Porteus Labirent Testi

Porteus Labirent Testi : Porteus lâbirentleri zekâ fonksiyonunun özel bir şeklini ölçer. Meselâ müşahhas vaziyetlerde temkinli davranmak, ileriyi görmek, visüel sahada hergünkü hayatta rastlanan engellerden kendini korumak gibi... Bu test bilhassa bir insanın hergünkü hayatındaki davranışlarda gösterdiği kabiliyeti ölçer.

UYGULAMA :

1 — Vaka ne olursa olsun daima 5 yaş labirentinden başlanır.

2 — üç testte veya birbiri arkasına iki testte başarılı olmazsa teste devam edilmez.

3 — Eğer 5. yaş testinde denek başarılı olamazsa, tecrübeci diğer testlere devam etmeden testi gösterir.

4 — Onbir yaş testlerine kadar 2 denemeye müsaade edilir. Yani denek bir kere çıkmaza g'.rerse ona aynı lâbirentten başka bir kâğıt verilir ve denek bir kere daha dener. Bu sefer de yapamazsa tecrübe başarılamadı sayılır. 12-14 ve kâhil testi için dört denemeye müsaade edilir-

5 — Eğer deneğin kalemi bir hattı keserse bunu hata olarak kabul ederiz ve ikinci denemeye geçilir.

6 — Hiçbir zaman deneğe tekrar yoluyla bir hatayı tamir etmek imkânı verilmemeli; fakat denek hatalı yola girer girmez dur- durulmamalıdır. Çıkmazın dibine kadar gitmelidir. Bu bilhassa kalitatif değerlendirme için önemlidir.

7 — Hiçbir zaman talimatta olan denemelerden fazlasına izin verilmez. Ancak bazı özel vakalarda yapılabilir. Fazla denemeye müsaade etmek deneklere fazla mümarese imkânları vermektir.

8 — Denek testi önce etüd edebilir. Fakat hiçbir zaman yolları kalemi veya parmağı ile takip etmesine, çizmesine izin verilmemelidir. Denek bunu yapmaya kalkarsa müdahale edilir. Tecrübeyi yaparken kalemi kaldırmaması söylenir. Buna rağmen kalemi kaldırırsa kalitatif kıymetlendirme için bir hatadır. Eğer 10 kere kalemi kaldırırsa bir kere daha kalemi kaldırmaması ihtar edilir.

9 — Muvaffak olmuş bir trase esnasında hat keserse kalitatif bir hatadır.

10 — Tecrübeci deneğin karşısında oturacaktır. Ve elleri ile masanın üstündeki kâğıda yardım etmelidir.Değerlendirme:

1 — Test 5’den test ll’e kadar birinci denemede başarılı olmuş her tecrübe için 1 sene ilâve edilir. 2. denemedeki başarı için 1/2 çene ilâve edilir. 2. denemede başarılı olmazca hiç puan verilmez.

2 — Test 12-14 için 4 denemeye müsaade edilir 2 testte (12 ve 14) denek başarılı olursa, 11 yaşa kadar kazanmış olduğu puan sayısına 4 sene ilâve edilir.Şayet 12 yaş testini sadece 4. denemede yaptıysa 1/2 sene verilir. Eğer 12 yaş testini yapamayıp 14 yaş testini yaparsa puanları aşağıdaki tabloda olduğu gibi verilir. Kahil testi şu şartlarda tatbik edilir,

a) Denek 12 yaşından yukarı ise.

b) Şayet 12 ve 14 yaş testlerinde deneme miktarı 3 ten yukarı değilse,

c) Şayet 11 yaş testinden aşağı testlerde başarısızlık ve 2. deneme yoksa. Kahil testinin değerlendirmesi şöyledir:Şayet denek kâhil testinde de başarılı olursa kazanacağı azami not 17 senedir.Porteus testinde, I.Q’yu tesbit etmek için, Porteus’ün meydana getirdiği, I.Q tablolarından istifade edilir.

Bu tablolarda, elde edilen puanlar, tekabül ettikleri senelere göre, I.Q ya çevrilir. Bu, psikopatoloji yönünden, Binet-Terman eşeline göre kıymetlendirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp