri gören hastaya, dirlik ve düzeni kurmak, uyum sağlamak için kullanacağı olumlu benlik güçleri gösterilir. Başvurması gereken savunma düzenlerine ilişkin öneriler yapılır.Destekleyici ruhsal tedavide, ruhsal çözümleme yönteminde olduğu gibi hastaya yaklaşılırken, çocukluk dönemlerini deşmek, içgüdüler, dürtüler, çatışma ve karmaşalara ilişkin bastırılmış duyguve düşünceleri bilinç alanına çıkarmak sözkonusu değildir. Hastayla konuşan hekimin bunlara ilişkin sezgileri, bulguları, verileri, çözümleri olsa bile bunları açığa çıkarmak, bilinçdışını yeniden yaşatmak düşünülemez.Bu tür ruhsal tedavi her tür hastalıkta hekimin başvurduğu bir yardım yoludur. Şizofreni, depresyon gibi ciddi ruhsal hastalıklarda da kullanılır.

Psikonevrozlarda sık başvurulan bir yöntemdir.Ruhsal tedaviler içinde ruhsal boşalmanın (catharsis) da önemli bir yeri vardır. Bu tür tedavide, konuşma sırasında ruhsal çatışma ve kaygılara yol açan olayların duygusal yükleriyle birlikte yeniden anlatılması sözkonusudur. Böylece hasta baskı altında kalan ve türlü yakınmalara neden olan duygusal coşkudan arınmış olur.Sıkıntı, korku ve kaygı içinde olan bir insanın bunların nedenlerini bütün ayrıntıları, duygu ve coşkularıyla bir yakınma anlattıktan sonra kavuştuğu rahatlık anımsanırsa, böyle bir tedavi yönteminin yararları kolayca anlaşılır, özellikle günlük yaşantılardan kaynaklanan ruhsal yakınmalarda, bunalımlarda bu tür tedavi yararlı olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp