İmgesel Düşünce

İmgesel Düşünce : Bölümün başmda, önermeli düşüncenin yanı sıra, imgesel bir tarzda, özellikle görsel imgelerle de düşünebileceğimizi belirttik. Bu türden görsel düşünme bu bölümün konusunu oluşturuyor.Çoğumuz, zaman zaman görsel olarak düşündüğümüzü hissederiz. Bu, çoğu kez geçmiş algılan ya da bu algılann bölümlerini geri çağırırken gerçekleşir.


Daha sonra bunlan gerçek bir algı olacak şekilde işlemden geçiririz. Bu noktayı değerlendirmek için, aşağıdaki üç soruyu yanıtlamaya çalışın:1. Bir Alman çoban köpeğinin kulaklan nasıldır?2. N harfi 90 derece döndürüldüğü zaman oluşan yeni harf hangisidir?3. Evinizin oturma odasında kaç tane pencere var?İnsanlar, birinci soruyu yanıtlamak için Alman çoban köpeğini gözlerinin önüne getirir ve biçimini belirlemek için köpeğin kulaklarına“bakarlar”.


İkinci soruyu yanıtlamak için önce N harfini gözlerinin önüne getirir, sonra onu 90 derece “döndürür” ve yeni şekli belirlemek içinsi ona “bakarlar”. Üçüncü soruyu yanıtlamak için odayı gözlerinin önüne getirir ve pencereleri “sayarlar”.Yukandaki örnekler, öznel izlenimlere dayanır, ancak gerek bunlar gerekse başka bulgular, imgelerin de algıda kullanılan aym canlandır- malan ve süreçleri kapsadığım gösterir.

Nesneler ve yerlerle ilgili imgelerimiz görsel ayrıntılar taşır: Alman çoban köpeğini, N’yi ya da evimizin oturma odasını “zihin gözümüzle” görürüz. Aynca bu imgeler için yaptığımız zihinsel işlemlerin gerçek görsel nesneler için yaptığımız işlemlere benzediği de görülür. Oturma odasının imgesini gerçek oda gibi taranz ve N imgesini gerçek nesneyi döndürdüğümüz gibi döndürürüz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp