Fotik Stimülasyonda Görülen Eeg Değişiklikleri

Fotik Stimülasyonda Görülen Eeg Değişiklikleri : a) Fotik Sürüklenme (Driving) Parieto-Oksipital bölgelerde flaş frekansına simetrik olarak ortaya çıkan sinüzoidal dalgalar şeklinde görülen normal bir cevaptır.

b) Fotokonvülsif Reaksiyon: Subkortikal primer epilepsilerde diken-dalga komplekslerinin ortaya çıkmasıdır.

c) Fotomyoklonik Reaksiyon : Fotik Stimülasyon ile ortaya çıkan kas aktivitesidir.Sonik Stimülasyon : Müzikojenik epilepsi gibi temporal lob epilepsilerinde nöbetin ortaya çıkmasını sağlar.

Göz Açıp Kapama :

Gözler kapalıyken, bioelektrik aktivite genelliklesimetriktir. Göz açtırılınca, 2 lıemisfer arasında asimetrik veya epilektik deşarjların ortaya çıkmasını sağlar.

Uyku Aktivasyonu : Aktivasyon için normal fizyolojik uyku veyaQuinalbarbitone veya Chloral hydrate ile oluşan zorlu uyku sağlanması gerekir. Jeneralize ve fokal epilepsi deşarjlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Uyku Aktivasyonu özellikle Temporal epilepsi tanısında yardımcı olan bir yöntemdir. Normal uyku pattern- lerinin bozukluğu organik beyin hastalıklarında görülen önemli bir bulgudur. Bir başka uyku aktivasyon’u da hastayı uykusuz bırakarak uygulanan bir yöntemdir. Buna Uyku Deprivasyonu yöntemi denilmektedir.

ilaç Aktivasyonu : Leptazol, Bemegrid, Klorpromazin ile sağlanır. Fakat bu ilaçların normal kimselerde de nöbet ve bioelektrik değişikliklere neden olduğu görüldüğünden bu yöntem kullanılmamaktadır.

Deri Uyarılması ve Diğerleri : Anamnezinde belirli vücut bölgelerininuyarılması ile epileptik nöbet geçirdiği saptanan vakalarda nöbetleri ortaya çıkarmak amacıyla uygulanır.Stratle Sensitivite : Bazan, ani bir uyarana cevap şeklinde ortaya çıkan epilepsi nöbetleri vardır. Bu tür nöbetleri ortaya çıkartmak amacıyla hastaya ani bir uyaran verilerek uygulanan bir aktivasyon yöntemidir.

ARTEFAKT : Elektrodlar kaynağı ne olursa olsun bütün elektrik aktiviteyi geçirirler ve bunların EEG’ye yazılmasına neden olurlar. Bu nedenle göz kırpmalar, diğer göz hareketleri, vücut hareketleri, bebeklerdeki emme olgusu, terleme, nabız ve kalb atışları(EKG) çeşitli artefaktlarm ortaya çıkmasına yol açar. Artefaktların amplitiidleri EEG sinyallerinden daha yüksek olduğundan EEG’- yi tamamen örtebilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp